torstai 31. heinäkuuta 2014

International business

Olisikohan vihdoinkin tämä tympeä blogiloma lusittu ja ehtisin palata normirytmiin postaamisen kanssa... Ennen epätoivoista paluuyritystäni esitän tietysti taas läjän päteviä selityksiä hiljaisuuteeni. En ole ehtinyt kirjoittaa, koska:
- Perjantaina hyppäsimme suoraan aamuvuorosta päästyämme junaan ja saavuimme Kuopioon iltayhdeksältä (+kirjoitin edellisen tekstin juuri junasta ja sain palkaksi oksettavan olon).
- Lauantaina äiti huuteli kaurapuurolle seitsemän aikaan ja seuraavat kymmenen tuntia touhusin keittiössä, vessanpöntön ääressä ja pölyrätti kourassa valmistelemassa siskoni rippijuhlia.
- Sunnuntaina nousin ylös puoli seitsemän koristelemaan kakkusia, letittämään siskoni hiuksia ja tekemään muita kriittisiä viime hetken juhlatohinoita ennen suuria bileitä.
- Sunnuntai-iltana juhlahumun laskettua join kaksi lasia viiniä, kävin Kallavedessä uimassa ja saunoin.
- Maanantaina heräsin viideltä ja istuin junassa Turkuun heti kuuden jälkeen, josta kahdentoista aikaan jatkoin kotiin hutaisemaan jauhelihakastikkeen tulille ja polkaisin töihin iltavuoroon loppupäiväksi.

                    

Tässä vaiheessa viikon startattua alkaa todellinen postaus, koska kirjoitus on itsessään viimeinen syy hiljaisuuteeni. Me liityttiin urakalla Couchsurfing-palveluun!

Kesä 2015 tulee olemaan minulle ja Jarkolle reilikesä. Olemme hamstranneet sukanvarteen jo vuoden verran joka kuukausi tulevaa reissua varten, mutta opiskelijabudjetista säästettäessä summat pysyvät melko maltillisina vaikka kuinka kauan säästäisi. Vaikka viiden tähden hotellit eivät ole reilillämme vaatimuslistan korkeimmilla sijoilla, Länsi-Euroopassa asuminen on silti kallista. Tähdet voi ropistaa pois kokonaan ja silti yö jaetussa 10-hengen dormitoryssa maksaa parikymppiä per nokka. Kun tämä kerrotaan 30 ja lisätään päälle Interrail-passi, euroja saa latoa tiskiin hyvän kasan ennen kuin ikimuistoinen kuukausi on valmis siirtymään kokemisesta leikekirjan sivuille. Paitsi jos kaikkialla nukkumisesta ei tarvitsisikaan maksaa niin paljoa... Hmmmm, tai ei lainkaan.... BOOOM! Couchsurfing on täällä! Ajattelimme, että tutustumalla jo nyt systeemiin ollaan paremmissa asemissa ensi vuonna, kun palvelu on tuttu ja ehkä jopa majoituskokemustakin ehtinyt kertyä.

                    

Kyseessä on siis palvelu, johon kirjautumalla ja profiilin luomalla, voi tyrkkiä omaa sohvaansa tai patjaansa majoitusta kaipaavalle matkalaiselle tai vaihtoehtoisesti änkeä omaa pyllyään jonkun muun sohvannurkkaan, ilmaiseksi ja ympäri maailman! Mahdolliset riskit voi jokainen tietysti katastrofisoida mielessään: raiskaus, ryöstö, paloittelusurma, tulipalo, mafia ja maailmanloppu, mutta haluan uskoa edes vähän maailman hyvyyteen. Palvelu ei onneksi jätä minua vain uskoni nojaan, koska käyttäjiä voi arvostella surffauskokemusten perusteella, joten toisen ikäväksi vieraaksi haukkumaa tuhmaa setää ei tarvitse ottaa omaan sohvannurkkaan kuolaamaan, kuten ei ketään muutakaan, aina on oikeus kieltäytyä sekä majoittamasta että majoittumasta.

