perjantai 17. heinäkuuta 2015

Reilipäivät 1-3: Rooma

Kaikki interrail-reissun kaupunkien esittelyt kertyvät reilipäiväkirja-tunnisteen alle.

Rooman oli tarkoitus olla meille loma ennen seikkailun alkamista. Asuttaisiin kivassa hotellissa ihan kaksin vain, mehusteltaisiin matkan alkamista ja ihasteltaisiin Italiaa. Suunnitelman kaksi jälkimmäistä osaa toteutuivatkin loistavasti (Roomasta tuli yksi minun lemppareista), mutta hotelli oli vähän mitä oli. Ei todellakaan matkan kivoimpia ja aluksi emme löytäneet edes koko hotellia, koska oikeassa osoitteessa kadulla yrityksestä ei näkynyt jälkeäkään ja vastaanottokin löytyi vasta kerrostalon 7. kerroksesta. Kolme päivää yksinkertainen ja homeisella kylpyhuoneella varustettu huoneemme meitä palveli, emmekä me todellakaan valita. Emme me siellä huoneessa kuitenkaan vietettäneet kuin harvoja prosentteja meidän Rooma-ajasta.

Rooma oli meille helleparatiisi, jonka katuja kävelimme kymmeniä kilometrejä noiden kolmen päivän aikana. Suomen säähän tottuneelle vilukissalle oli maagista kävellä keskellä yötä hellemekossa olkapäät paljaana tuntematta yhtään kylmyyttä. Tuntui kertakaikkiaan mahdottomalta, että jossain ilma voi olla yölläkin niin pehmeän lämmintä, ja vieläpä yö toisensa perään. Kaupunkina Rooma on iso, vanha ja täynnä turisteja sekä turistien mukana tulevia lieveilmiöitä, kuten selfietikkukauppiaita, sateenvarjokauppiaita, vesipullokauppiaita, aurinkolasikauppiaita... Vanhoihin rakennuksiin iski melkein jo ähky, koska kääntyy kaupungissa mistä kulmasta tahansa, nurkan takana odottaa uusi muinainen kirkko/temppeli/patsas/mikätahansamuttahyvinvanha. Meidän taktiikka oli kävellä paljon ja nähdä paljon, mutta huolettomasti vailla stressiä. Ensimmäiset kaksi päivää hyvin pitkälti sahailimmekin vain katuja välillä päämäärällisesti ja välillä päämäärättömästi. Kävimme ihmettelemässä Colosseumia, joka oli minusta rakennustelineiden osittain verhoamanakin vaikuttavampi kuin odotin. Meillä oli alunperin ajatus mennä sisäänkin Colosseumille, mutta viimeisenä päivänä, jolloin olisimme olleet sisään menossa, jonot sisään olivat pitkät ja me haluttomia tuhlaamaan arvokasta Rooma-aikaa jonottamiseen. Jäi Colosseum ja tilalle tuli viinipiknik Rooman keskuspuistossa. Viini-suklaa -piknikit muutenkin leimaavat meidän Roomaa ja meidän koko reiliä myös. Minä <3 edulliset viinimaat.
Vatikaanin kävimme katsastamassa toisena päivänä ja olimme varautuneet oikein pitkillä vaihtovaatteillakin paavivaltiota kunnioittaaksemme. Vaatteet jäivät kuitenkin vaihtamatta, koska aivan yhtä puolialasti kaikki muutkin turistit aukiolla taivalsivat ilman, että paavin viha lankesi heidän niskaansa. Pietarinkirkkoon sisälle aikoessa vaatteidenvaihto kuitenkin varmasti on paikallaan, mutta aukiolle saa mennä huoletta pällistelemään lyhyemmissäkin shortseissa. Vatikaani oli mielenkiintoinen. Uskomatonta, että ihmisen piirtämä viiva kartalla riittää luomaan valtion, vaikka kadulla kävellessä Vatikaani on aivan yhtä Roomaa kuin muukin Rooma. Yksi askel katukiveltä toiselle riittää siirtämään turistin toiseen maahan. Enkä voi myöskään väittää, ettei olisi ollut siistiä käydä paikalla, jonka on monta kerta nähnyt uutisista.
Muuten meidän Rooma oli vaeltelua ja hienoihin asioihin törmäämistä. Nousimme kaikille vastaan tulleille kukkuloille ihailemaan maisemia, joimme viiniä puistoissa, kävimme syömässä hienommin vanhassa kaupungissa, kävelimme pimeää jokirantaa, täytimme monta vesipulloa jatkuvalla syötöllä juomakelpoistavettä sylkevistä hanoista ja ihmettelimme kauniita rakennuksia.

Jos minulta kysytään lempipaikkaa Roomassa, vastaan appelsiinipuisto (Parco Savello tai Giardino degli Aranci), johon eksyimme heti ensimmäisenä päivänä matkalla hotellilta keskustaan. Puisto sijaitsee vanhannäköisen kukkulan päällä ja on täynnä appelsiinipuita, joiden oksat roikkuivat oranssinaan appelsiineja. Pitkin puistoa juoksenteli lapsia leikkimässä hellepäivän vesisotaa ja kaiken kruunasi näköalatasanne, joka avasi meille ensi kertaa maiseman Rooman yli. Palasimme puistoon jokaisena Roomapäivänämme enkä kadu yhtäkään siellä "tuhlattua" hetkeä. Oikeastaan, jos minulle sanotaan sana Rooma, mieleen tulee nykyään ensimmäisenä kivat hetket tuolla puistossa.


Roomavinkit tiiviisti:
- Appelsiinipuisto = Parco Savello = Giardino degli Aranci
- Colosseum
- Vatikaani
- Vanha kaupunki
- Jäätelökioski pikkukadulla ennen Vatikaania
- Käveleminen ympäriinsä

4 kommenttia:

 1. JES te löysitte ton parhaan jätskipaikan vaikka unohdin selittää sulle siitä (tarkoitus oli pitää joku 45 min luento, eli jos oon maininnut aiheesta niin sitä ei lasketa selittämiseksi x)). Oon aika varma, et paavi pistää kardinaalit hakee sen gelatot sieltä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi kyllä löydettiin ja siinä jätskejä maistellessa olin satavarma, et oltiin just sattumalta löydetty sun mainitsema paikka. Huom mainitsema, koska luentoo en muista saaneeni :D

   Poista
 2. Oon menossa tänä kesänä Roomaan, oli kiva palata tähän postaukseen uudelleen etsimään reissuvinkkejä! Täytyy ehdottomasti katsastaa toi appelsiinipuisto, näyttäis jopa olevan aika lähellä meidän majapaikkaa :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jes, kiva :) Kannattaa todella käydä ihailemassa. Vitsit kun olis itelläkin joku matka tulosssa et sais fiilistellä etukäteen...

   Poista