keskiviikko 7. lokakuuta 2015

Nu är det dags

Hej! Jag är läkarkandidat Krista och skulle vilja ställa några frågor. Hur kan jag hjälpa er? Vilka besvär har ni och hur länge har ni haft de här besvären?

Kaiken muun uuden ja ihmeellisen lisäksi kolmosen syksyyn mahtuu suomea äidinkielenään haastaville pakollinen ruotsin kurssi aka virkamiesruotsi. Siispä omalla kohdalla melkein 4 ja puolen vuoden tauon jälkeen oli aika virittää aivot ruotsimoodiin ja astua heikolle jäille varsinaissuomalaisten kollegoiden kanssa. Det är inte lätt. Jotenkin mielessäni elää vahvasti käsitys, että Turussa/rannikolla koko elämänsä eläneiden on pakko osata ruotsia kuin natiivit konsanaan, koska täällä ruotsin kieleltä ei vain voi välttyä, kun kaupungilla tallatessa vastaan tulee aina ruotsia puhuvia ihmisiä. Luojan kiitos olin väärässä. Ihmisiä turkulaisetkin vain ovat ja samalla tavoin kuin Kuopiossakin, osa osaa ruotsia hyvin ja osa ei sitten aivan niin hyvin. Myös asennevammat ovat onneksi suomenlaajuisia, koska susirajan lisäksi myös rannikon asukeista osaa ruotsi ei kiinnosta kakkapökäleen vertaa. Kiinnosti tai ei, kolmen nopan verran motivaatiota on pakko jostakin kaivaa, jos mielii saada lisensiaatin paperit ulos.

Turun lääkiksessä virkamiesruotsin käsite on viety ikäänkuin uudelle levelille, nuorisotermejä käyttäkseni. Ei riitä, että opiskelemme parin nopan verran toista kotimaista luokkahuoneessa, vaan meidät lähetetään saaristoon alkuperäissuomenruotsalaisvanhusten armoille. Kurssin hyväksyttyyn suoritukseen kuuluu pareittan suoritettava eläkeläishaastattelu Turun saaristossa asuvien vanhusten luona. Ojdå, säger jag... Kauhistelin eläkeläishaastattelua jo kakkosen aikana tässä postauksessa, mutta nyt, kun hetki alkaa olla oikeasti käsillä, minua ei edes hirvitä kammottavasti. Ehkä olen puolen vuoden kauhun aikana edennyt psykologisessa prosessoinnissani hyväksymisen tasolle. Ei tämä tästä muuksi muutu, jos haluan Turusta lääkäriksi valmistua. Det är sant. Toisaalta myös aika monta sataa medisiinaria ennen minua on selvinnyt suomenruotsalaiseläkeläisten kourista hengissä, joten jospa minäkin. Tilanne voi olla jännittävä, vähän kiusallinen tai jopa nolo, mutta tunnissa kaiken pitäisi joka tapauksessa olla ohitse.

Haastattelupainajaisen lisäksi skärgårdmedicin och kultur -kurssiin kuuluu kymmenen 1,5 tunnin tapaamiskertaa aivan perinteisessa luokkahuoneessa. Nuo kerrat eivät todellakaan ole menneet hukkaan! Ekat kaksi kertaa jännitin tunnille menemistä, koska ruotsinkielen taitoni olivat todella ruosteessa ja pelkäsin tosiaan kaikkien muiden puhuvan kuin natiivit suomenruotsalaiset. Pyh pah! Jokainen puhuu tunnilla tasan oman taitotasonsa mukaan eikä mitään suorituspaineita noiden kahden lämmittelykerran jälkeen ollut. Samalla, kun turha jännitys suli pois, myös muisti alkoi ko-operoida, ja suun aukominen ruotsin tahtiin alkoi tuntua vähän helpommalta. Vanhat tutut sanat palailivat pikkuhiljaa mieleen ja myös uudet lääketieteen sanat alkoivat upota.

Tänään vihoviimeinen ruotsintunti takanapäin ja perjantain tenttiinluku kovassa vauhdissa, Ylen Radiodoktorn-ohjlemaa kuunnellessani, jouduin olemaan ihan vähän ylpeä. Jag förstod ganska många saker fast läkare pratat ganska snabbt och använde mycket anatomisk vokabulär. Då och då var det verkligen kul att lyssna på programmet eftersom jag faktiskt förstod vad sades. Kanske är jag inte ett hopplöst fall. 

Ps. En ota mitään takuita kieleni oikeellisuudesta. 

6 kommenttia:

 1. Kannattaa tarkistaa tuo "föstod" ja lisätä sihen r, sen verran yleinen verbi kuitenkin, että tulee varmasti jatkossakin vastaan :) tsemppiä haastatteluihin, olisin itse aivan kauhusta kankeana! :D Ja kiitos kivasta blogista!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Seurasi hetkellinen kauhu, että voi ei joko ehdin möheltää pahasti, mut toi meni onneks puhtaasti näppäilyvirheen piikkiin :D Hyvä et sulla oli tarkat silmät ja kiitos!

   Poista
  2. Ja sama moka vielä kahteen kertaan. Hups... Hyvä yrittää väittää, et kyl mä tän osaan :D Kiitos huomiosta!

   Poista
 2. Opiskelin Turussa 30 vuotta sitten maisteriksi ja jo silloin ainoa paikka, missä ruotsia "tarvitsin", oli
  kauppakorkean 4 ov:n ruotsin kurssi. Kaikkialla muualla Turussa tulin mainiosti toimeen suomella. Ai niin, kerran kyllä tein tutustumiskäynnin neukkujen kalastuslaivaan, joka oli lähellä satama-aluetta Aurajoen telakalla korjattavana: siellä puhuin venäjää, kun eivät ymmärtäneet suomea.. Muuten kaikkialla, siis aivan kaikkialla Turussa suomen kielellä voi elää koko elämänsä! Ruotsi on täysin tarpeetonta kielienemmistöön kohdistuvaa de facto simputusta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niii... Paljon varmasti tuossa totta, enkä ole lainkaan varma, että isosti koko Suomen tasolla on taloudellisesti ja kilpailukyvyllisesti kannattavaa opettaa kaikille ruotsia, kun iso osa ei sitä halua, uskalla tai pääse/joudu tulevassa työelämässään ikinä käyttämään. Omalla kohdalla en ole ikinä ruotsiin suhtautunut pakkopullana, vaan oon aina tykännyt opiskella sitä. Myös kun mietin tulevaisuuden työtäni, haluaisin kyetä tarjoamaan jokaiselle suomalaiselle mahdollisuuden selventää omaa terveyttään tai sairauttaan omalla äidinkielellään eli mahdollisesti myös ruotsiksi. Voi olla utopistinen ajatus, mutta sellainen lääkäri minä haluaisin olla tässä kielitilanteessa, missä Suomessa nyt elellään. Kiitos sulle kommentista! :)

   Poista
  2. Suomenruotsalainen edunvalvonta ei tunnu arvostavan pyrkimystäsi..Viittaan Vaasan/Seinäjoen sairaalakiistaan, jossa RKP julistaa, että suomenkielisten opiskelema ruotsi ei heille kelpaa, vaan tarvitaan ruotsinkieliset hallintorakenteet ja " maan ainoa aidosti kaksikielinen sairaala", jollainen siis on vain Vaasassa. Katso eduskunnan täysistunto ja kansalaisaloite KAA 3 /2017 käsittely eduskunnassa 23.5. Lähetekeskustelu...Toki on hieno tavoite, että haluat palvella kaikkia heidän äidinkielellään..Yksilötasolla kannatettavaa sinänsä, mutta kielipolitiikka on raakaa valtapeliä..Olen sitä tutkinut muutaman vuoden ajan ..blogiisi törmäsin hakusanalla " virkamiesruotsi", joka on yksi osa Suomen kielipolitiikan kummallisuuksista!

   Poista