torstai 3. maaliskuuta 2016

Koulu vai yliopisto?

Minulla on takana lähes viisi vuotta yliopisto-opintoja. Voisin nyt keväällä valmistua maisteriksi ja siirtyä jahtaamaan uraputkea, jos olisin heti lukion jälkeen lähtenyt tallaamaan minulle silloin auennutta opintopistepolkua kiltisti eteenpäin. Hienon opintopolun sijaan olen kuitenkin kierrellyt ja kaarrellut, ottanut harha-askeleita ja tuhlannut yhteiskunnan varoja seilaamalla tiedekunnasta toiseen ja elämällä opintotuella. Hetkeäkään en kuitenkaan kadu. Eikä tule katumaan yhteiskuntakaan, koska minulla on koko ajan ollut selkeä suunta eteenpäin, ja tulevaisuudessa häämöttää päivä, jolloin tämä valtio saa opintotukien osalta minulta kyllä omansa takaisin.

Vaikka Sipilä, Stubb ja kumppanit eivät tutkinnosta toiseen koikkelehtimistani arvosta, olen minä jotain kahden "hutivuoden" aikana oppinutkin. Säästääkseni monelta kahden vuoden yliopisto-opinnot, aion nyt jakaa oppimani kanssanne. Koska kyseessä on kuitenkin korkeakoulutason opinnot, pyydän kaikkia keskittymään ja lukemaan seuraavat lauseet huolella. Valmiina? Sitten mennään.

Tämä ei ole koulu. Tämä on yliopisto.

Kuva: Turun yliopisto/viestintä

Kahteen lauseeseen mahtui näppärästi yksi vuosi Itä-Suomen yliopiston sovelletulla fysiikalla ja toinen mokoma Turun yliopiston biologialla. Jos en mitään muuta noiden vuosien aikana kunnolla oppinut, niin tuon matran ainakin. Yliopisto, ei koulu. Ei koulu, vaan yliopisto. Ei mennä kouluun, mennään yliopistolle.

Hauskaa tästä hokemisesta, josta ilmeisesti riippuu koko tiedettä tekevän yksikön uskottavuus, tekee se, että tämä ainut asia, jonka "preppauksena" kohti lääkistä käymäni kahden vuoden opinnot onnistuivat minulle huolella opettamaan, ei päde lääkiksessä. Lääkis on koulu. Lääkiksessä yksikään luennoitsija ei kaiva takataskustaan raippaa ja mätki sormille, jos opiskelija lipsauttaa suustaan pääsevänsä koulusta kahdelta, kun aiemmissa opinnoissa muistan useammankin opettajan korjanneen opiskelijoita, että tämä ei ole mikään koulu, tämä on yliopisto.

Koko juttu on minusta aivan naurettava. En tiedä, onko kyse alemmuuskompleksista, arvostuksen katoamisen pelosta vai oman egon pönkityksestä, mutta minä henkilökohtaisesti uskon yliopistoon, jonka uskottavuus ei ole kiinni opiskelijoiden sanavalinnoista. Menohan on suorastaan kuin Harry Potterista! Ei ole Voldemortia eikä koulua, vaan on tiedät-kyllä-kuka ja yliopisto. Molemmat ovat puheessakin yhtä käteviä käyttää. Monelta koulu loppuu tänään? vs. Monelta yliopisto loppuu tänään? Yliopisto on upea sana ja joka kerta olen ylpeä kertoessani uudelle tuttavuudelle opiskelevani yliopistossa, mutta eihän se nyt puhekieleen taipuva sana ole. Turussa luonnontieteiden opiskelijat kiertävät sanakriisiä ovelasti puhumalla vain mäestä. Yliopiston päärakennus ja luonnontieteellisen tiedekunnan tilat kun sijaitsevat Turussa Yliopistonmäellä, joka näppärästi lyhenee mäkeen koulun ollessa pannassa. Onko se nyt muka tieteen kehtoa kunnioittavaa, häh? Rinnastaa sivistyksen syntysija koholla olevaan maakerrostumaan. En ala.

