torstai 12. joulukuuta 2013

Liver box

Jouluruoka. Se jakaa suomalaistenkin mielipiteet, joten pienellä riskillä lähdimme eilen tarjoamaan sitä korelaisille vaihtareille. Korea-illassa pari viikkoa sitten markkinoimme suomalaisen joulupöydän antimia ja erityisesti maksalaatikko (liver box :D) sai innostuneen vastaanoton. Eilen itämaiset makunystyt laitettiin tositoimiin, kun pöytämme oli ladottu opiskelijabudjetin sallimissa rajoissa täyteen suomalaista jouluruokaa.

Pikkuiseen pöytäämme nosteltiin porkkana-, lanttu- ja maksalaatikkoa, rosollia, kinkkua, kylmäsavulohta ja karjalanpiirakoita. Pelkistettyä, mutta toisaalta kaikki oleellinen oli mukana. Itse tykkään kaikista edellä mainituista, mutta jo eilisen neljän suomalaisen otannasta kaksi nyrpisteli nenäänsä perinteisille laatikoille. Korealaiset sen sijaan olivat kuin kotonaan herkkujemme äärellä. Kaikki maistoivat kaikkea eikä mikään ruoka aiheuttanut ainakaan näkyvää oksennusrefleksiä, kaikki taisivat jopa ottaa lisää. Myös Jarkon etukäteen äklöilemä ja minun kehumani maksalaatikko upposi vieraisiimme. Liver boxille naureskelimme jo Korea-illassa, ja kieltämättä se kuulostaa melkein eksoottiselta, kun yrittää ajatella ulkomaalaisen tavoin.


 Olen valtavan ylpeä vieraistamme! Itse myönnän olevani äärimmäisen nirppis sisäelimistä valmistettujen ruokien suhteen. Maksalaatikoista vain mummon tai mamma Saarioisen valmistama kelpaa ja muuten maksaruuat jäävät täysin koskemattomiksi. Myöskään muihin sisäelimiä sisältäviin ruokiin en koske tikullakaan. Jos kuvittelen itseni ulkomaille ruokapöytään, jossa eteeni nostettaisiin liver boxiksi kutsuttu ruokalaji, joutuisin muutaman kerran nieleskelemään ennen kuin haarukka ujosti työntyisi suuhun. Meidän vieraamme kuitenkin maistelivat innolla kaikkea vailla typerää nirppailua.


Jälkkäriksi taiteilimme porukalla torttuja ja pipareita, jotka mutustettiin uunituoreina glögin kera. Nämäkin herkut keräsivät kehuja eikä kukaan huomauttanut torttujen näyttävän natsimerkeiltä ;)


Toivon, että pystyimme tarjoamaan pienen palasen suomalaisuutta vaihtareille, joiden omassa maassa joulua ei juhlita saman suurusluokan juhlana kuin Suomessa :) Meille joulu kuitenkin on melko oleellinen osa vuoden kiertoa juhlana, jolloin rauhoitutaan, syödään hyvin sekä nautitaan rakkaiden seurasta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti