torstai 5. helmikuuta 2015

VASTAUKSIA erä yksi!

Kiitos paljon jokaiselle kysyjälle. Te pelastitte minut nolouden kauhealta kouralta <3 Tässä ensimmäisesssä erässä vastauksia Kuopioon, Turkuun, minuun ja Jarkkoon liittyen. Lääkis ja pääsykoe tulevat seuraavassa erässä kahdestaan, koska niitä oli kyselty ylivoimaisesti eniten, niin löytyvät sitten näppärästi samasta postauksesta. Kiitos ja olkaa hyvät!

Kuopio

Mitkä paikat/kahvilat/ravintolat/puistonpenkit tms paikat on sulle tärkeitä täältäpäin.
Suomeksi siis, mitkä on sulle tärkeitä ja lemppareimpia juttuja Kuopiossa?

- Vänäri ja Valkeisenlammen ympäristö. Niin monet koulunlopettajaiset ja vaput on tullut niissä puskissa luuhattua, että ihan tässä liikuttuu. Molemmat paikat ovat myös todella nättejä kesäpäivinä ja haluttuja piknik-/auringonottopaikkoja.
- Sataman alue. Turussa asuessa olen oppinut arvostamaan puhdasta, uimakelpoista järvivettä ihan uudella tavalla. Vaikka sameanruskea Aurajokikin on kiva, ei se ole samanlainen kuin sinisenä kimmeltävä taivaanrantaan jatkuva Kallavesi, jota vihreät saaret halkovat.
- Kahviloista rakastan Houkutusta ja vanhaa klassikkoa Coffee Housea. Kukaan ei täällä tunnu tajuavan, jos sanon olevani koffarissa, vaikka Kuopiossa koffari on peruskauraa. Onneksi kyseinen kahvila meni täällä konkursiin, niin pääsin tästäkin tuskasta.
- Saaristokadulla pyöräily. Paljon se maksoi ja paljon siitä kohistiin, mutta kyllä se on hieno kesällä.
- Istuskelupaikoista tykkään Maljasta ja tietysti touhu-torstaista Alessa.
- Kovimmat nostalgiatripit baareilusta saan Pasarista
- Kesään kuuluu ehdottomasti toripöydät, Mualiman napa ja Veljmies-patsas.
- Hanna Partasen lihapiirakat <3 Tärkeintä on muistaa, että Hanna, EI Irene.

Voisitko toteuttaa pienen Kuopio-esittelyn?
- Mä olen niin onnellinen, että joku kysyi tätä <3 Voisin ja toteutankin vielä ylläolevaa laajemmin, kunhan pääsen ensi kerran Kuopioon ja kuvattua vähän paikkoja.

    
Turku

Omia vinkkejä turkulaisuuteen? Kivoja kahviloita, lempipaikkoja, harrastusmahdollisuuksia.
- Jokirantaistuskelu nurmikolla parin siiderin ja kaverin kanssa. Saa juoda myös olutta tai limpparia.
- Hengailu jokilaivoilla kevään ekoina lämpiminä aurinkopäivinä. Toimii myös kuumina kesäpäivinä.
- Auringonotto puistoissa ja jokirannassa.
- Fine dining -illallinen Pinellassa tai Kaskiksessa
- Kahvikupponen jokirannan Cafe Art:issa
- Visiitti Kiipeilypalatsiin tai Flow parkiin, jos haluaa kokeilla jotain uutta ja jännää.
- Jotakin jokirannan Tiirikkala-ravintola-kahvilassa! En ole kertaakaan vielä käynyt, mutta ikkunan läpi bongattu sisustus on vakuuttanut minut. 
- Ulkoilureissu Ruissaloon. Noloa kyllä, mutta edelleen kunnolla toteuttamatta.
- Jokirannan päästä päähän käveleminen ja Förillä Aurajoen yli seilaaminen.
- Turun linna ja Tuomiokirkko. Se kirkko on oikeasti iso, jos vertailukohta on vain Kuopiosta...
- Keskustassa haahuilu. Turussa on paljon nättejä vanhoja taloja, joissa on upeita koristeluja.