Kuva: Turun yliopisto/viestintäVaikka nykyään saan kutsua opiskelupaikkaani kouluksi saamatta opetushenkilökunnalta henkisesti turpaan, vanhat traumat vaikuttavat arkeeni edelleen. Aivoihini ehti kahdessa vuodessa syöpyä niin tehokkaasti, että yliopisto ei ole koulu, että ollessani samassa porukassa muissa tiedekunnissa opiskelevien kanssa, minä tunnen niitä alemmuudentunteita puhuessani koulusta yliopiston sijaan. Kai ne nyt tajuaa, et mäkin opiskelen yliopistossa, vaikka puhun koulusta? Että olen ihan yhtä kova muija kun nekin, vaikka en käytä kankeaa yliopisto-sanaa? Että näin suuria murheita meikäläisellä..

9 kommenttia:

 1. Hei, miten Turun ja Tampereen lääkis eroaa toisistaan? Tiedän, että Tampereella on pbl ja siellä klinikkavaihe alkaa suhteessa myöhemmin kuin Turussa mutta miten sitten noin muuten opiskelu Turun lääkiksessä? Mitkä ovat Turun lääkiksen sellaisia hyviä puolia eli voimakkuuksia?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tampereella on jaksot, ei kurssit. Tampereella ei saada arvosanoja. Tampereella on tosiaan se pbl, mikä on aika iso ero muihin. Tampereen klinikkavaiheen hajautus on Seinäjoella. Tampereella ei painoteta myöskään ruotsin kieltä kamalasti.
   Mä uskon, että Turku ja Tampere eroaa aika paljonkin toisistaan.
   On kovin vaikeaa kuitenkin kommentoida kaupunkien eroja kun ei itse ole opiskellut kuin yhdessä paikassa. Mä voin kuitenkin tarjota tota Tampere-näkökulmaa niin siksi koin tarpeelliseksi vastata tähän kommenttiin Tampereen osalta :)

   Poista
  2. Kiitos sisar-hento-medisiinari vastauksesta Tampereen osalta, koska mä en todellakaan olis osannu sanoo Tampereen lääkiksestä sen kummempaa kun et pbl, ei arvosanoja ja Seinäjoki :D Yksi tuttu opiskelee Tampereella, mut hänen kanssa ei viime aikoina olla kovin paljon oltu tekemisissä. Mutta asiaan eli Turkuun!

   Turussa opiskellaan oppiaine kerrallaan. Jossain muualla mennään musta joku elinryhmä (esim. verenkiertoelimistö) kerrallaan ja käydään siinä läpi sairaudet, hoito, lääkkeet jne ja siirrytään sitten seuraavaan elimeen, mutta meillä opiskellaan kolmosesta eteenpäin erikoisala kerrallaan ihmiskehoa eteenpäin. Kolmosen keväällä sisätaudit, nelosella kirurgia, kurkku-korva-nenä, vitosella lapset ja gynekologia jnejne. Tästä noita Cx-Cx -kohtia availemalla löytää vuosi kerrallaan opiskeltavat kurssit https://nettiopsu.utu.fi/opas/tutkintoOhjelma.htm?rid=22428&uiLang=fi&lang=fi&lvv=2015

   Kaksi ekaa vuotta Turussa menee täysin preklinikassa luentoja kuunnellen, kolmosen syksyllä meno jatkuu melkein samaa rataa parilla potilaskontaktilla höystettynä ja kolmosen keväästä hamaan valmistumiseen meno on klinikkaa. Ollaan sairaalassa potilaiden kanssa, tutkitaan, ihmetellään, kysellään, leikitään tärkeitä ja ollaan tyhmiä. Väliin mahtuu tietysti myös luentoja, mutta pääpaino on käytännön työssä.

