tiistai 15. joulukuuta 2015

Some vie ja some tuo

Ensin vuosia sitten luikersin vanhemmilta luvatta Facebookiin, vajaat kaksi vuotta sitten murtui Instagramin salat, tänä syksynä tutustuin turhaakin turhempaan Snapchattiin ja hetki sitten otin haltuun syksyn uutuuden Periscopen. Miltä nyt tuntuu #somehuora?

Välihuomiona kaikille vuoteen 2014 jumahtaneille fossiileille tai viikontakaista minua muistuttaville henkilöille, että Periscopen idea siis on livelähetyksissä, joita voi seurata ja kommentoida reaaliajassa. Kuka tahansa voi puhelin tai tabletti ojossa leikkiä oman elämänsä tositv-tähteä ja kuvata omia puuhiaan/höpinöitään/ryyppäämisiään/esileikkejään/tiskaamisiaan (kaikkea edellä mainittua todistettu) suorana streaminä palveluun. Jos video onnistuu houkuttelemaan paikalle epätoivoisia ajanhaaskaajia, ruudulle alkaa sadella lähetyksen myötä reaaliaikaisia kommentteja, joissa yleensä pyydetään näyttämään tissit, kysellään suosikkiseksiasentoa ja kommentoidaan kuvaajan ulkonäköä/puhetyyliä/videon sisältöä. Oikeaa asiaa ei ole lähes kenelläkään, mutta koukussa olen silti!


Tutustuin viimeisen viikon ajan Pericopeen olan yli -taktiikalla, kun Jarkko viime viikolla kuumepäissään latasi sovelluksen ajanvietteeksi, mutta tänään houkutus päästä pläräämään lähetyksiä Jarkon työpäivän aikanakin kasvoi liian suureksi (miten niin välttelen tenttiinlukua), ja rekisteröidyin itse palveluun. Toistaiseksi en ole kiinnostunut kuvaamaan omaa puolikasta päätäni tai sängyssä makoiluani turkkilaisten miesten huudellessa kommenttiboksissa "open boobs", vaan haluan vain tutkia muiden tekemiä videoita, ja elätellä toiveita, että joku tekisi oikeasti mielenkiintoisia lähetyksiä, koska onhan tuossa ohjelmassa nyt potentiaalia. Tavallisten ihmisten mielenkiintoisia ajatuksia heitä koskettavista aiheista livenä, suoraan minun mobiililaitteeseeni, ja vieläpä suoralla kommentointimahdollisuudella. Uuuh!

Toisaalta en oikein tiedä, mitä tästä pitäisi ajatella. Kuka tahansa saattaa kuvata lähetystä aivan missä tahansa. Olemme Jarkon kanssa katsoneet streamejä ainakin Turun Lynistä, Dynamosta ja Fortesta. Siellä baarimikot vain kaatavat nyrpeänä kaljaa ja tytöt tanssivat tietämättä lainkaan, että heidät on juuri tallennettu videolle, joka välittyy maailmalle suorana ja on mahdollista myös tallentaa myöhempää katselua varten. Olen saattanut itsekin jo tietämättäni tehdä uraa Periscopessa, vaikka kuinka välttelen play-nappulan painamista omilla laitteillani. Vastenmielisiä ovat myös kouluissa kuvatut lähetykset, joissa oppilaat kuvaavat opettajaa ja kanssaoppilaita heidän tehdessään työtään. Aivan oksettavaa suorastaan. Ei ole omia, kiinnostavia mielipiteitä ja silmiä avaavaa keskustelua niiden ympärillä, vaan on typerää jonneilua ja kiusaamista.


On inhottavaa nähdä maailma riskinä. Tahtoisin nähdä somen meille avaamat ovet vaalenapunaisena loikkana parempaan yhteyteen ihmisten välillä, ajatustenvaihdon väylänä, mahdollisuutena nähdä jotain itselle uutta ja vierasta sekä oppia uutta. Kaiken tuon someen liittyvän potentiaalin päälle mielessäni on kuitenkin liimautunut iso musta tarra, jossa lukee vain: ase. Kaikkea mitä sanot tai teet voidaan käyttää sinua vastaan. Aina löytyy joku, joka napsii screenshotteja, ja jakaa ne läppänä eteenpäin. Aina löytyy joku, joka kertoo eteenpäin tarinaa siitä yhestä muijasta, joka teki videolla sitätätäjatuota. Aina löytyy joku, jonka mielestä kaunis on ruma. Aina löytyy joku, jonka päivän ainut ilo on viedä toiselta ilo.

Ja noiden kavereiden takia kaikkialla on nykyään pakko olla varpaillaan.

Ps. Kaikki nyt follaa instassa @kranyl!!!! xDdddd

2 kommenttia:

 1. Niin samaa mieltä tuon salakuvailun kanssa!
  Itse olen jumahtanut jälkeen, facebook ja instagram löytyvät mutta snäppi, kik ja periscope menevät yli hilseen!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tohon kikkiin en oo itekään ottanu mitään kontaktia, mut periscopeen meni sorruttua. Tänään just aamupäivällä Kuopiosta tuli aivan järkyttävää settiä, jossa yläasteikäset pojat kuvas koko tunnin ajan opettajaansa ja heijän koko tunnin ainut tavote oli olla mahdollisimman hirviöitä. Kaikkee huutelua ja häiritsemistä koko tunnin ajan ja taustalla koko ajan kamera kuvas opettajan reagointia. Ihan kamalaa :'(

   Poista