lauantai 26. maaliskuuta 2016

Pääsiäinen on juhla ja juhla on ruokaa

Meillä on kotona juhlittu pääsiäistä aina pienimuotoisesti syömällä pitkäperjantaina hienommin. Tehty hiukan arkijauhelihakastiketta kivempaa ruokaa ja katettu pöytä kauniisti. Ei se sen kummenpaa vaadi, että saa päivään spesiaalifiilistä. Samaa "perinnettä" haluan itsekin jatkaa, koska mitä enemmän juhlittavaa, sitä kivempaa. Tämän pääsiäinen on juhla -ajatuksen takia olen tällä viikolla ollutkin aivan shokissa, kun tajusin, että kauppojen aukiolon laajennus koskettaa myös pitkäperjantaita! Esimerkiksi Turun Kupittaan Citymarket oli pitkäperjantaina auki 8-21. Minä en kestä. Oikeasti ihmiset. Tarvitsemmeko me näitä valtavia kauppoja auki isoina juhlapyhinä mm. pitkäperjantai, joulupäivä ja juhannuspäivä? Minun mielipiteeni mukaan aukiolo syö juhlan tuntua meiltä normitallaajilta ja arvokasta vapaa-aikaa kaupan työntekijöiltä. Tietysti, jos kaikki kaupan työntekijät olivat eilen rahanhimoisia opiskelijoita tai yksinhuoltajia, kuvio toimii, mutta minusta on kamalaa ajatella, että perheen pitkäperjantai-illallinen jää syömättä, koska isi on töissä iltayhdeksään myymässä karitsanpaistia kaikenmaailman mattimyöhäsille, joilla ei ole muuta tekemistä kuin roikkua kaupassa vapaapäivinäkin. Menkää ihmiset lenkille ystävien kanssa, pelatkaa lautapelejä perheen seurassa tai katsokaa vaikka leffa tyttö-/poikaystävän kanssa. Kauppaan ehtii kyllä jokaikisenä muunakin päivänä! Vuodatus loppu, kiitos.Koska hoidimme ruokaostokset mallikkaasti jo torstaina, eilinen oli kokonaan pyhitetty lomailulle, pienelle ulkoilulle, ruuanlaitolle ja ihanalle illalliselle. (Okei myönnän, kävimme kaupassa ostamassa kahvia, mutta se oli pikkukauppa, joka olisi auki lakimuutoksesta huolimatta.) Saaristolaisleipä kylmäsavulohitahnalla on helppo ja hyvä klassikko, joka maistuu aina vain äärimmäisen hyvältä. Pääruokana meillä oli spessumpaa teertä (vai teeriä?), joka rikkoi sallitusti lihattomuuttamme olemalla sukulaiseni itse metsästämä. Riistan seurana nautimme keitetyt perunat, herkkusieni-sipulihöystöä ja savujuusto-olutkastiketta. Jälkkäriksi oli edellispäivänä jääkaappiin leipomani mango-valkosuklaajuustokakku, joka oli koristeltu pääsiäisteeman mukaan.


Etukäteen valmistettu jälkkäri ja yksinkertainen alkuruoka muuten tekivät elämästä todella helppoa, koska olin ruuanlaitosta pääosin yksin vastuussa Jarkon ollessa bänditreeneissä. Illan ainoa stressi keskittyi siis pääruokaan ja sekin turhaan, koska kaikki meni nappiin. Teeri á la Krista 10 pistettä.

Koska illallinen ei yksinään riitä, jatkoimme lomajuhlaa vielä tänä aamuna brunssilla. Ei siitä sen enempää, mutta vaatimattomasti sanoen brunssi 5 tähteä.


Kivaa pääsiäistä kaikille! ♥

Ps. Jos tämän illan suunnitelmat turkulaisilla auki, tulkaa tsemppaamaan Jarkon bändiä Ferry Is Closedia Logomolle Turku Bandstand 2016 -finaaliin. Tilaisuus K18.

4 kommenttia:

 1. Ihan pakko kommentoida tuohon aukioloaika-asiaan, että entä kaikki ne muut, jotka tekevät vuorotyötä? Olen itse sairaalassa töissä ja kyllä siellä jokainen päivä ja yö on yhtä tärkeä. Ja itse olin ainakin oikein iloinen, että ei tarvinnut stressata kaupassakäyntiä työvuorolista kädessä, koska ehdin käydä siellä sitten vapaapäivänä. Ja eihän se tarkoita sitä, että jos kauppa on auki niin sinne on pakko mennä. Olen itsekin kotijuhlaihminen, joten ymmärrän kyllä mitä tarkoitat. Mutta kohta viiletät itsekin valkoinen takki päällä ties missä, niin joskus sinne kauppaan ei vaan ehdi silloin kun muut :)

  Niin ja piti kyllä sanoa oikeasti, että kuulostaa ja näyttää kyllä hienolta teidän pääsiäisateriat. Hyvä ruoka on aina huippukivaa :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tosi hyvä pointti, jonka nostit esiin! Itseä ympäri kellon pyörivä työ ei vielä ole ehtinyt koskettamaan ja kotonakin olen katsonut kuviota vain kaupan alan työntekijän silmin, kun omaa äitiä harmittaa jatkuvat aukiolojen laajennukset. Mutta kaikessa on aina puolensa. Kun yhteen suuntaan kumartaa, toiseen suuntaan pyllistää :D

   Poista
 2. Hei!
  Aikomukseni on hakea tänä keväänä lääkikseen. Haluaisin kysyä, millaisella lukiotodistuksella sinä tai kurssikaverisi pääsi sisään ja käyvätkö kaikki sisäänpäässeet pääsääntöisesti ne takuu valmennuskurssit?
  Itselläni ei näyttäisi ällän eikä välttämättä edes een papereita olevan tulossa ja meinasin hankkia itseopiskelumateriaalin. Olen hyvin epätoivoinen, joten haluaisin tietää onko minulla mitään mahdollisuuskia? :D Muutenkin, jos sinulla olisi jonkinlaisia huomioita pääsykokeisiin valmistautumisesta, otan ne ilomielin vastaan! (:

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Moi! Loistava aikomus ja sori myöhäinen vastaus. Toivottavasti teit haut kuitenkin jo ;)

   Mä lähdin itse lukiosta kahden ällän, kahden een ja kolmen ämmän paperein, että 100% priimaa ei tarvita :D Muutenkin lääkikseen hakemisessa (ja yliopistoon ylipäätään hakemisessa) on se etu, että kaikki pääsevät pääsykokeisiin, toisin kuin AMK:n puolella ensimmäinen karsinta tapahtuu jo pääsykokeen kohdalla. Puolet sisään pääsevistä valitaan ennakkopisteiden (yo-todistus) + pääsykoepisteiden avulla ja toinen puolikas kokonaan pääsykokeen perusteella. Koko yo.todistusta ei siis edes tarvita hakemiseen ja sisäänpääsyyn! Tärkeintä on onnistua pääsykokeessa, koska ilman hyvää suoritusta siinä, ei pääse sisään kukaan, ei vaikka olisi kirjoittanut kuinka onta ällää.

   Siispä avain onneen on lukion kemian, fysiikan ja bilsan hallitseminen. Mitä paremmin ne on lukiossa lukenut sitä helpompaa on, mutta esim itse rakensin pohjat fysiikasta ja kemiasta itsekseni ja valmennuskurssien avulla, koska en kyseisiä aineita lukiossa lukenut kuin pari kurssia. Jos itsekuri on hyvä ja pohjat erityisesti noista laskuaineista kunnossa, itseopiskelumatskuilla saa varmasti hyvin rakennettua pääsykokessa elintärkeää laskurutiinia. Sitä ei voi vaan liikaa korostaa! Täytyy laskea, laskea ja laskea :D Minä itse en olisi pelkillä matskuilla selvinnys, koska tarvitsin jonkun potkimaan pyllylle ja toisaalta myös opettamaan, koska fyssa ja kemma olivat heikkoja minulle. Takuukurssin valitsin, koska halusin olla stressaamatta epäonnistumisesta yhdellä kerralla.

   Kannattaa lukea noita aikaisempien keväiden tekstejä pääsykoereeniä- ja pääsykoe -tunnisteiden alta. Siellä on enemmän ajatuksia ja vinkkejä ja höpinöitä aiheesta.

   Eikä saa tosiaan lannistua, jos tulee epäonnistuminen, koska asiaa on paljon ja kokeessa vaaditaan paljon. Se on vaan uutta matoa koukkuun ja kovemmilla kierroksilla seuraavana vuonna uusiksi. Itekin pääsin sisään vasta kolmannella ja olin valmis hakemaan vielä ainakin kerran lisää, jos ovi olisi pysynyt kiinni.

   Paljon tsemppiä ja toivottavasti auttoi!

   Poista