torstai 25. elokuuta 2016

Miksi minusta ei viikon kirrakokemuksen perusteella tule kirurgia?

"Kirurgia - hektinen kusipäiden ala, jolla ei turhia asioita hoideta vaan keskitytään olennaiseen. Joko voidaan leikata tai ei voida leikata, muut ongelmat hoitakoon joku muu."
-Nimetön lääketieteen kandi, 2016-

Kirran kurssi suoritetaan Turussa neljännen vuosikurssin syksyllä ja samaan kurssiin sisältyvät myös traumatologian, anestesiologian ja anestesiologian opetus, vaikka eri erikoisaloista todellisuudessa puhutaankin. Heti sisätautien perään kirurgia on siis vasta toinen kliininen kurssi, joka turkulaiselle lääkiksessä tulee vastaan, vaikka nelosvuoden kandi kauhean kypsältä ääneen sanottuna kuulostaakin.


On kurja totuus, että nämä kaksi kulunutta viikkoa kirran kurssin kandina ovat olleet lähes ainoastaan hämmentäviä/sekavia. Juuri, kun kuvitteli saaneensa vähän sisätautien jujusta kiinni, matto vedetäänkin alta ja pakotetaan jälleen seisomaan uuden kuilun ääressä. Tämä postaus on ysin omistettu tälle hämmennykselle, epäselvyydelle ja epävarmuudelle, jota viimeinen viikko elämästäni on kirurgian osalta ollut.

Kirurgit ovat sähäköitä. He haluavat tietää oleellisen ja toimia sen mukaan, eivätkä pohtia, että entä jos sittenkin tämä johtaakin x:n kautta y:hyn, mikä johtaa q:n kautta ö:hön. Epäilemättä kirurgikin joskus pohtii syviä syy-seuraussuhteita, mutta tässä tekstissä minä kärjistän ja toisaalta esittelen omia ajatuksiani laajasta erikoisalasta vajaan kahden viikon kokemuksella ja runsaalla musta tuntuu nyt tältä -pohjalla. Juttujani ei siis saa ottaa todesta, vaan ainoastaan yhden opiskelijan hämmentyneinä aatoksina aivan kirurgian alkutaipaleelta.


Kirurgit ovat ytimekkäitä. Koko kevään meitä on sisätaudeilla opetettu nyhtämään potilaasta irti kaikki mahdollinen niin anamnestisesti (potilaan haastattelu) kuin statuksenkin (potilaan tutkiminen) osalta. Nyt meidän tulee kuitenkin pyrkiä minimalistiseen, mutta silti kaiken oleellisen kattavaan potilastekstiin, jossa ei turhia jaaritella.

Kirurgit ovat kiukkuisia. Tämä stereotypia minulle on tarttunut telkkariohjelmien plus muutamien kirran kurssia edeltäneiden kirurgikohtaamisten kautta, enkä pidä omasta ajatteluketjustani lainkaan. En haluaisi etukäteen ajatella kenenkään olevan kurja, mutta defenssinä huomaan kuitenkin ajattelevani niin. Jos hän sanoo minulle jotain kurjaa, se on vain kirurgien tyyli eikä siitä pidä loukkaantua. Vaikka eihän se tietenkään saisi mennä noin. Ei kukaan saa asemansa perusteella sanoa toiselle mitään ilkeää niin, että se hyväksytään, eikä toisaalta kukaan saisi etukäteen suhtautua keneenkään huonosti tämän aseman/ammatin takia. Yritänkin ajatella lujasti, että olen vain hölmöyttäni kehitellyt tälläisiä ajatuksia kirurgien ja kirran sairaanhoitajien suhteen, koska ihmisiähän hekin ovat. Kai. 

Kaikki kirurgialla on todella epäselvää. En ole varma, oliko kaikki yhtä epäselvää viime keväänä sisätautienkin kohdalla, mutta nyt kaikki vasta epäselvältä tuntuukin. Varsinkin, kun loppukeväästä ehti jo luulla tuntevansa suurinpiirtein klinikkaviikkojen peruskaavan. Nyt jokainen, ei edes viikko, vaan päivä, on uusi haaste, jonka ohjelmaa ei tiedä kuin päivän etukäteen. Kun sekaan lisätään vielä pakolliset käytännön viikot, joita voi suorittaa oikeastaan missä vain, pientoimenpidepäivät terveyskeskuksissa, viime keväältä osalle roikkumaan jääneen yle-viikon (yleislääketieteen opetusta), 8hx5 päivystykset, leikkaussalien tarkat pukeutumis- ja puhdistautumiskoodit sekä todella sekavasti jaetut ryhmät jne jne, on pikkuinen kandi todella hämillään.

Summa summarum. Tällä hetkellä koen kirurgian olevan kaikkea, mitä minä en ole, mutta yritän parhaani mukaan pitää mieleni avoimena. Eihän sitä ikinä tiedä, jos kirra vaikka lumoaakin minut...

4 kommenttia:

 1. Kolmannen vuoden sairaanhoitajaopiskelijana ja kirran jakson suorittaneena voin kertoa, että minulla oli kirurgeista juuri samanlainen kuva. Leikkurissa kuitenkin huomasi että hyvin pieni osa kirurgeista on oikeasti kusipäitä, mutta joidenkin olemus ja käyttäytyminen voivat siltä vaikuttaa, ennen kuin pääsee tutustumaan heihin. Sairaanhoitajista taas suurin osa on mukavia, vaikka kiire ja asioiden järjestelmällisyys ja tietty vauhdikas täsmällisyys saattavatkin tehdä sen, ettei juttelemaan paljon ehdi ja näin ollen saattaa saada sen kuvan että olipas tuokin nyt törkeä. :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tähän mäkin just koitan luottaa, että ihmiset on oikeasti mukavia, mutta kiire ja alan hektisyys voi pakottaa toimimaan niin että vaikuttaa töykeältä. Mä vaan olen tosi herkkä ottamaan liiaksi itteeni, vaikka toinen ei mitään pahaa tarkoittaiskaan, että se tuo oman lisäjännäyksensä näiden kirurgien kohtaamiseen. Kuitenkin kaikki tähän mennessä kirran jaksolla mun tapaamat lääkärit ja hoitajat on ollut tosi mukavia, ystävällisiä ja nauravaisia, että josko olisin vaan turhaan demonisoidu heidät liiaksi etukäteen :D

   Poista
 2. Pakko laittaa tähän oma kokemus, vaikka vanhempi postaus onkin :) Sh-opiskelijana jouduin kerran soittamaan (!!!) yhdelle kirurgille, kun halusin päästä seuraamaan toimenpidettä. Just nämä stereotypiat mielessä pyörien pelkäsin kirurgin reaktiota, kun "tuhlasin" hänen aikaansa, mutta hänhän osoittautui ihan mukavaksi :D

  Saapi nähdä, mitä kaikkea mukavaa tuo mukanaan sairaalamaailmaan tutustuminen nyt lääkiksen kautta! No, siihen on toki mulla vielä matkaa, kun lääkistä on takana hurjat 2 päivää :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hyvä, kun laitoit. Mulle tulee näkyviin aina joka tapauksessa, kun joku kommentoi :) Kiva kuulla muidenkin ajatuksia!

   Mulle on tähän mennessä aivan kaikki kirurgit ollut tosi mukavia ja jopa innostuneitakin opettamisesta. Varsinkin viime viikolla Vaasassa meidän huomioimiseen jaksettiin panostaa kivasti ja päästiin itsekin tekemään. Vaikka tosiaan kaikki kohtaamiset kirran hlökunnan kanssa on ollut positiivisia, edelleen oon enemmän varpaillaan kun sisätautilääkäreiden kanssa. Jotenkin en meinaa vaan suostua uskomaan, että nehän taitaakin olla aika mukavia tyyppejä :D Stereotypiat istuu tiukassa.

   Oi, paljon onnea lääkikseen pääsystä! Nauti tulevista vuosista <3

   Poista