Top 5 asioita joita ei Kuopiosta löydy mutta Turusta löytyy?
- Ykkösenä ehdottomasti Aurajokiranta ja sen ympäristön eurooppalainen tunnelma laivoineen, ravintoloineen ja kauniisti valaistu siltoineen.
- Iso valikoima erilaisia kivoja istuskeluravintoloita, joissa voi käydä juomassa lasillisen viiniä tai yhden oluen tuntematta itseään hölmöksi (tai juopoksi.)
- Turun eri mäet ja niissä olevat puistot: Samppalinnanmäki, Vartiovuorenmäki, Taidemuseonmäki
- Lähellä oleva saaristo, johon on tullut toistaiseksi tutustuttua aivan liian vähän.
- Helpot (ja halvat) kulkuyhteydet Helsinkiin, Tampereelle ja Tukholmaan.
- Jokerina: Turun ihanat vanhat talot

Tarttuuko murre?
- Sitä päivää odotan pelolla, kun ensi kertaa livautan suustani kieroutuneen -isi päätteen. Mä kattosin et sä olit eilen koululla. Yöh.. Joka kerta särähtää korvaan eivätkä turkulaisraukat edes tajua, kun tuhahtelen heidän puhevialleen. Toinen kiero Turkujuttu on ketä sana korvaamassa kuka/mikä -sanoja. Se on se ketä asuu Poris. Ja tietysti täsä ja misä. Misä sä oot? Täsä se oli. Vielä eivät ole tarttuneet, mutta koen, että tuossa ketä-sanassa ja täsä-misässä on potentiaalia ;)

Miten helppoa oli löytää asunto Turusta?
- Meille Kuopiosta asti muuttaville operaatio oli melkoisen kivuton. Haettiin TYS:siltä (Turun opiskelija-asuntosäätiö) kämppää heti kesäkuun loppupuolella, kun sain bilsan positiiviset tulokset. Pari viikkoa taisi mennä odotellessa, kunnes sähköpostiin kilahti asuntotarjous YO-kylästä. Tartuttiin kiinni ja sillä polulla ollaan. Yksityisten puolella tilanne on myös hyvä. Turulla on pitkät perinteet opiskelijakaupunkina, joten pieniä asuntoja lähellä kampusaluetta löytyy hyvin. 


Minä

Millasia oli sun yo-arvosanat?
- Kirjoitin seitsemän ainetta, joista espanjan vain huvin vuoksi. Pitkä matikka M, pitkä englanti M, keskipitkä ruotsi E, lyhyt espanja M, äidinkieli L, psykologia L ja biologia E.

Kuinka paljon sulla jää arkisin vapaa-aikaa ja kuinka paljon pitää opiskella kouluajan ulkopuolella?

- Kouluajan ulkopuolella pitää tehdä tosi paljon hommia, jos asiat haluaa tosissaan sisäistää, koska luentoja on yleensä vain 2 tuntia päivässä eikä niiden aikana mitään ehdi oikeasti oppia. Sanotaanko, että ideaali olisi paiskia jotain koulujuttuja (istua luennolla, harkassa tai lukea kotona) seitsemän tuntia päivässä. Tulee harvoin itsellä täyteen, mutta tuolla uskoisin oppivani tehokkaasti. Ei tämä kuitenkaan niin rankkaa ole ollut kuin kuvittelin lääkiksestä, mutta iso osa tuskaa onkin oma asenne ja vaatimustaso. Minulle on toistaiseksi riittänyt läpipääsy, mutta pikkuhiljaa alkaa hiipia halu oikeasti menestyä. Vapaa-aikaa jää kuitenkin kivasti, koska opiskelujen lisäksi minulla ei ole muita vastuuhommia.

Tuliko opiskelemisen määrässä kamalaa lisäystä lukiosta?
- Kyllä tulee. Opiskelu muuttuu koulussa oppimisesta kotona yksin opeteltavaksi. Luennoilla käydään läpi suuret linjat, mutta ymmärtäminen tapahtuu vasta kotona.

Kirjotitko bilsan,kemian ja fysiikan? Miten onnistu kirjotukset entä millaisia numeroita kursseilta tuli?
- Kirjoitin noista peruslääkisaineista vain biologian, koska lukioaikoinani kapinoin fysiikkaa ja kemiaa vastaan. Jos pääsykoevaaimuksissa ei lue kemiaa ja fysiikkaa, minähän en niitä lue. Kävin lukiossa kemiaa vain kaksi kurssia ja fysiikkaa viisi, joista tosin kapinapäissäni tentin vain kolme ensimmäistä. Myöhemmin tietysti kaduin, etten lukenut kyseisiä aineita kunnolla ja kaksi ekaa pääsykoevuotta menikin noiden puutteiden korjaamiseen, mutta ei se mahdotonta ollut.
Bilsassa olin hyvä ja lukion päättötodistuksessa pojottaa kymppi. Kemiasta sain muistaakseni kympin ja ysin, fysiikoista ehkä kympin, ysin ja kasin. Muita kursseja en halunnut tenttiä, ettei keskiarvo vain laske niiden takia :D 

Jos saisit valita yhden supervoiman (lentokyky, ajatustenluku jne.), valitsisitko ihmeparantamisen taidon vai jonkun muun? 
- En haluaisi ihmeparantaa, koska siitä seuraisi minulle varmasti vain ongelmia. Joku hirmudiktaattori kaappaisi ja pakottaisi parantamaan itsensä tai vastaavaa. Enkä voisi kuitenkaan parantaa kaikkia logististen ja ajallisten ongelmien takia. Mutta kun nyt mainitsit tuon lentokyvyn, luulen, että kallistun siihen suuntaan. Tai vielä parempaa olisi kyky teleportata itsensä paikasta toiseen! Vihaan nimittäin välillä väsyneenä paikasta a paikkaan b siirtymistä. Toisaalta teleportista voisi seurata liiallinen laiskistuminen..

Millaista on asua kaukana perheestä?
- Jarkon kanssa asuessa tämä on helppoa, koska yksinäisyys ei pääse ikinä tosissaan iskemään. Yksin kuvio voisi olla paljon vaikeampi, mutta ehkä silloin olisi taistellut itseään kovemmin kiinni kavereihin. Minulle tämä oli kuitenkin just oikea ratkaisu. Kauas oli päästävä, että sain napanuoran kunnolla katki eikä ole minkäänlaista tarvetta selitellä tekemisiään tai menojaan vanhemmille. Etäisyyden päästä voi vaan heitellä kotijoukoille viestiä, että varattiin matka Roomaan tai että ollaankin Helsingissä kaverin luona. Rakastan myös ajatusta, että kaupungilla ei ole riskiä törmätä sukulaisiin tai ikivanhoihin puolituttuihin lukionaamoihin joka toisen vastaantulijan kohdalla.


Onko joskus tuntunut, ettei lääkis olekaan se oikea paikka?
- Hmmmm. Tämä on paha, koska lääketiede ja potilaat kiinnostavat minua valtavasti, mutta pelkään omaa epävarmuuttani ja taitojani, kun kyseessä on niin suuri vastuu. Samoja ongelmia on kuitenkin varmasti jokaisella, joten uskon, että epävarmuuden kanssa elämiseen tottuu ja tietysti myös taidot karttuvat koko ajan. Jos kuitenkin joskus opintojen aikana oivaltaisin, että kliinikon hommat eivät ole minua varten, ei tarvitsisi panikoida, koska lääkis avaa ovia onneksi muihinkin suuntiin. Voisin alkaa joksikin asiantuntijaksi, joita muistakin yliopistosta valmistuvista tulee tai tutkijaksi tai vaihtaa totaalisesti alaa.

Mitä puoluetta äänestät?
- Voi, kun tietäisinkin! Olen täysi-ikäisyyteni aikana äänestänyt jokaisissa vastaan tulleissa vaaleissa, mutta minkään yhden tietyn puolueen leiriin en ole loikannut. Olen äänestänyt ainakin kolmea eri puoluetta ja poliittinen kantani on tällä hetkellä erittäin hakusessa, mikä on hyvin ikävää maaliskuussa odottavien eduskuntavaalien kannalta. Haluaisin myös kovasti olla kantaaottava nuori, mutta en ole jaksanut perehtyä tarpeeksi politiikkaan ja talouteen, että voisin ymmärtää kunnolla eri puolueiden näkemyksiä. Ennen jokaisia vaaleja aina lupaan perehtyä, mutta sitten aika loppuukin jne..

Oletko ajatellut vloggaamista?
- En todellakaan! Just pari päivää sitten ihmettelin ääneen Jarkolle, miten vloggaajat jaksaa elämäänsä, kun täytyy näyttää hyvältä, kuunnella omaa ääntään nauhalta ja vielä editoida videoita. Kuvasin viime viikolla instagrammiin 15 sekunnin videon ja sain tuhlattua senkin editointiin 1,5 tuntia... Lisäksi minun taitoni eivät riittäisi siihen hommaan, joten kaikki arvostus vloggaajille, jotka jaksavat/osaavat/haluavat tehdä videoita.

Lempinäyttelijäsi?
- Oih paha, koska katson tosi vähän leffoja ajatuksella. Sanotaanko vaikka näin, että jos näen kansiteksteissä nimen Meryl Streep tai Leonardo DiCaprio, odotan elokuvalta paljon.

Seuraatko muotia?

- En millään tapaa. Tietysti kuljen ulkona silmät auki ja olen kadulla näkyville tyylivaikutteille altis.

Ajattelitko ehtiä reilin lisäksi esimerkisi festareille?

- Ensi kesä on varattu puhtaasti reilille kahdesta syystä, joista jälkimmäinen on merkittävämpi: aika ja raha. Vaikkapa Ruissin festarilippujen hinnalla lentää jo Roomaan tai nukkuu aika monta yötä Euroopassa. 

Missä näet asuvasi valmistuttuasi?
- Minun valmistumisen jälkeen on tällä hetkellä todennäköistä, että Jarkko opiskelee vielä uutta tutkintoa, joten jumahdetaan Turkuun vielä joksikin aikaa. Minulla vähän veri vetäisi Kuopioon päin, miettien lapsien saamista ja sukulaisten auttavia käsiä sitten aikanaan, mutta pakka on vielä hyvin auki, kun valmistuminen kestää noin suurin piirteen ikuisuuden. Tietysti valmistumisen jälkeen myös työtilanne kummankin osalta vaikuttaa aika suurestikin suunnitelmiin.

Tiedätkö vielä yhtään, mihin haluaisit erikoistua?
- Tällä hetkellä suuntaan kohti lastentauteja, mutta löytyy monenmonta erikoisalaa, joista en vielä edes tiedä, joten suunnitelma osaa muuttua radikaalistikin.

Kuinka paljon käytät aikaa itsenäiseen opiskeluun?
- Liian vähän, on rehellinen vastaus. Pari tuntia per päivä ja tenttiä edeltävillä viikoilla enemmän, kun luentoja on yleensä vähemmän.

Oliko vaikeuksia sopeutua uuteen kaupunkiin?
- Ei ollut. Turku on ihanan inhimillisen kokoinen kaupunki, joka on pääosin helppo ottaa haltuun pyörällä tai kävellen. Turku on myös kaunis, joten täällä on ilo tutkimusmatkailla. Ja taas erityismaininta Jarkolle, jonka kanssa Turku on alusta asti tuntunut kotoisalta. 

