keskiviikko 15. huhtikuuta 2015

Kuopio pala palalta: Opiskelu

Kalakukkojen ja savon murteen luvattu maa, Itä-Suomen suurin kaupunki ja Pohjois-Savon maakuntakeskus, jota ympäröi hellillä aalloillaan Suomen 10. suurin järvi Kallavesi tai Kallavesj, kuten kuopiolainen asian esittäisi. Kuntaliitosten myötä Kuopio on viime vuosina kasvattanut niin pinta-alaansa kuin väkilukuaankin, mutta tämän postauksen Kuopio on nimenomaan kaupunki nimeltä Kuopio, ei yhteen liitettyjen pikkukuntien sekasoppa, joka virallisissa papereissa kulkee nimellä Kuopio.


Kuopio on noin 111 000 onnellisen asukkaan kotikaupunki, vaikkakin Itä-Suomessa itsemurhien määrä nousee kohisten, sairastavuus on muuta maata selkeästi korkeammalla ja viina maistuu kuin lappalaisille. Uutisiin Savon suunnalta ponnahtaa vain perhesurmaajia ja tulipaloja, mutta kyllä Kuopiossa oikeasti on ihan kivaa! Eh...

Minulle Kuopio on kaikessa pienuudessaan ja synkistä luvuistaan huolimatta koti. Ei ole toista kaupunkia, jonka kadunkulmat ja kaupunginosat tuntisin tällä tarkkuudella eikä toista kaupunkia, jonka olemusta olisin valmis puolustamaan samalla vimmalla, koska vaikka Turkua kuinka rakastan, en kolmessa vuodessa ole mitenkään ehtinyt upota yhtä syvälle siihen kuin Kuopioon, jonka tunnen kuin omat taskuni asuttuani siellä lapsuuteni, nuoruuteni ja muutaman lakisääteisen aikuisvuodenkin. Syntyperäisenä savolaisena minulla on luonnollisesti täysi oikeus mollata ja naureskella kotikaupungilleni, mutta varopa vain jos Itä-Suomen ulkopuolisena erehdyt morkkaamaan Kuopiota. Se on virhe.

Huomio erityisesti tuohon veden määrään!

Kuopio on todellakin oman alueensa metropoli. Kaupungissa pyörii viisi lukiota, joista kolmesta löytyy erityispainotus musiikin, liikunnan tai ilmaisutaidon suuntaan. Näiden koulujen kautta kautta Suomen mediakartalle ovat tiensä raivanneet mm. sellaiset nimet kuin Jenni Vartiainen, Paula Vesala, Martti Ahtisaari, Spede Pasanen, Sami Kapanen ja Kimmo Timonen. Ihan vaan jos joku on joskus heistä kuullut... Ammatillisella puolella amiska on vallannut itselleen kokonaisen mäen keskustan kupeesta ja tienvarteen dumpattujen tupakantumppien perusteella koulussa kehittyy suuri joukko tulevaisuuden terveitä kuopiolaisia.

Kolmannella asteella Kuopio tarjoaa nuorille toivoilleen ammattikorkeakoulu- ja yliopisto-opintoja, kuten kunnonkokoisen itseään kunnioittavan kaupungin kuuluukin, mutta harmillista kyllä erityisesti yliopistopuolen tarjonta Kuopiossa on melko puhtaasti luonnontieteellinen. Itä-Suomen yliopisto sinänsä kyllä tarjoaa yhteiskuntatieteellisen ja humanistisen alan opintoja, mutta pienenä muttana opinnot järjestetään 120km päässä Joensuussa tai 140km päässä Savonlinnassa, jotka ovat Itä-Suomen yliopiston muut tukikohtakaupungit. Henkilökohtaisesti tilanne olisi minulle ylitsepääsemätön ongelma, koska haluan opiskella pitkän tutkintoni eloisassa opiskelijakaupungissa, Joensuuta tai Savonlinnaa nyt mitenkään erityisesti loukkaamatta. Pakko kuitenkin huomauttaa, että noissa kaupungeissa opiskelevat tuttuni vaikuttavat kyllä erittäin onnellisilta, vaikka opiskelukaupunki ei mikään metropoli olekaan.

Kuopion yliopistokampus, josta minulla on eniten kokemusta, sijaitsee omana suht yhtenäisenä yksikkönään nätillä paikalla veden rannassa Savilahdessa, joka sijaitsee noin 2,5km keskustasta. Paikka ei kuitenkaan todellakaan ole mitään umpimetsää vaan Kuopion suuren ja tuoreen yrityskeskittymän viekussa vilkkaan liikennereitin varrella. Suoraan kampuksen vieressä nököttää myös Kuopion yliopistollinen sairaala KYS, mikä lämmittää varmasti erityisesti lääkisläisten mieltä. Yliopiston rakennukset itsessään ovat melko tylsiä punatiilirakennuksia (muistuttavat omaa ala-astettani), joissa on suuria käytäviä ja metalliportaikkoja vailla minkäänlaista modernia säväystä, mutta eipä tilanne ole yhtään parempi Turussakaan lukuunottamatta Educariumin ja Publicumin tuoreita rakennuksia.
Minusta Kuopion kampus onkin aika kotoisa ja jotenkin lämmin noin niinkuin vajaan puolen vuoden fyysikkokokemuksella arvioituna. Plussaa Turkuun verrattuna annan myös tiiviimmästä kampuskeskittymästä, koska Turussa lääkis on totaalisen erakoituneena toisista ja muutkin alat aikalailla omissa rakennuksissaan eristettyinä. Kuopiossa tarjotaan edes pientä mahdollisuutta nähdä poikkitieteellisiä naamoja ilman erityistä tutkimusmatkailua.

Yliopiston kampusaluetta


Seuraavassa Kuopio-postauksessa ajattelin esitellä Kuopion tarjoamaa vapaa-ajan viihdykettä.

Ps. Voi jestas, mikä jaarittelija minä olen. Koko Kuopio piti alunperin summata yhteen postaukseen, mutta nyt pelkän koulutustarjonnan kahlaaminen venähti näin pitkäksi.

4 kommenttia:

 1. Kuopio kuulostaa oikein mukavalta metropolilta ;) Hauska huomio on muuten se, että enpä ole koskaan kuullut kenenkään luettelevan Helsingistä kotoisin olevia julkisuuden henkilöitä :'D Ite oon Vantaalta kotoisin, eikä oo oikeastaan mitään hajua, että keitä sieltä on lähtöisin, mutta Mikko puolestaan Riihimäkeläisenä aina muistaa kertoa että Riksussa asuu esim Janne Kataja, Aku Hirviniemi ja Päivi Räsänen :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Aika hyvä pointti tuo julkkisten esiin nostaminen. Ei oo tullu aikasemmin ees ajateltua, et ehkä se vaan on Suomi-periferian keino päteä edes jollain tavalla pk-seutua vastaan :D Ja että oikein Päivi Räsänen!

   Poista
 2. Tää postaus tulee (toivottavasti) vielä tarpeeseen ;).
  Olisiko mahdollista saada seuraavaan osioon jotain selvitystä julkisesta liikenteestä ja asuinalueista. Minne ei kannata eksyä (:D) ja mikä on opiskelijan unelma alue?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei tosi hyvä idea! Lupaan yrittää heittäytyä kuopiolaisopiskelijan rooliin ihan lähiaikoina. Ite asuin Kuopion fysiikkavuoden porukoilla, mutta kyllä mulla aika selkeät hajut opiskelijaystävällisistä asuinalueista on. Ja ainakin osaan sanoa muutamia suuntia, joihin ei kannata eksyä! :D

   Poista