maanantai 18. toukokuuta 2015

Pääsykokeen 10 käskyä

Aletaan puhua jo tunneista, melkein ainakin. Monilla on huomenna reissupäivä ja lopuilla oman kaupungin lääkikseen hakevilla paniikkipäivä muuten vaan. Alkaa olla aika tehdä asioita viimeistä kertaa ja valmistautua oksentamaan kevät paperille. Kävin tutkimassa Turun lääketieteellisen tiedekunnan nettisivuja ja löysin ilokseni salijaon, kartan koesaleista ja käytännön ohjeet keskiviikkoa varten, joten eteenpäin on menty kahden vuoden takaa. Silloin kävimme kaikki pääsykoeaamuna Educariumin kautta listasta lukemassa oman koepaikkamme, mikä oli minusta hiukan epäreilu ratkaisu ulkopaikkakuntalaisia kohtaan. Sanoin silloin ja sanon edelleen, että sellaisena aamuna ei minun mielestäni kaipaa yhtään ylimääräistä stressailua kampusrakennusten välillä suunnistamisesta.

Turun pääsykokeen salijako ja yliopiston käytännön ohjeet TÄÄLLÄ.

Koska yliopiston pääsykoeohjeet ovat kankeita yliopiston ohjeita, ajattelin antaa lyhyesti omat arkiset käytännön ohjeeni, joita minä sovelsin vaihtelevasti onnistuen kokeissani.


1. Kirjoita nimet jokaiseen paperin ihan aluksi.
Vaikka nimien, sotujen ja allekirjoitusten vääntäminen kahteenkymmeneen lappuun sarjatulella tuntuu typerältä ajan- ja innonhukalta, kannattaa se minusta tehdä heti kärkeen. Sitten saa loppuajan tuskastella tehtävien kanssa ilman viime minuuttien nimipaniikkia tai paheksuvia katseita, kun kokeen päätyttyä vikiset unohtaneesi kirjoittaa nimesi. Nim. Edelleen katkera yhdelle kaverilleni, joka teki näin. Oli muuten hauska hetki, kun tajusimme tänä vuonna olleemme samassa salissa tekemässä koetta.  
    - Et usko mikä pelle siellä mun salissa sillon oli! Se inisi kokeen jälkeen ettei oo kirjottanu nimiään kaikkiin papereihin ja oli silleen et kai mä nyt vielä saan laittaa ne.
    - Niin ööööö... Se olin minä :DD

2. Tarkista pisteytykset.
Nyt puhuu ammattilainen, joka heitti kankkulan kaivoon 5 kokonaista pistettä monivalinnoista, kun ei lukenut ohjeita ja huomannut, että väärä vastaus 0p, ei vastausta -1p. Itketti, suututti ja tuntui niin kamalalta, että kukaan saa enää tehdä samaa mokaa minun jälkeeni.  

3. Ota korvatulpat mukaan.
Taaksesi voi istua kuka tahansa korvaanhönkijä tai keuhkoahtaumapotilas, jonka huokailu raastaa hermoja. Toisaalta jotkut eivät osaa totaalisessa hiljaisuudessa keskittyä sitä vähääkään, ja sekin on ok, mutta minulle tulpat olivat aivan ehdoton koevaruste.

4. Älä mene vessaan.
Vessareissu katkaisee keskittymisputken, koska aluksi vessavuoroa täytyy pyytää, sitten vessasaattajaa pitää odottaa, sitten kävellä vessaan, sitten olla kiusaantunut, kun ujopissa iskee saattajan seisoessa vessan oven ulkopuolella ja lopulta vielä täytyy ängetä keskelle omaa riviään takaisin istumaan. Suosittelen siis säännöstelemään juomista ja välttämään diureettien ylimäärää.


5. Syö järjellä, mutta syö.
Ruuan ylimäärä alkaa paikallaan istuessa vain sattua mahaan, mutta pieni napostelu palkitsee ja virittää aivoja. Suosittelen erityisesti riisipiirakoita, karkkia ja suklaata. Toisille pitää kuitenkin antaa armoa ja jättää kovat karkit sekä kanelikorput kauppaan. Yllätysnimenä blokkaan myös isot ja kovat omenat, joiden syöminen kuulostaa hiljaisessa luentosalissa ydinräjähdykseltä ja kestää vähintään tunnin.

6. Pysy salissa tappiin asti.
Vaikka homma tuntuisi jääneen täysin jumiin ja kaikki toivo elämästä kadonneen, niin leikkiä ei saa jättää kesken. Joskus pienen epätoivotauon jälkeen päähän pulpahtaa jokin uusi idea, jonka hyödyntäminen on myöhäistä, jos seisoo jo ulkopuolella. Jos et muuta keksi, tarkista tai laske suttupaperille tehtäviä uudestaan, että mahdolliset pikkuvirheet karsiutuvat.

7. Älä panikoi.
Olen todella huono henkilö neuvomaan tätä, mutta totuus on, että itkeskely ja papereiden plääräminen paniikissa ei auta yhtään. Parempi on käydä tehtäviä uudestaan ja uudestaan yksi kerrallaan läpi ja täydentää edes pikkuräpellyksiä. Jokainen räpellys on räpellys eteenpäin. 


8. Tee matskuista omasi.
Revi irti kaavaliitteet ja kirjoita heti alkuun paperille ylös, jos tiettyihin kaavoihin oli muistisääntöjä. Tee papereihin omia huomautuksia ja merkintöjä, joista näät nopeasti, onko tehtävä täysin valmis vai vielä kesken. Minun paperini olivat täynnä sutaistuja KESKEN -tekstejä ja kysymysmerkkejä, joista osa ei ikinä saanut selvennyksiään.

9. Tee kaikki temput, mutta tee huolella.
Toissa vuonna koe oli niin vaikea, että paraskin hakija sai huhujen mukaan alle puolet pisteistä, ja viime keväänä taas ilmeisesti niin helppo, että vain paras laskurutiini palkittiin sisäänpääsyllä. Veikkaan tämän vuoden olevan jotakin noiden välistä, jolloin virheitä olisi varaa tehdä. Uskon lujasti, että kukaan ei osaa kaikkea, mutta joka vuosi lääkiksen penkit vain täyttyvät. Jos koe on hyvin lukeneelle sinulle vaikea, se on vaikea kaikille muillekin, mikä taas heijastuu pisterajoihin. Klisee kyllä jokainen tekee vain parhaansa. Siispä yritä, räpellä, kokeile ja laske varmat nakit todella huolella.

10. Tee kokeen jälkeen jotain kivaa.
Jos reissaat uusin pääsykokeisiin, tee silti jotain kivaa, koska kävi miten kävi, jokainen on ansainnut kivuuden pääsykoekevään päättymisen kunniaksi. Syö jäätelö, syö donitsi tai vedä *erseet hyvässä seurassa, aivan sama kunhan teet jotain kivaa. Se on ohi nyt.

Kaikki kuvat tutkitusti stressiä poistavia ja ohjeet puhtaasti minun kokemuksiini nojaavia.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti