torstai 24. marraskuuta 2016

Lääkiksen kestoinhokki - syvärit

Koska kirurgian kursseja on lääkiksen aikana vain yksi, mutta koko kuuden vuoden ajan on kuitenkin saatava valittaa jostain, voimme iloita, että meillä on syvärit eli syventävät opinnot. Aluksi voi valittaa, kuinka niitä ei ole. Sitten kuinka ei tajua yhtään, mitä pitäisi tehdä ja lopulta, kun ymmärtää, mitä pitäisi tehdä, kuinka ei vain jaksa tehdä mitään.

Pikakertauksena lääkiksen tutkinnosta sen verran, että lääkiksessä me emme kirjoita kandia, emmekä tee gradua, vaan kandeja meistä tulee kahden ekan vuoden opinnot hyväksytysti suorittamalla ja kirjallista opinnäytettä vastaa syventävät opinnot, jotka voivat olla lähes mitä vain maan ja taivaan väliltä. Osaa suorittaa syvärit väitöskirjan tekemisen oheistuotteena tutkiessaan jotain oikeasti merkittävää, osa tekee opetusmateriaaleja nuoremmille vuosikursseille ja tylsimmät (kuten minä) perehtyvät tietystä aiheesta tehtyihin tutkimuksiin ja kirjoittavat näiden pohjalta noin 20 sivun kirjallisuuskatsauksen. Optimaalisesti syvärit aloitetaan ehkä kakkos-kolmosvuonna ja saadaan pakettiin muiden opintojen ohella tehden ehkä 1,5-2 vuodessa. Minä olen tehnyt syväreitäni nyt kolmisen vuotta.

Untitled

Kohdallani kyseessä ei todellakaan ole työn erityinen asema, liian kiireinen arki tai poikkeuksellisen työläs syväriprojekti, vaan puhdas saamattomuus. Kun tehtävän ainoa deadline on yli kahden ja puolen vuoden päässä odottava lisensiaatiksi valmistuminen, minä olen ollut todella laiska tarttumaan toimeen. Varsinkin, kun en ole aikaisemmin oikein ymmärtänyt, mihin työni lopulta tähtää, ja englanninkielisten artikkeleidenkin lukeminen on ollut hyvin tahmeaa. 

Tänä syksynä muiden syväreiden edistymistä katsellessa, tilanne on kuitenkin viimein alkanut ärsyttää minua itseäni niin paljon, että on ollut pakko tarttua toimeen. Samoilla linjoilla on onneksi ollut myös kanssani lähes samasta aiheesta, mutta hiukan eri näkökulmasta omaa katsaustaan tekevä kaverini, ja meidän syväriohjaajamme, joten tämän syksyn ajan syvärit ovat tosissaan konkretisoituneet. Itse asiassa jopa niin, että ohjaajamme ennusteissa meidän syventävät opintomme ovat valmiit keväällä 2017. Wou.

Untitled

Paljon on tietysti kiinni meistä itsestämme. Valitut 40 tieteellistä artikkelia lasten aivojen toiminnallisesta kehityksestä kielenkehityksen näkökulmasta (minun syväriaiheeni ♥) eivät muutu luetuiksi, eivätkä valmiiksi opinnäytetekstiksi itsestään. Olen varannut joulunalusviikolta aikaa syväreiden työstämiselle ja myös muulla joululomalla olisi tarkoitus jättää hieman aikaa artikkeleiden lukemiselle ja kirjoittamiselle, mikä ei tällä hetkellä ahdista minua lainkaan. Olen oikeasti kiinnostunut aiheestani ja antaisin sille mielelläni aikaa juuri nytkin, mutta harmittavasti kirurgian, anestesiologian ja traumatologian tentit vaativat akuutimpaa huomiotani kuluneella ja tulevilla viikoilla, mistä pääsemme jälleen ajan jakamisen vaikeuteen. Ollapa vain yksi asia, johon saisi kerralla keskittyä täysillä!

pöööööööö

Tänään otettiin kaiken kirrakiireen keskellä kuitenkin merkittäviä konkretian askeleita kohti syväripalkkioksi suunnittelemaani skumppapulloa ja fine dining -illallista, kun toimitin kirjallisen syvärisuunnitelman tiedekunnan hallintoon. Nyt meidän syväreistämme on viimein vuosien työstämisen jälkeen tehty virallista ja ensimmäiset kaksi opintopistettäkin kilahtivat opintorekisteriin. Enää 18 noppaa uupuu ja homma olisi siinä...

2 kommenttia:

 1. Oo, hurjan mielenkiintoinen aihe! :) Meillä oli viime viikolla syväri-info ja tuntuu, että haluaisin aloittaa syvärit heti. Ei suinkaan siksi, että se olisi niin mielenkiintoista, vaan siksi, että saisin ne pois alta... No, ehkä ensi vuonna :D

  Tsemppiä projektiin!! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hyvä, että on tuollainen asenne. Suosittelen kyllä lämpimästi aloittamaan ajoissa, niin on sitten tarpeen tulle aikaa vetkuilla näin ennen kuin on kiire valmistumisen kanssa ;D Kiitos paljon!!

   Poista