   Turun vahvuuksia:
   - Hyvät välit ja tehokkaat keskusteluyhteyset opiskelijoiden ja opetushenkilökunnan kanssa. Jos joku mättää, siihen voi todella vaikuttaa.
   - Kurssikohtainen eteneminen yksi erikoisala kerrallaan. Selkeyttää minusta, mutta en tietty ole kokeillut muuta.
   - Tuskaisen pitkältä tuntuva preklinikkavaihe, joka kuitenkin auttaa tutustumaan omaan kurssiin ja saamaan rennon startin lääkikselle, joka on niin paljon enemmän kuin pelkkää lukemista! *vink vink* ykköset kirjastossa ei tarvii vielä nyhrätä 24/7.
   - Hajautus Vaasaan, Poriin, Uuteenkaupunkiin, Loimaalle ja Saloon. Toistaiseks hajautuskokemukset yhdessä Vaasaviikossa, mutta tulevaisuuden kannalta on tosi hyvä nähdä elämää yliopistosairaalan ulkopuolellakin.
   - Speksi. Turulla on tosi vahva speksiperinne ja meidän speksi on maailman paras ♥
   - Ruotsinkielisiä on Turun alueella joooo, mutta ei ruotsia meille mitenkään erityisesti painoteta. Ruotsin kurssi kolmosen syksyllä ja mahdollisesti vuosien aikana vastaan tulee ruotsinkielisiä potilaita, mutta tämä pätee kaikkialla rannikolla. En siis todellakaan ruotsinkielen opetuksen perusteella alkaisi tehdä päätöksiä Turun ja muun lääkiskaupungin välillä!
   - Turku on kaupunkina tosi opiskelijamyönteinen ja ihana ♥

   Toivottavasti kattaa vähän edes kysymystäsi :D

   Tässä vielä linkki mun kurssikaverin kirjoittamaan postaukseen Turun lääkiksestä http://bluezoness.blogspot.fi/2016/03/postaussarja-turku-laakiskaupunkina.html ja minun preklinikan aikana kirjoittama teksti Turusta http://blogikristallia.blogspot.fi/2015/03/miksi-turku.html

   Poista
 2. Opiskelen Helsingissä luonnontieteellistä alaa ja ainakin me puhutaan koulusta. En oo koskaan kuullut, että joku käyttäis puhekielessä tosissaan sanaa yliopisto (siis "Onks sul tänään yliopistoo?" :'D). Tosin en tiedä rajoittuuko tämä vaan mun piireihin :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ja siis tarkennuksena tähän, että matemaattisluonnontieteellisessä

   Poista
  2. Tietysti mun kahden yliopiston, kahden alan ja yhden naisen otanta on aika pieni, joten tuloksiin täytyy suhtautua kriittisesti :D Mutta kiva, jos tosta ei niuhotella, koska onhan se yliopisto nyt äärikankea sana puheeseen! Olet valinnut hyvät piirit ;)

   Poista
 3. Näin oon kuullu myös Helsingin bilsalla opiskelevalta kaveriltani että ei koulu vaan yliopisto. Huomautteli tästä mullekin kun aloitin lääkiksen mutta kyllä me vaan ollaan niin koulu kun voi olla XD

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hah, kiitos tuesta! En ole siis ainoa, joka on nähny tässä eron.

   Poista
 4. Hei, tässä kaksi vuotta myöhässä lukemassa näitä postauksia mieleen heräs kysymys. Itseäni kiinnostaisi käydä bilsaa tai fysiikkaa yliopistossa ennen lääkistä, tavallaan "tukemaan" sitä sisäänpääsyä. Yliopiston käytännöistä ei hirveästi ole tietoa, joten kun pääsit lääkikseen opiskelemaan lopetitko siloin bilsan vai onko siinäkin jokin erilainen käytäntö? :D

  VastaaPoista