lauantai 30. marraskuuta 2013

Pöytä koreaksi!

Osa meistä on sosiaalisia ja rohkeita heittäytymään kaikkeen uuteen. Onnekseni satun seurustelemaan yhden tällaisen sankarin kanssa, vaikka itse sorrun usein elämää rajoittavaan ujouteen. Perjantaina nössöä tajuntaani laajennettiin kansainvälisellä ruokamatkalla.

Jarkko on syksyn ajan tuutoroinut kansainvälisiä vaihtareita (erityisesti eteläkorealaisia) ja sitä myöten olen itsekin päässyt nauttimaan itäisten ystävien tuomasta pirteästä tuulahduksesta. Eilen syksy huipentui Korea-ruokailtaan: me annoimme keittiömme kolmen korealaisen haltuun, katsoimme itse telkkaria ja tunnin päästä istuimme valmiiseen pöytään nauttimaan niin autenttisesta eteläkorealaisesta kuin keskellä Turkua vain voi. Win-win -situation? :DJa ruoka! Ah se oli herkkua! Riisinkeittimen puuroksi keittämää riisiä jokaiselle omassa kulhossa, extratulista nuudelia ja paistettua kananmunaa. Näiden kylkeen napsittiin possua ja kanaa, jotka molemmat tarjottiin porkkanan, sipulin ja valkosipulin kera. Kana oli lisäksi maustettu Koreasta asti reissanneella kastikkeella. Ainekset olivat yksinkertaisia (suurin osa lähi-cittarista ostettuja), mutta silti ruoka maistui aivan uudelta!
Suomessa jokainen pysyyköön lautasellaan. Etelä-Koreassa ei. Liharuuat tarjottiin yhteiseltä lautaselta, josta jokainen kauhaisi riisilastin kylkeen palan possua tai kanaa. Samoin kananmunalautanen oli yhteistä omaisuutta, josta jokainen haarukallaan kaapaisi itselleen suullisen. Pois turha pöpökammoisuus ja tervetuloa yhteisöllisyys! Vaikka lihalautasen jakaminen isäni kanssa arjessa tuntuu etäiseltä, uskon, että konkreettisesti noin yhteen liittävä ruokailu todella lähentää perhettä. Kukaan ei voi vain nopeasti lappaa omaa lautastaan tyhjäksi ja röyhtäistä kiitokseksi kadoten takaisin omaan maailmaansa.

Koska taivaallisen ruuan tekeminen ei riittänyt, lisäksi meitä hemmoteltiin korealaisilla synttärijuhlilla. Osa lahjoista oli matkannut Etelä-Koreasta asti ihan vain meitä varten! Ihmiset osaavat olla uskomattoman ihania :)


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti