tiistai 23. heinäkuuta 2013

Turkulaisuuden uusi ulottuvuus osa 1: Turun linna

Kesällä ihmisillä on aikaa. On lomaa ja intoa reissata toiselle puolella maata tsekkaamaan jälkikasvun ensimmäinen oma koti. Siispä tämän kuun alussa junasta tipahtivat minun äitini ja pikkusiskoni, jotka viipyivät maanantaista torstaiaamuun eli noin 2,5 päivää. Heti minun porukoiden lähdettyä saimme Ruisrock-vieraan yökylään, kun Jarkon lukiokaveri tuli Turkuun rokkailemaan. Viime viikolla oli Jarkon perheen vuoro: äiti, isä ja pikkusisko kyläilivät tiistaista lauantaihin, mutta viettivät yhden yön laivalla risteillen. Tulevana sunnuntaina odotamme vielä kuopiolaisia kavereita pariksi päiväksi kylään. Sitten on Turku astetta tutumpi sekä vieraille, että asukkaille itselleen ;)

Minun perheeni kanssa kävimme kaluamassa Turun linnan. Jarkon kanssa kaksin ei olla linnaan eksytty, vaikka pihalla ollaan käyty pyörähtämässä pyörillä heti silloin ekalla viikolla, kun Turkkuseen muutettiin. Ala-asteen kutosluokalta muistan myös, kuinka tuhosimme ylimääräistä aikaa ennen luokkaretkelle lipuvan laivan lähtöä pyörimällä Turun linnan ympärillä. Oli siis jo korkea aika käydä tarkastamassa linna myös sisältäpäin.


Pääsyliput aikuiset 6e ja lapset/opiskelijat 4e, jos vaan yhtään oikein muistan. Linnassa on kolme erilaista näyttelyaluetta: keskiaikainen linna, renesanssilinna ja pyöreä torni. Edessä on paljon kävelyä, portaita ja tyhjiä avaria huoneita. Olisin kaivannut jonkinlaista ns. käsiohjelmaa huoneista ja kai sellaisen olisi rahaa vastaan saanutkin, mutta meidän ilmaiskarttamme kertoi ainoastaan eri huoneiden nimet. Keskiaikainen linna oli mielestäni kiinnostavin alue: on uskomatonta kävellä huoneissa ja ajatella, että joku on kyennyt rakentamaan ne jo satoja vuosia sitten. Olisin halunnut nähdä enemmän kammottavuuksia, päästä hiipimään linnan kellareihin, kiivetä linnan korkeimpaan torniin ja pujahdella köysien ali kiehtoviin pikkuonkaloihin. Vähän tosiaan harmitti näyttelyreitin niin tiukka rajaaminen. Paljon kiinnostavia paikkoja jäi tutkimatta, koska köydet seisoivat tiellä. Tottakai tajuan, että linna on kunnostettu näyttelykuntoon vain osittain, mutta ne onkalot näyttävät liian jännittäviltä!Me pyörimme linnassa kolme tuntia. Käveltiin sellaista normaalia vauhtia välillä pysähdellen ja ihmetellen kaikki näyttelyt läpi, sovittelimme ritarivaatteita lasten huoneessa ja tutkailimme museokaupan huolella läpi.Vähän nopeamminkin linnan saa juostua läpi, mutta minusta meidän tahti oli hyvä. Lopussa alkaa vähän jo toivoa, että huoneet alkaisivat loppua... Linnaähky :D

Takaisin keskustaan kävelimme jokirantaa pitkin ja tottakai ajoimme joen yli Förillä ja nautiskelimme yhdet tai kahdet jokilaivalla aurinkoisen vapaapäivän kunniaksi :)Ei kommentteja:

Lähetä kommentti