keskiviikko 2. maaliskuuta 2016

Mikä ihmeen speksi?

70-vuotias kandiseura ja 16-vuotias speksi, go Turku! Hämmentävää, että 16:sta showsta olen itse ollut/olen mukana jo kolmessa. Kaukana ovat JHOEP:in (Jotta huominen olisi eilistä parempi, vuoden 2014 speksi) ajat, vaikka tuntuu, että vastahan näin ekat kenraalit ja aloin tajuta, mistä speksissä on kyse! Ennen lääkistä minulla ei nimittäin ollut mitään hajua, mitä speksaaminen meinaa. Tai jos olikin niin ajatukseni olivat ainakin aivan vääriä. "Joukko, ah niin coolei ja itsestään liikaa luulevia lääkisläisiä esittää toisilleen jotain teatteria, jota ne ei oikeasti osaa tehdä, ja yrittää kovasti myydä sitä muillekin saadakseen lisää rahaa. Ei kiinnosta." Voi, miten väärässä sitä ihminen voikaan olla.

Speksi on yli 100 lääkisläisen kurssirajoista piittaamatta yhdessä luoma musikaalityyppinen show, jossa on tanssia, livemusiikkia ison bändin vetämänä sekä tietysti täyden lavan näytelmä lavasteineen, pääosin itse tehtyine puvustuksineen ja maskeineen. Pelkän valmiiksi käsikirjoitetun näytelmän sijaan, speksi kuitenkin elää illasta ja näytöksestä toiseen omstarttien myötä, eli ikinä ei nähdä täsmälleen kahta samanlaista speksinäytöstä saman näytelmäkauden aikana. Sannin sanoin, että mitähän *ittua ovat ne mystiset omstartit, joista jatkuvasti jauhetaan, ja joiden idean ainakin minä itse tajusin vasta JHOEP:in ekoja omstart-läpimenoja katsoessani?


Omstarteilla tarkoitetaan yleisön kesken esityksen heittämiä huudahduksia, joiden myötä näyttelijät/tanssijat/bändi/lavastus vetävät edellisen repliikin/sisääntulon/liikkeen/biisin/lavastuksen/minkä vain spontaanisti uusiksi. Omstart saa siis huutaa milloin vain esityksen aikana, muistaen tietysti, ettei näyttelijöiden päälle saa puhua tai kesken biisin/tanssin huutaa mitään, koska silloin huutelu menee ainoastaan häirinnän puolelle. Biisien/tanssien jälkeen on kuitenkin suorastaan suotavaa omstartata, koska kaikkien biisien taustalle on suunniteltu jo valmiiksi yhdet omstart-vedot odottamaan huutajaansa, mikä oli minulle valtava hämmennys oivaltaa. Jotenkin olin aivan pihalla, että miten tanssijat voivat muka improta uuden tanssin suoraan lennosta yleisön niin pyytäessä. Todellisuudessa jokaisella tanssilla on ainakin yksi valmiiksi huippuun hiottu omstart, joka vain odottaa päästä esitettäväksi. Noihin tansseihin yleensä myös puvustus (köhköh) on ommellut uudet, erilaiset puvut kuin ensimmäiseen tanssiin.

Entä milloin on aika lopettaa uusien tanssien huutaminen? Sanotaanko niin, että yleisö kyllä huomaa, kun valmiiksi viilatut omstart-tanssit loppuvat... Näyttelijät sen sijaan ovat enemmän impron varassa. Kun omstart kajahtaa, edellisen replan vetänyt näyttelijä keksii lennosta sen tilalle jonkun uuden, mahdollisesti (ja yleensäkin) aivan randominkin repliikin, jonka jälkeen meno jatkuu käsikirjoituksen mukaan. Eikä teatterille tullessa oikeasti tarvitse mistään mitään tietää, vaikka minä tässä kovasti jakelen ohjeita. Sen kun nauttii esityksestä, koska kyllä parisataapäiseen joukkoon mahtuu aina kokeneempiakin huutajia. 


Kuva: TLKS-speksi
Omstarttien seurauksena on naurua, olettaen, että katsomasi speksi on laadukas. Tässä päästään ensi kertaa leikkauskurssille omien prelääkisaikaisten ennakkoluulojeni kanssa. "Se, että ne on päässy lääkikseen, ei tee niistä mitään ylijumalanäyttelijöitä, joiden esitystä kannattas mennä kattomaan. Varmaan se vaan joku sisäpiirijuttu, jossa kaikkia ulkopuolisia katottas pahalla." Ei, ei ja ei. Olkoonkin kuinka ärsyttävää tahansa, lääkikseen mahtuu niin lahjakkaita tyyppejä, että heille pelkkä sisäänpääsy tiedekuntaan ei tunnu missään, vaan takatasku on lisäksi pullollaan kykyjä laulaa, improta, soittaa ja hoidella teatterihommia kuin ammattilainen.

TLKS:n speksin touhu ei nimittäin ole enää pelkkää nyhertämistä. Viime vuonna yli 2000 katsojaa ja tänä vuonna suunta on sama. Show pyörii vaatimattomasti Turun konservatorion 20 rivisessä Sigyn-salissa seitsemän näytöksen verran, joista ensi-ilta on jo loppuunmyyty ja muihinkin näytöksiin paikkoja on vain rajallisesti. Me ei olla vaan sisäpiiriläppä. Me ollaan oikea ja vieläpä iso teatteriproggis Turussa. Ihan vaan sillä huutelen, että jos jotakuta lukijaa kiinnostaa Turun lääkiksen vapaa-ajantoiminta parhaimmillaan. Koska ihkaoikeasti speksi on vaatimattomasti parhaimpia asioita, mitä lääkiksellä on minulle ollut tarjota. Teatteria, ystäviä, turvallinen porukka ja mahdollisuus olla osana jotakin oikeasti isoa ♥ Täydellinen paikka myös hakea lisämotivatiota pääsykoelukemiseen. 

EDIT 8.3.2016: KATSOJIA VUONNA 2015 YLI 3000

Kuva: TLKS-speksi

Mitä: TLKS:n speksi 2016, Kadonnut suudelma
Missä: Sigyn-sali Turku, kiertue erikseen huhtikuussa
Milloin: alkaen tulevasta perjantaista seuraavaan torstaihin 4.-10-3.2016
Miksi: Koska parasta!
Mistä: LIPPUKAUPPAAN TÄSTÄ 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti