tiistai 13. joulukuuta 2016

Miten kirran kurssi käytännössä toimii?

Viime kevään sisätautikurssilla luento- ja osastoviikot vaihtelivat niin, että yhtä luentoviikkoa seurasi kaksi osastoviikkoa, ja osastoviikkojen ideana oli osallistua mahdollisimman paljon osaston toimintaan seuraamalla poliklinikoita, aamukiertoa ja mahdollisia toimenpiteitä. Systeemi toimi minusta hyvin. Osastoilla, joissa lääkärit olivat opetusmyönteisiä ja innostuneita meistä kandeista, systeemi toimi oikeastaan erittäin hyvin, koska päiville riitti ohjelmaa eikä luentojen ja osastotyön yhteensovittamista tarvinnut miettiä, koska luennot olivat omalla viikollaan. Toisin on (tai oikeastaan oli, koska kirra on periaatteessa jo taaksejäänyttä elämää) kirurgialla.

IMG_3828

Kirran kurssilla osasto- ja luento-opetusta ei ole eroteltu omille viikoilleen, vaan aamupäivät klo 12 asti vietetään osastolla ja iltapäivät klo 12-15 istutaan luennoilla. Systeemi on ongelmallinen kahdesta syystä. Aluksikin aamupäivällä tulee usein kiire, koska monesti leikkaukset tuppaavat venymään yli kahdentoista ja potilaan sisuskaluja levittävä haka kädessä on hiukan paha alkaa jupeltamaan leikkaavalle kirurgille, että kun minun pitäisi luennolle ehtiä. Toisekseen vaille kahdeksan aamulla alkanut koulupäivä, johon on jo ennen kahtatoista mahtunut aamukierto ja leikkauksen seuraaminen tai mahdollisesti siinä avustaminen, ei tee hyvää kenenkään keskittymiskyvylle loppupäivänä. Jos päivittäisen kolmen tunnin luentorykelmän ajan kykeneekin keskittymään, ei kotona ole mitään toivoa jaksaa enää itsenäisesti opiskella, mitä meiltä luonnollisesti edellytetään. "Ei teille sen kirjan kanssa tule edes kiire, kun joka päivä vaan luette parikymmentä sivua." Jepjep aivan, mutta missä välissä päivää minä luen ne 20 sivua kirjaa keskittyneesti, koska ilman ajatuksen kanssa lukemista kirjasta oppiminen jää vain yritykseksi...

Jatkuva kiireen ja kellon vahtimisen tunne on kirran kurssin yksi merkittäviä miinuksia, koska mihinkään asiaan ei voi uppoutua täysillä, koska hetken päästä onkin jo sännättävä muualle.

IMG_3864
IMG_3858

Kirurgian osastotyöskentelemisen raamattuna toimii lokikirja. Vihkonen pitää sisällään osasto osastolta eriteltynä viikkojen ns. tavoitetehtävät, joiden suorittamisen kuittaa kulloinkin ohjaava lääkäri. Tyypillinen osastoviikko pitää sisällään aamukierron, leikkaussalin, poliklinikan ja mahdollisen opetuskierron, joita osalla osastoista pidetään, ja viikossa täytyy kerätä allekirjoitukset jokaisen tehtävän kohdalle. Käytännössä tämä tarkoittaa, että ryhmänjohtaja edeltävällä viikolla jakaa seuravan viikon päivät ja tehtävät niin, että jokainen ryhmän noin 11 jäsenestä saa viikon aikana kerättyä kaikki kyseiseltä osastolta vaadittavat kuittaukset lokikirjaansa, joka täytyy palauttaa täytettynä opetushoitajalle ennen kirurgian kurssin hyväksyttyä suorittamista.

Vaikka lokikirja on periaatteessa vain ohjeellinen, eikä pyri millään tapaa rajoittamaan innostuneiden kandien osallistumista kaikkeen, mihin vain ehtii, johtaa sen olemassaolo käytännössä allekirjoitusten epätoivoiseen keräämiseen ja onnelliseen sluibailuun heti tarvittavien merkintöjen saavuttamisen jälkeen. Minä esimerkiksi vietin koko tenttiä edeltävän viikon kotona, koska olin saanut vatsakirurgian merkinnät jo syksyn toisen viikon aikana Vaasasta.

IMG_3868

Osastotyöskentelyn lisäksi kirran kurssiin kuuluu 5 x 8h päivystämistä joko päivystyspoliklinikalla tai leikkaussaleissa. Määrä on paljon, mutta päivystysten aikana oppii valtavasti, kun pääsee itse tekemään ja näkemään. Varsinkin varsinaisessa päivystyspisteessä, jossa pääsee tikkaamaan haavoja, tutkimaan murtumia ja oikeasti tutkimaan/diagnosoimaan/hoitamaan itse potilaita. Leikkaussalipäivystäminen sen sijaan on samanlaista leikkaussalissa avuttomana seisomista kuin normaalistikin kandina oleminen leikkaussalissa, mutta pääsin minä kuitenkin esimerkiksi näkemään sektiosynnytyksen Porin leikkuripäivystykseni aikana, mikä oli kokemuksena todella hieno.

IMG_3866

Kirran kurssi on muutenkin tarjonnut paljon ihmeellisiä kokemuksia, joita en olisi päässyt näkemään ja kokemaan missään muualla. Suurin osa valituksestani kurssia kohtaan johtuu juuri käytännön järjestelyistä, joissa on minusta paljon parantamisen varaa. Täytyisi yrittää aikanaan kurssipalautteeseen kaivella mielestä kaikki syksyn aikana valittamani epäkohdat, jos joku asia vaikka muuttuisi tulevaisuudessa parempaan suuntaan.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti