torstai 8. lokakuuta 2015

Reilipäivät 24-26: Toulouse

Huh hellettä ja soijaa pukkaa, siinä meidän Toulouse. La Rochellesta eteenpäin meidän reissu oli kuumaa kamaa. Palattiin viileämmän jakson jälkeen Roomassa mekkoa selkään liimanneisiin hirmuhelteisiin ja noita helteitä riitti aivan matkan loppuun asti Malagaan. Oli ehkä maailman parasta istua itse helteisellä terassilla huurteinen olut nenän edessä ja tekstailla kuppilan ontuvan wifin varassa Suomessa kesäänsä viettäville kavereille, joiden ulkokesätöissä satoi vettä niskaan ja mittari näytti +10 astetta. Sen verran kiero akka olen, että myönnän, että tuntui aika hyvältä.

Toulouse oli täysin etukäteensuunnittelematon pysähdyspaikka. Oli aikaisemmin puhuttu Nizzasta ja muusta Ranskan etelärannikosta, mutta kun tarinaa kerran lähdettiin säveltämään niin sävelletään sitten kunnolla. Jarkko keksi ja minä suostuin, että La Rochellesta menisimme yhden pysähdyksen kautta Andorraan. Riviera olisi tältä reitiltä pahasti syrjässä, joten tarvittiin Toulouse pitämään meitä hyvänä pari päivää, ennen seikkailun sisäistä seikkailua Andorraan. Siispä Toulouse it is.


Kaksi yötämme ja tasan yksi kokonainen päivämme Toulousessa meni ennakkoluulottomasti ja -tiedottomasti kaupunkiin tutustuessa. Asuimme kivassa hotellissa (kylpyamme!) kävelymatkan päässä asemalta ja keskustasta, joten kämpältä oli helppo valloittaa kaupunkia. Aivan uutena juttuna matkalla minulle iski paine näyttää paremmalta. Olin onnistunut välttämään alemmuuskompleksin Rooman ja Amsterdamin kaduilla, mutta Toulousessa 24 reilipäivän aikana rähjäisiksi käyneissä reililenkkareissani ja vähintään 10 kertaan hiotussa hellemekossa kävellessäni, tunsin itseni katuojaan kuuluvaksi pummiksi. Kontrastiksi ympärilläni viipotti menemään kuumia ranskachicoja korkkarit jalassa ja minulla oli vain sämpylänmuotoiset lenkkarit ja törkyinen Kånken. Tasan ei käy onnen lahjat. Ei auttanut, vaikka kuinka yritin perustella itselleni, että korkkaritsirpulat eivät kopita kengissään yli 10 kilometriä per päivä, vaan uudet vaatteet oli saatava. Siksi Toulousessa kulutimme ekaa kertaa reilin aikana aikaa shoppailuun. Matkaan tarttui minulle ihana vadelmanpunainen mekko, rantaläpökkäät ja viidestä eri kohtaa (per jalka) hiertävät balleriinat, ja Jarkolle uusi hihaton sekä kesämieskengät.


Koska pääsimme shoppailun myötä tuhlauksen makuun, kävimme kokonaisen Toulousepäivämme iltana ulkona syömässä. Etsimme kivaa pizzapaikkaa täysin hakuammulla ja lopulta otimme riskin ja menimme kahtena suomalaisena italialaiseen ravintolaan Ranskassa. Aivan uskomaton tuuri, että eksyimme juuri tuonne, koska paikka oli mahtava! Ruoka oli kiinnostavaa, edullista, valmistettiin silmiemme edessä valtavassa leivinuunissa ja maistui taivaalliselta. Ehkä ravintolan kuusi euroa pullo maksanut rosé puhuu, mutta väitän syöneeni jopa elämäni parasta pizzaa tuossa toulouselaisessa ravintolassa, joka ei ulkopuolelta näyttänyt yhtään miltään. Parasta ikinä, heti sen suomikavereiden kiusaamisen jälkeen. Aamen.Aina, kun emme Toulousessa leikkineet raharikkaita, istuskelimme puistoissa kuuntelemassa musiikkia ja boloilemassa. Ekan päivän iltana saimme istuskellessamme kahdesta keski-ikäisestä petankkia pelaavasta miehestä juttuseuraa, vaikka kunnollista yhteistä kieltä ei ranskalaiseen tyyliin ollutkaan. Orastava globaali ystävyytemme kaatui kuitenkin heti alkuunsa Jarkon voitettua miehet heidän omassa lajissaan.

Toulousevinkit tiiviisti:
- La Grand' -pizzeria, 4 Rue Castellane, 31000 Toulouse 
- Shoppailu
- Joenvartta pitkin käveleminen
- Iso pyöreä keskuspuutarha ja sen viereinen Jardin des Plantes

1 kommentti:

  1. Saisko tästä sun blogista mobiiliversioo, olis kivempi lukee puhelimella :) sen saa asetuksista niin et skaalaa autonaattisesti oikeen kokoseks :)

    VastaaPoista