 
Minä ja Jarkko

Ärsyttävintä Jarkossa?
- Tämä oli minusta hauska :D Menen aika klassisilla eli vaatteiden jättäminen siihen, mihin ne sattuvat putoamaan ja likaisten astioiden huolimaton huuhteleminen. Ja ylimäärin herkuttelu, mikä altistaa minutkin lipsumaan.
 

Haluaisitko tässä vaiheessa elämääsi lapsia/kihloihin/naimisiin?
- Lapset ovat nounou-listalla, koska en olisi henkisesti enkä elämäntilanteellisesti valmis pitämään huolta kenestäkään muusta kuin itsestäni. Haluan vielä olla täysin huoleton ja hölmö. Kihloihin voisin mennä, mutta naimisiin en vielä haluaisi. Vaikka tunnen, että elän juuri sitä elämää, mitä haluakin ihmisen kanssa, jonka kanssa haluankin elämäni jakaa, haluan olla nähnyt enemmän elämää ennen kuin sitoudun lopullisesti. Lisäksi meidän varat ei tällä hetkellä riitä minun unelmahäiden järkkäämiseen :D

Vietätkö aikaa Jarkon kavereiden kanssa ja päin vastoin vai ovatko kaveripiirit selkeästi hajautettuja?

- Kuopiossa meillä on omien kavereiden lisäksi yksi iso yhteinen kaveriporukka, jonka kautta aikanaan tutustuttiinkin, mutta Turussa on hajanaisempaa. Kumpikin pyörii omien kavereiden kanssa, mutta toisaalta kumpikin on myös vierailevia tähtiä toistensa porukoissa. Minun kaverini kyllä tuntevat Jarkon ja Jarkon kaverit minut, mutta totaalista yhtymistä kavereissa ei ole, pääosin siitä syystä, että kyseessä on kummankin koulukaverit, joiden kanssa toinen hengaa luonnostaan enemmän. Olipas epäselvästi selitetty, mutta lyhyesti sanottuna vähän kumpaakin.

10 kommenttia:

 1. Moi! Mulla tuli vielä mieleen yks lääkiskysymys. Et vissiinkään pääsyt ekalla sisään, ni mitä teit ne välivuodet? Ite oon nyt hakemassa toista kertaa, ja toista välivuotta ilman mitään opuskelupaikkaa en haluaisi.. Pikku stressi alkaa kolkuttelemaan kun pitäis joku hyvä varavaihto kehitellä.. Missä siis ite olit ja miten se kevään luku-urakka oikeen onnistui, jos on muualla opiskelemassa yhtäaikaa?
  Ps. Ihanan pirtee blogi:) aina oon intona ku uus postaus on tullu!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Lisään tämän tuonne lääkis-kysymysten listaan ja vastaan laajemmin, kun saan ne kirjoitettua puhtaaksi. Mutta tosiaan olin vuoden fysiikalla Kuopiossa ja vuoden bilsalla Turussa ennen lääkiksen porttien avautumista.
   Ps. Kiitos!

   Poista
 2. Ihmettelin tuota kun sanoit että opiskelet pari tuntia päivässä, tentin lähestyessä enemmän, niin miten ihmeessä voit opiskella noin vähän? Lukiossa tulee tunneilla 5h ja kotona about 1h... mitä sä teet noina normaaleina päivinä sit? Kuulostaa aika lepposalta vaikka uskon ettei ole :D en vaan käsitä kun luulin että lääkiksessä opiskellaan kaiket päivät

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niiiin.... Saahan tähän tuhrattua tunteja vaikka kuinka paljon jos niin haluaa ja siihen pystyy. Paljon on itsestä kiinni, miten raskasta elämästään lääkiksessä haluaa tehdä, koska kuudesta vuodesta saa aivan varmasti tehtyä stressihelvettiä, jos niin haluaa. Omalla kohdalla tunnen heikkouteni ja pyrin koko ajan itseäni kehittämään oppijana, mikä on aika uutta, koska lukiossa pärjäsin helposti tuskaisesti raatamatta. Tätä on vaan niin vaikea verrata lukioon, koska opeteltavat kokonaisuudet on niin valtavan paljon laajempia eikä ikinä voi olla täydellisen hyvä, kuten lukiossa pystyi. Jos osasi kirjan ulkoa niin silloin osasi ja selätti kokeen heittämällä, mutta täällä kirjaa ei voi oppia ulkoa. Ja vaikka oppisikin sekään ei riitä täydellisyyteen, kosk kirja on kuitenkin vain pintaraapaisu kaikesta aiheesta tiedetystä. Tiedon suo on loputon.

   Sanoin rehellisesti, että olen aikaisemmin tehnyt liian vähän hommia, mutta koko tämän kakkosvuoden olen sparrannut itseäni parempaan suuntaan, ja parempaan suuntaan on myös tultu. Kuulostan nyt ihan luuserilta, joka ei opiskele yhtään, mutta kyllä minä ihan oikeasti teen töitä tämän koulun eteen :D Aina löytyy myös toisia, jotka tekevät vielä enemmän.

   Ja leppoisuudesta sen verran, että opiskeleminen on leppoisaa! :) Ei kukaan jaksa kuutta vuotta, jos tämä olisi täyttä helvettiä päivä toisensa perään. Haastavaa touhu tietysti on, mutta sitä jokainen tähän kouluun hakenut haluaakin, haasteita. Uskon rehellisesti, että opiskelija-aika on ihmisen parhaita elämänvaiheita ja siihen kuuluu myös tietynlainen lepsuilu ;)

   Poista
 3. Mun kaverilla joka on asunut Turussa 2011 lähtien on alkanut eksyä noita isi-päätteitä puheeseen ja ihan kirjoitukseenkin! Eikä se ees ite huomaa niitä :'D Eli ootappa vaan..

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Eih! :D Just toi -isi on mulle se pahin kaikista.

   Poista
 4. Moikka! Unohdin laittaa kysymyksen viikonloppuna siihen oikeaan postaukseen, mutta minulla olisi vielä yksi kysymys: Olen tällä hetkellä vasta kasilla, mutta kovasti haluaisin lukion jälkeen lääkikseen ja aikanaan haluaisin erikoistua ortopediaan ja traumatologiaan tai sitten akuuttilääketieteeseen. (Joo tiedän ,että ei kannattaisi suunnitella noin pitkälle :D ) Mutta siis mihin kannattaa koulussa panostaa jo nyt, että sinne lääkikseen pääsisi heti lukion jälkeen sisään? Ajattelin hakea ysin jälkeen ehkä helsingin matikkalukioon tai luonnontiedelukioon. Olisiko siitä huomattavaa hyötyä vai voiko aivan "normi" lukion kurssejen jälkeenkin päästä lääkikseen ekalla? =)

  -Kasiluokkalainen

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oho hyvä, että jollakin on tulevaisuudensuunnitelmia :D En halua uskoa Suomeen, jossa päästäksesi sisään johonkin kouluun täytyy olla valmistunut ylioppilaaksi jostakin tietystä lukiosta, ehei. Sisään pääsee omalla työllä ja älyllä, joka on hiottu tappiin ja jokaisessa Suomen lukiossa on varmasti riittävän laadukas fysiikan ja kemian opetus. Suosittelen vaan laajaa fysiikkaa, kemiaa ja matikkaa lukioon ja perusasioiden hyvää oppimista. Siitä on helppo siirtyä soveltavampiin tehtäviin pääsykoekeväänä.... ja päästä ekalla sisään ;) Tietysti jos intoa ja mielenkiintoa riittää niin ei luonnontiedepainotuksesta haittaakaan ole. Mutta sanoisin, että samalla viivalla kaikki laajat fysiikat ja kemiat käyneet koulujensa puolesta ovat.

   Poista
 5. Hei miten ois sun ja jarkon tarina? Miten tapasitte tutustuitte rakastuitte jne ;)

  VastaaPoista