Maanantaina meiltä sitten meni surffineitsyys, kun juna-asemalla Kuopiosta saapuessamme meitä odotti Amsterdamista Helsinkiin ja Helsingistä Turkuun reissannut korealainen Bonnie, joka profiilissaan kertoi rakastavansa ja opiskelevansa arkkitehtuuria sekä pitävänsä avoimista ihmisistä. Hän nukkui kaksi yötä sohvallamme, kävi kaksi kertaa suihkussamme, antoi meille kahdeksan pussia englantilaista teetä ja söi kahdesati lounasta kanssamme. Sen sijaan hän ei raiskannut meistä kumpaakaan, varastanut tietotekniikkaamme, seivästänyt meitä viidakkoveitsellä tai tuonut mukanaan kirppuja. Tänään Onnibussin kyytiin häntä saattaessamme olin valtavan iloinen: maailmassa on vielä hyvyyttä ja halua auttaa toisia vailla taka-ajatuksia, ja toisaalta meillä on rohkeutta luottaa tähän maailmaan näin paljon <3


Koska rakkautta ei voi olla liikaa, päätettiin loikata tälläisiin irtosuhteisiin oikein rytinällä! Tulevana perjantaina saamme kylään Jarkon kahden vanhan (ja tutun) kaverin lisäksi, yhden USA:laisen ja yhden kanadalaisen sohvasurffarin, jotka kaikki viipyvät viikonlopun yli sunnuntaihin. Olen kertakaikkiaan hämmästynyt, miten moni ihminen haluaa matkustaa Turkuun varsinkin, kun Couchsurfingin kautta majoitusta etsii varmasti melkoisen marginaalinen osa koko turistimassasta. Tämänkin illan aikana olen saanut kaksi sohvapyyntöä, toisen ensi viikolle ja toisen syyskuulle, enkä haluaisi sanoa ei kenellekään, koska kun asetan itseni toisen asemaan toivon tietysti, että saisin majapaikan. Tämä syksy kasvattaa kodistamme joko hotellin ja minusta sulavan turistioppaan tai sydämensä kylmettävän hirviön, joka sanoo ei heti, jos joku asia ei natsaa. Saa nähdä, mutta varmaa on, että ujo-Krista joutuu melkoiseen prässiin houstatessaan englanninkielisiä ventovieraita ihmisiä... 

Kansainvälisen viikon huipentuma koetaan palkkapäivän kunniaksi torstaina, kun ajattelin ostaa Korea-reissun lentoliput. Finnair kiitää ilmojen halki suoraan Souliin lokakuussa 821 eurolla, mikä on minusta hurmaavan inhimillinen hinta suorista meno-paluu -lennoista Aasiaan. Ajattelin heittää kahden viikon reissun lokakuun puolen välin paikkeilla, mutta tarkat päivät täytyisi vielä valita lukujärjestyksen perusteella. Rahapulan ohella olen vain vältellyt lippujen ostoa nimenomaan tuon lukkarin vilkuilun takia. Jos koulu kerran alkaa jo elokuun alussa, haluan vältellä edes sen ajattelemista mahdollisimman pitkään.

2 kommenttia:

 1. Sohvasurffailu on parasta, ihan huippu keino nähdä maailmaa ja kansainvälistyä kotisohvallakin ja näkee omaakin kotipaikkakuntaa aina vähän eri silmin :)

  Kirjottelin ittekin pari kuukautta sitten sohvasurffailun turvallisuudesta näin yksin asuvan ja reissaavan tytön näkökulmasta, teksti löytyy täältä jos kiinnostaa: http://lauranmukana.blogspot.co.uk/2014/03/sohvasurffailusta.html

  -Laura

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pitää todellakin lukee toi sun kirjotus. Aihekin tulee ajankohtaseks kun Jarkkokin lähtee ihan parin viikon päästä... Me otettiin tosiaan hurja startti, kun ensin oli tuo korealainen tyttö ma-ke, nyt kaksi surffaria pe-su ja ensi viikolla tulee kaksi ke-la :D Kaikki tyypit pn ollu aivan loistavia! Vähän vaan hirvittää, että miten pärjään yksin supersosiaalisten reissaajien kanssa, kun itse oon ainakin alkuun yleensä vähän ujonpuoleinen. Kun en halua, että kukaan tuntee oloaan epämukavaks, jos välillä tuleekin hiljaista!

   Poista