maanantai 5. syyskuuta 2016

Kuinka paljon mahtuu yhteen päivään Vaasassa?

Meidän klinikkaryhmämme majaili viime viikon Vaasassa hajautuksessa. Vaikka sosiaaliselta kantilta arvioituna hajautus ei ollut aivan viime kevään oikeastaan luonnottoman riemukkaan tykityksen veroinen, neljä päivää keskellä suomenruotsalaista unelmaa antoi kirurgisesti enemmän kuin edeltävät pari viikkoa Turussa yhteensä. Ja kyllä minulla oli hauskaakin kuten luokkaretkellä pitääkin!Yhden päivän aikana Vaasassa ehdin:

1. Kävellä parin kilometrin matkan pitkin upeaa, tyyntä merenrantareittiä kämpiltä keskussairaalalle.

2. Tutkia oman potilaan osastolla.

3. Kirjoittaa opetussairauskertomustekstin tästä potilaasta ja purkaa tapauksen ryhmän ja ohjaavan lääkärin kanssa.

4. Tuseerata ensimmäisen miespotilaani. Tämä on oleellista, koska miehillä tuseeraus (= peräaukon ja peräsuolen loppupään tutkiminen sormella) on vatsavaivojen selvittelyn lisäksi tärkeä tutkimus eturauhasen kannalta, ja vain hands on -treenamalla voi oppia oikean näppituntuman normaaliin vs. poikkeavaan eturauhaseen.


  

5. Avustaa käsivarren murtuman reponoinnissa (= paikalleen laittamisessa). Sain pitää kättä paikallaan toisesta suunnasta lääkärin vetäessä hiki hatussa sormista yrittäen saada luunpäitä paremmin paikalleen.

6. Nähdä murtumaröntgenkuvia ja nähdä potilaan näiden murtumakuvien takana.

7. Nähdä, miten murtunut käsi puudutetaan ennen reponointiyritystä ja kuinka ilokaasun+puudutteen yhdistelmä voi tehdä potilaan olosta niin kivuttoman, että kaksi lääkäriä saa vetää kahdesta kohdasta täysin poikki olevaa kättä potilaan vain kikatellessa.

8. Nähdä kipsaamisen.

9. Tutkia akuutin vatsan eli päivystyksellisen vatsakipupotilaan.

10. Sanella kaksi hoitotapahtumaa. Tämä on maininnan arvoista, koska ennen tätä viikkoa minulla oli kokemusta sanelemisesta tasan kahden sanelun verran.

11. Puuduttaa tikkausta vaatineen haavan ja avustaa tikkauksen suorittanutta kurssikaveriani. (Parasta tässä oli, että saimme hoitaa koko tikkausprosessin melko itsenäisesti kaksin. Olo oli kuin oikealla lääkärillä!)

12. Haastatella ja tehdä neurologisen statuksen ruotsinkieliselle potilaalle. Niin ja selvitä siitä elossa!

13. Opetella kirurgin kädestä pitäen neuvoessa yhden ja kahden käden kirurgiset ompelesolmut.


Tämän syksyn Vaasa-viikon jälkeen pysyn kannassani. Hajautus on yksinomaan hyvästä lääkisläiselle!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti