torstai 17. syyskuuta 2015

Reilipäivät 16-18: Hampuri

Jos Berliini ei alunperin kuulunut reittisuunnitelmaamme, Hampuri kuului vieläkin vähemmän. Onneksi meidän suunnitelmamme olivat alunperinkin tehty muutettaviksi, joten kaverin kutsu tulla moikkaamaan häntä ja hänen saksalaista poikaystäväänsä Hampuriin, oli maailman helpoin hyväksyä. Hiukan venkslausta matka-aikatauluihin ja yhtäkkiä kahden päivän Hampurointi sopikin suunnitelmiimme täydellisesti. Yksi reissun parhaita päätöksiä näin jälkiviisaasti arvioituna.Hampuri oli minun Saksasuosikkini. Kauniin vehreä, mutta silti suuri. Vesistön rannalla ja ylpeä siitä. Tietysti myös käytännön asetelmat olivat Hampurin puolella. Berliinin yksinäisen seikkailun sijaan meillä oli Hampurissa kahden päivän ajan paikallinen suomalaisopas, jonka mielenkiinnonkohteet mätsäsivät hyvin sutjakkaasti minun ja Jarkon intresseihin. Lisäksi Siiri oli meitä heti asemalla vastassa, emmekä joutuneet aloittamaan uuteen kaupunkiin tutustumista samalla tavoin yksin U- ja S-Bahnien viidakossa seikkailemalla kuin Berliinin avaruusalusrautatieasemalla. Kun hehkutuslinjalle lähdettiin, ylistetään samantien pois alta myös mahtava Hampurikotimme, joka oli vanha, valtava, lautalattioilla varustettu kerrostaloasunto metroaseman ja kivan kuppila-alueen vieressä. Kauniissa väliaikaiskodissamme nautittiin aamupalaksi tuoretta vastajauhetuista pavuista keitettyä kahvia, puuroa ja tuoreita sämpylöitä erilaisilla lisukkeilla radion rallatellessa saksalaista musiikkia, mistä kaikesta tuli pitkästä aikaa todella kotoisa olo. Hampuri oli meille ihanaa lepoa, mutta kuitenkin täynnä mahtavaa tekemistä.


Niistä yhteisistä mielenkiinnonkohteista. Ehdimme kahden päivän aikana käydä kirpparilla, levykaupassa, rannalla, puistokävelyllä, satamassa, krepseillä, saunassa, pyöräilemässä ja ulkona syömässä, noin muutamia puuhia mainitakseni. Lisäksi ehdimme myös juoda viiniä ja käydä kuuluisalla merimiesten alueella Sankt Paulissa. Viileiden Prahan, Wienin ja Berliinin jälkeen Hampurissa myös sää alkoi olla taas enemmän puolellamme ja saimme nauttia lämpenevästä ja sateettomasta kaupungista, mikä tekee aina helpommaksi rakastua uuteen paikkaan.

Rakastua minä vähän taisin. Tai sitten Siiri vain rakkaushuuruissaan markkinoi Hampurin meille hyvin. Joka tapauksessa lähtisin uudestaan milloin vain, jos tilaisuus tulisi. Toisaalta lähtisin uudestaan mihin tahansa reilikaupungeista, jos mahdollisuus kävelisi vastaan, mutta kukapa ei tykkäisi reissata. Rakkauden ohella mainitsen St. Paulin (Reeperbahn) alueesta, joka on vanhaa merimiesten rietasteluseutua ja edelleen punaisten lyhtyjen aluetta, jopa niin tiukasti, että yksi alueen kaduista on kokonaan naisilta suljettu. Kadulle saavat mennä sisään vain miehet ja paikallislähteiden mukaan sisään änkevät naiset kivitetään mädillä tomaateilla. Emme Siirin kanssa testanneet, vaan jäimme kiltisti odottamaan aidan ulkopuolelle poikien käydessä kävelemässä kadun läpi.

  
Hampurin ehkä hauskin kokemus oli kuitenkin suomalaisen merimieskirkon ylläpitämä sauna, jonne sotkimme kovalla kiirellä pyörillä. Saunoimme vuoron tappiin asti suomalaiseen tapaan alasti, suomalaista Karhua nautiskellen ja suomen kielen soljuessa korviimme myös naapurisaunasta, ollessamme kuitenkin keskellä Hampuria, Saksaa. Merimieskirkko oli hämmentävä suomalaisuuden keidas keskellä saksalaisten currywurstiaavikkoa. Saunan ja hengenravinnon lisäksi kirkon kahviosta saa ostaa suomalaista olutta, karjalanpiirakoita, ruisleipää jnejne, jos koti-ikävä alkaa Saksan komennuksella vaivata.


Hampurivinkit tiiviisti:
- Planten Un Blomen -puisto
- Satama ja sen viereinen ranta (pääsee julkisilla lautoilla tai kävellen)
- St. Paulin alue, ihan vaan koska punaiset lyhdyt ja Sankt Pauli ja Reeperbahn, sinne veri vetää uudestaaaaan!
- Kiva kuppila-alue meidän metroaseman vieressä. Selvitän tämän ja lisään nimen myöhemmin!

Ps. Tähän loppuvat minun kamerani reilikuvat. Kaikki tulevien reilikaupunkien kuvat siis Jarkon puhelimen varassa minun puhelimeni toissaviikkoisen äkkityhjenemisen takia.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti