torstai 28. toukokuuta 2015

Kaksi vanhaa kettua

Kaksi vanhaa Kånkenia elämän pieksämää
katsoo kesäseen, reilin täyttämään
ne kestäneet on joka tuulen ja sään

Kaksi vanhaa Kånkenia, ja sen varmaan näät
katsoo kesäseen, reilin täyttämään
ja jossain kodeissaan
ne jo vuodet tätä hetkee ovat oottaneet

Voi kyllä! Juuri näin Juha Tapio laulaa ja saa keski-ikäiset naiset (okei, vähän nuoremmatkin...) vääntelehtimään konserttisalin penkeissään. Meillä on reissureput, ja voi vimpula minkälaiset reput onkin!

Mitä isot edellä, sitä pienet perässä, totesi Krista, kun poikaystävänsä Kånken-kuumeelle altistui. Jarkko osti pari viikkoa sitten Tori.fi:n kautta Känken hakusanalla myyntiin asetetun repun, joka kuvien perusteella kuitenkin näytti aivan oikealta joka toisella, paitsi Turussa kaikilla, on sellainen -ketturepulta. Postista noudettu metsänvihreä reppu paljastui hyvin retroksi painettuine ketunpää-logoineen, mutta äärimmäisen ihanaksi, ja minun Kånken-kuumeeni syttyi tai syveni, riippuu miten asiaa haluaa käsitellä. Rajat onneksi on minunkin hulluudellani, enkä todellakaan ollut valmis maksamaan massatusinarepusta tarjousten hehkuttamaa 65 euroa, enkä edes Huuto.netissä tai Tori.fi:ssä pyydettyä +40e hintaa, vaikka tuolla tavoin olisin saanutkin tasan sitä väriä ja mallia kuin olisin halunnutkin. Mutta ei. Minusta se tuntui tässä tapauksessa huijaukselta muunkin kuin hinnan puolesta, joten päätin, että jos Kånken olisi minun elämääni astuva, sen olisi parempi astua tyylillä eksoottisena kirpparilöytönä. Kohtalon käsiin jäisi, löytäisimmekö toisemme ennen reissua vaiko koskaan.


Mukava jätkä tuo kohtalo, koska päivä ennen tenttiä viime keskiviikkona, minä hairahduin Tori.fi:hin ja kohtasin mahdottoman: Kånken-reppu, tummanvihreä, 20 euroa ja Varsinais-Suomi. BINGO, huusi sieluni ja LÄHETÄ huusi sähköpostini, kun innoissani viskoin ilmoittajalle viestiä. Reppu oli vielä tarjolla ja treffit sovittiin seuraavalle päivälle minun tenttini jälkeen.

Olisittepa nähneet ilmeeni, kun ystävällisen iäkkään pariskunnan takapenkiltä paljastui tämä:


Halusin massateinirepun, mutta sainkin vanhan ernurepun, jossa ei ollut edes minut Kånken-jengiin liimaavaa logoa! I was shocked! Selviteltyäni myyjältä repun taustaa ja aitoutta, en kuitenkaan hennonnut sanoa hänelle ei, joten kaupat tehtiin, vaikka sisälläni iti petoksen ja pettymyksen siemen. Tiesin, että rouva ei olisi ikimaailmassa myynyt minulle tahallaan feikkireppua, mutta vuosikymmenten takaisten väärinymmärrysten ja mutkien kautta olisi mahdollista, että olin juuri ostanut 20 eurolla kopion, ja vieläpä epäonnistuneen kopion, suosikkirepusta.

Viimeisen viikon olemme Kånkenini kanssa kuitenkin hioneet kiintymyssuhdettamme ja hän sulattaa sydäntäni koko ajan lisää. Hän on minun, vaikka olisikin muiden silmissä vain hölmö kiinakopio. Koska elämä ei kuitenkaan olisi mitään ilman salkkarijuonenkäänteitä, sain eilen viralliset "testitulokset" Fjällräveniltä, jonne laitoin viikonloppuna sähköpostia koskien mysteerireppujemme historiaa. Molemmat reput ovat kuin ovatkin täysin aitoja ja vieläpä aitoja retroreppuja!  


Lainaus Fjällrävenin vastauksesta:

"Kummatkin kuvaamasi  Kånkenit näyttävät olevan ensimmäisiltä vuosilta kun reppua on valmistettu.
Kånken - repun valmistus aloitettiin vuonna 1978 ja siitä asti niitä on ollut myynnissä. Alkuaikoina repuissa oli metallisoljet olkaviilekkeissä.
Niistä yleensä tietää, että reppu on vanhimmasta päästä. Fjällräven AB :lla oli alkuaikoina tehdas Vaasassa.

Fjällräven tytäryhtiö perustettiin Suomeen 15 vuotta sitten ja ennen sitä Kånkenin maahantuontia hoiti Nordmark Oy.
Meiltä ei valitettavasti löydy niin vanhoja kuvastoja josta voisin katsoa tarkan valmistusvuoden.
Meiltä löytyy vain kuvastot vuodesta 1987 eteenpäin ja niissä ei noita reppuja ole, eli ovat siis vanhempia."


Oh my, reput suoraan kasarilta.

1 kommentti:

 1. Hi Krista!
  Did i understand your kånken story right? Is it a real Kånken?
  You see I have one just like that, and I to have been thinking it could be a copy, not that it would matter, my 30 year old son is using daily nowadays. My bag is bought in Finland to yeaaaaaars ago.
  Folke
  woodshed@djupsjobacka.be

  VastaaPoista