torstai 28. marraskuuta 2013

Lääkiksen hämmentävät tavat, osa 2

Friikkisirkus jatkukoon! Aiemmin puhuin jäätävän kokoisesta rattaistosta, joka lääkiksen oravanpyörää pyörittää, hallitus ja neuvosto siis. Syy jykevään, monitasoiseen koneistoon voi olla lääkiksen jykevä opiskelijamäärä. Nopealla ja suuntaa-antavalla kertolaskulla meitä haahuilee Medisiinan ja Tyksin alueella (unohtamatta hajautuspaikkakuntia) about 130 x 6 = 780 onnellista TLKS:läistä. Vertailukohtana voisin mainita, että biologialla meitä hengaili n. 40 x 5 = 200 henkeä, mikä sekin kuulostaa ylläri-isolta. Näin isolla opiskelijamäärällä kaikki häppeningit täytyy viedä aivan toiseen ulottuvuuteen.
  Koska lössiä riittää, vaaditaan iso tuutorlauma vastaanottamaan uudet fetukset. Meidän ekana koulupäivänä tuutoreiden valuessa saliin, ehdin jo ajatella, että eikö ne ikinä lopu! Sinipaitaisia smurffeja valui saliin ovesta tanssien tasaisena purona. Lääkiksessä tuutoreita on tarjolla ruhtinaalliset kolme per fetusryhmä eli tukea huojuvan uran alussa on runsaasti tarjolla.
  Väki ei tulevaisuudessa tule ainakaan vähenemään, koska sisäänottomäärät ovat kasvussa. Meidän kurssimme teki tämänhetkisen ennätyksen 153 yleisen opiskelijalla ja n. 40 hampaalla. Luentosalissa ei siis onneksi ole vaikeuksia valita paikkaa, kun kaikki paikat ovat tukossa kuitenkin. Jokainen päivä tuntuu myös uudelta elokuun kuudennelta (meidän eka koulupäivä), kun päivittäin huomaat vieressäsi istuvan aivan uuden naaman.
C. Auris = yleiset + hampaat vm. 2013

Lääkiksessä ryypätään ja biletetään. No niin tehdäänkin ja rankalla kädellä, mutta juhlat ovat monesti sidottu johonkin kummalliseen teemaan tai perinteeseen. Täällä juhlitaan, kun koulu alkaa, kun tentti on ohi, kun siirrytään uuteen kurssiin ja kun lopulta päästään siirtymään preklinikasta klinikkaan. Monet bileistä ovat traditio, joiden suorittamiseen kuuluvat tietyt riitit ja tavat, pelkkä kalja ja tahmainen tanssilattia eivät kelpaa. Meidän kurssimme ekat omat bileet järkättiin viime keskiviikkona, EB-bileet eli esittäytymisbileet. Ideana on, että pikkuykköset järkkäävät salaisella teemalla bileet vanhemmille kursseille. Illan kohokohtana esitetään kurssin ensimmäinen oma video. (Videoista myöhemmin lisää.) Muita yleisesti tunnustettuja juhlia ovat hautajaiset (hylätään preklinikka ja siirrytään klinikkaan) ja kirran bileet (siirrytään kirurgian kurssiin). Varmasti niitä on lisääkin, mutta eihän tälläinen junnu mistään mitään tiedä :) Minusta teemajuhliminen on perusbiletystä huipumpaa, ja vielä hauskempaa ja överimpää siitä tekevät videot.

Kukaan lääkikseen hakija (ainakaan Turussa) ei ole voinut välttyä Pääsin lääkikseen -biisiltä. Psyn Gangnam stylen uudelleenkirjoitettu versio tsemppasi ainakin allekirjoittanutta pääsykoekevään aikana. Tuoreempi hitti Mä tahdon leikkaa, luotiin kirran kurssiin siirtymisen kunniaksi. Video muuten noteerattiin myös mtv3:n nettisivuilla. Jestas sitä ylpeyden määrää, kun tajusin, että kyseessä on Turun lääkiksen tuotokset! Mä opiskelen noiden kaa samassa koulussa! Mä oon nähny ton! Noi on saanu ton aikaan! Ennen koulun alkua en vain oivaltanut, miksi videot on luotu. Hmmm no varmaan siellä on jotain tommosta harrastustoimintaa, mietin. Mutta ne ovatkin palanen tätä hillitöntä traditiopiirakkaa.
  Kurssit pullauttelevat videoita ulos aina merkittävien muutosten aikaan. Samaan aikaan järkätään yleensä myös merkittävät bileet, joista olikin jo puhetta. Bailataan ja katsotaan hassunhauskoja videoita. Meidän kurssimme esikoinen näki Tivolin hämyiset discovalot viime keskiviikkona EB:issä. Samalla saimme kakkosilta paluupostina lahjavideon. Tuollainen lahjavideo kakkosilta ykkösille on myös Pääsin lääkikseen. Sitä valaistumisen hetkeä, kun oivalsin viimein, mitä videon infoteksteissä mainitut inside-läppä nuoremmalle vuosikurssille ja lahjaperinteen mukaan tarkoittavat. Mä olen osa tätä hämärää kompleksia, hurraa! :)Kun näyttelemiseen päästiin luontainen jatkumo on paljon vouhotettu SPEKSI. Itse olen aivan untuvikko: ikinä en ole mitään speksiä käynyt katsomassa enkä varsinkaan osallistunut tekemiseen. Asiantuntijan syvää rintaääntä täältä ei siis ole tulossa, mutta innostuneen junnun mielikuvia. Siispä kärkeen varmaa faktaa lainattuna viime kevään speksin kotisivuilta:

"Speksi on elämys. Se on humoristinen, interaktiivinen ja harrastelijavoimin toteutettu musiikkitanssiteatterishow, jonka Turun Lääketieteenkandidaattiseuran Speksitoimikunta toteuttaa vuonna 2013 jo kolmannentoista kerran. Katsojat näkevät speksissä huolellisesti toteutetun teatteriesityksen. Speksiläisille siitä muodostuu perhe ja yhteisö, joille tyypillistä yhteishenkeä ei muualla näe.

Speksin yksi hienoimmista ominaisuuksista on improvisaatio, jota yleisö voi vaatia huutamalla "OMSTART!" Tällöin näyttelijät, tanssijat tai bändi esittävät edellisen repliikin tai kappaleen rohkeasti heittäytymällä improvisaation maailmaan ja perinteisesti hauskuuttavat yleisöä vatsaapakottavilla vitseillä sekä taituruudellaan.!"

Kuulostaa aika nannalta aina teatterista kiinnostuneelle. Tänä vuonna ajanpuute ja omat henkiset resurssit (nössöilin taas!) saivat minut jättämään näyttelijänuran mahdollistavat improharkat väliin, mutta puvustus-/maskeeraustiimiin lähdin mukaan. Ainakin haistelemaan tunnelmia. Myöhemmin siis toivottavasti tulossa speksisivistyneen PuMa-tiimiläisen fiiliksiä :)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti