maanantai 16. toukokuuta 2016

Amanuenssikesä 2016

Jos viime vuoden kesä oli reilikesä 2015 ja kului pitkälti puistoviineillä istuessa, tänä kesänä ollaan itse asiassa. Aion nimittäin jättää Euroopan väliin ja puistoviineilläkin ainakin hiukan vähemmän, pääosin Suomen viinihintatason, mutta myös seuraavien kuukausien kesätyökuvioiden takia, koska minä olen tänä kesänä ekaa kertaa oman alan töissä! Tai no töissä ja töissä, sanoo joku oikeasti lääkärin töitä tekevä, koska olen kesällä siis kaksi kuukautta amanuenssina, manuna näin ystävien kesken, enkä oikeana lääkärinä. Lieventävänä asianhaarana kuitenkin sanottakoon, että lääkärin töitä pääsee oikeasti ensi kertaa tekemäänkin vasta nelosen jälkeen, jolloin Valviralta napsahtaa ensimmäiset, rajoitetut oikeudet työhön, joten manuilu on parasta, johon kolmosvuoden lääkisläinen pystyy.


Amanuenssuurit ovat lääkiksen pakollisia, kuukauden mittaisia työharjoitteluja, joiden aikana tehdään 38,25 tuntista työviikkoa neljän viikon ajan, saadaan kuusi opintopistettä ja vielä 1553,57 euroa palkkaakin. Lisäksi saadaan tietysti myös se tärkein, eli kuukauden kokemus jonkin erikoisalan työstä ilman seitsemän tai kahdeksan muun kandin pörräämistä samalla osastolla. Yhden kuukauden ajan saa siis parhaimmillaan treenata alan taitoja erikoistuvan lääkärin tai valmiin erikoislääkärin ohjauksessa, mutta paljon kuitenkin itse tehden.

Miten manun elämä sitten poikkeaa kandielämästä, jota olemme koko kevään viettäneet?
  • Kandeina liikumme aina laumana, manuja on joka osastolla yksi. 
  • Kandit ovat pakollinen jaloissa pyörivä paha, manut ovat potentiaalista työvoimaa. 
  • Kandit ovat sieluton kasa ihmisiä, joita osastolle joka viikko tulvii, manu pysyy samana kasvona koko yhden kuukauden. 
  • Kandit eivät osaa vielä kauheasti, ei sillä että manukaan välttämättä osaisi, mutta manulle kannattaa yrittää edes opettaa, koska kerran opetettu homma helpottaa mahdollisesti omaa työtaakkaa seuraavan kuukauden aikana esim. lähetteiden ja osastolta kotiutuvien potilaiden loppulausuntojen kirjoittaminen.
  • Kandit hengaavat osastolla päivittäin keskimäärin 5 tuntia, manulla on täysi työaika.
  • Kandit ovat opiskelijoita, manu on lähempänä oikeaa kollegaa.
  • Amanuenssi on paljon hienompi sana kuin kandi.
  • Kandi saa opintotukea 470e kuussa, manu saa palkkaa 1500e kuussa.

Manunmetsästyksen käytännöt vaihtelevat varmasti paljon lääkiksestä toiseen, mutta Turussa kaikki Tyksin, Turun alueen muiden sairaaloiden ja joidenkin lähialueidenkin sairaaloiden amanuenssipaikat jaetaan yliopiston yliopiston kautta rahoitusteknisistä syistä. Manusta ei nimittäin tipu opintopisteitä, jos kuukaudesta ei makseta harjoittelijalle 1500 euron palkkaa. Koska tälläinen rasite olisi koulutusvelvolliselle yliopistosairaalalle turhan kova pala, meidän manupalkkamme tulevat jostakin muulta maksavalta taholta. Älkää kysykö enempää, koska en tiedä enempää.

Kesän paikat joka tapauksessa jaetaan keväällä tehtävän haun mukaan ja hakijat laitetaan paremmuusjärjestykseen kolmosen syksyllä opintomenestyksen perusteella luodun listan ja aikaisemmin yliopiston kautta tehtyjen manujen perusteella. Eli jos kahden ekan lääkisvuoden tenttikeskiarvo on 5 eikä ole tehnyt aiemmin yhtäkään manua yliopiston kautta, on listan kärjessä. Jos on pärjännyt vähän huonommin, on luonnollisesti listassa alempana, mutta no worries, koska lista elää koko ajan ihmisten suorittaessa manuja ja sitä kautta pudotessa jälleen listan hännille. Kokonaisuudessaan systeemi on melkoisen monimutkainen, mutta tulee ajankohtaiseksi vasta lääkiksen kakkosvuoden jälkeen, kun patologian manuportit aukeavat Turussa. Lisäksi koko systeemin voi myös kiertää hommaamalla manunsa itse jostakin Turun jakosysteemin ulkopuolelta, kuten Rovaniemeltä tai Seinäjoelta, johon meidänkin kurssilaisia tulevana kesänä singahtaa manuilemaan.


Minun kuvioni tulevana kesänä ovat kuukauden amanuenssuuri kliinisellä mikrobiologialla alkaen tästä päivästä ja sisätautien manu heinäkuun puolesta välistä elokuun puoleenväliin. Näiden väliin jää keskelle kesää kuukauden lomakin, joten kun aivan rehellisiä ollaan, minun pullani ovat todella hyvin uunissa. Saan hoidettua pakollisia opintoja, minulle maksetaan palkkaa, opin varmasti valtavasti ja minulle jää jopa lomaa, wou! Käytännön fiiliksiä tulee varmasti kuulumaan täällä enemmän, kunhan saan manuilun kunnolla käyntiin, mutta olen jo päättänyt, että tämä on oleva hyvä kesä, amanuenssikesä 2016!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti