torstai 21. elokuuta 2014

DIY opiskelijahintainen kotimatka

Kaksi vuotta sitten valtion rautatiet siirsivät opiskelijamassaa Turusta Kuopioon lähes vakiosti kolmellakympillä. Tänään kello kolme kohti Kuopiota startannut juna Turusta olisi kustantanut opiskelijalle 41 euroa plus hilut päälle ja vastineeksi saa viettää 1/4 vuorokauden eli kuusi tuntia junan kohinassa. Hurraa! Viikonlopun reissun hinnaksi tulisi siis yhteensä yli 80 euroa, joka muuten on 17% netto-opintorahasta, ja kahdesta viikonlopun sisältämästä vuorokaudesta saisi viettää kiskoilla 12 arvokasta tuntia. Jos reissaa kotipaikkakunnalle kerran puoleen vuoteen, kuten minä ensimmäisenä syksynä, on melko sama paljonko junalippu maksaa, mutta kun päättää tehdä visiitin Kuopioon kaksi kertaa parin viikon välein ihan vain pienen koiravauvan takia, alkaa hinta yllättäen kiinnostaa enemmän. 41 euroa per suunta?! No wayyyyy!

Vaikka rautateillä ihmismassaa veivaa vain VR, on maanteillä kilpailutilanne onneksi kiristyny asiakkaan voitoksi. Jumalan lahja köyhälle opiskelijalle on Onnibus.com! Matkustin juuri bussilla Turusta Jyväskylään hintaan 9 euroa. Olisin päässyt kahdeksalla, jos olisin jättänyt jahkailematta lipun oston kanssa, mutta ehkä tuon ekstraeuron kestää. Jyväskylästä jatkoin sitten matkaani tunnin odottelun jälkeen junalla hintaan 16 euroa.
TKU-JKL 4h = 9e vs. JKL-KPO 2h = 16e, hiukan tässä minusta joku mättää...
Tietysti busseissa on myös huonot puolensa, lähinnä yhteiskunnan tehokkuustoiveiden kannalta. Istuin neljä tuntui täysin tehottomana musiikkia kuunnellen ja välillä silmät lurpsuen, koska kurkkuuni hyppää todella herkästi oksennus, jos alan vilkuilla autossa alaspäin eli toisin sanoen lukeminen bussissa on minulle täysin mahdotonta. Sama vaiva tuntuu nykyään iskevän junassakin, joten yrittää näpyttää tätä tekstiä nopeasti ennen kuin eväspiirakat koristavat padin näyttöä. Onneksi neljä tuntia ikkunasta tuijottelua Samuli Putron ja Skandinavian music groupin soidessa korvissa, tuntui sopivan tähän aikaisen viikonlopun tuomaan fiilikseen ja aika kului nopeasti. Ajallisesti bussi suoriutuu Turku-Jyväskylä -välistä nimittäin aivan junanvertoisesti, koska bussissa ei tarvitse Tampereella pysähtyä odottamaan kulkuvälineen kulkusuunnan muutosta, mikä yleensä venyttää pysähdyksen Treellä yli 20 minuuttiin. Minulla ei kertakaikkiaan ole mitään pahaa sanottavaa Onnibussista, jos yhtiön valitsemaa kulkuvälinettä ei lasketa, koska oikeasti minä tykkään junalla matkustamisesta todella paljon enemmän. Tänään riemukseni kuskikin sattui olemaan onnellisen tuntuinen mies, joka jaksoi kuulutuksissaan vaikuttaa iloiselta ja asiakaspalveluhenkiseltä, mikä tuntuu välillä olevan vaikeaa eritysesti bussikuljettajile.

                              

Tähän loppuun voitaisiin vielä kerrata resepti, mut älkää huoliko tää on siis niin helppoo et kaikki osaa tän, et niiku jos mä osasin nii kaikki muutkin väkisten osaa:
- Varaa bussilippu netistä etukäteen ja saa se puhelimeesi.
- Varaa myös junalippu Jyväskylästä Kuopioon, ettet jää tapaamasi randomin kanssa puimaan ihmissuhteita Matkakeskukseen koko yöksi (lisää luvassa myöhemmin)
- Loikkaa bussiin, kuuntele musiikkia, nuku tai tee mitä huvittaa, mutta älä mitään hyödyllistä
- Saavu Jyväskylään ja tuhoa odottelutunti keskustelemalla tuntemattoman nuoren miehen kanssa (edelleen lisää luvassa myöhemmin)
- Saavu Kuopioon ja loikkaa noutajan kyytiin.
- Silitä ja rakasta koiranpentua koko pitkä viikonloppu! <3 Dana I'm coming!
- Ja ainiin tärkein! Säästä 16 euroa, joka on lähes puolet paluujunan hinnasta (maanantain iltajuna 34e)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti