tiistai 28. helmikuuta 2017

Lääkärin töissä lääkiksen aikana - missä vaiheessa, mitä ja missä?

Seuraavat ajatukset ovat omiani, enkä ota 100% vastuuta niiden oikeellisuudesta. Suuntaviivat ovat kuitenkin oikein.

Harmittelin joskus aiemmin blogin puolelle, kuinka minua hetkittäin painaa lääkiksen tähtiin kirjoitettu suunnitelma, jolla meistä luodaan lääkäreitä. Kaksi ensimmäistä kesää lääkiksessä saa tehdä mitä huvittaa, mutta kolmosen jälkeen alkaa manupaine, nelosen jälkeen vyöryy niskaan osastotyöpaine, vitosen jälkeen meidän odotetaan tekevän töitä terveyskeskuksessa ja kutosen jälkeen olemmekin valmiita. Kun pyörä pyörii, tuntuu, ettei sitä voi pysäyttää.

Ykkös- ja kakkosvuoden kesälomat ovat stressivapaata aikaa, kun lääkiksen puolella ei ole tarjolla mitään ns. koulutusta vastaavaa työtä. On siis aivan omasta innosta ja nohevuudesta kiinni, haluaako yrittää etsiä kesätöitä terveydenhoitoalalta vai jostain aivan muualta, mikä sekin on oikein tervettä. Sairaalamaailmaa ehtii tulevina työvuosina kuitenkin varmasti ihastella kyllästymiseen saakka.

Jos terveydenhoitoala kuitenkin kiinnostaa, voi ykkösen ja kakkosen jälkeen hakea kesätöihin sijaistamaan lähihoitajia esimerkiksi palvelukeskuksiin tai sanelunpurkajaksi/potilaskuljettajaksi/lähetiksi sairaalaan. Eräs suosittu vaihtoehto kakkosen jälkeen on myös Turun lääkiksessä ollut Porin Keskussairaalan lääkäriharjoittelijan hommat, joissa saa kuukauden seurailla valmiin lääkärin töitä nimellisellä palkalla, ja samalla saa jalkaa oven väliin tulevien kesien manu- tai kesäkandipaikkoja ajatellen. Kakkosen jälkeen on mahdollista myös suorittaa patologian amanuenssuuri kesän aikana. Itse vietin kummankin ekoista lääkiskesistäni Turun Tekstiilihuollolla pakkaamassa Turun alueen sairaaloihin ja hoivalaitoksiin tulevia pyykkejä. Lähes alan hommissa siis itsekin.

  • 1. ja 2. vuoden jälkeen: lomaile tai tee mitä töitä huvittaa tai suorita patologian amanuenssuuri tai mene Poriin lääkäriharjoittelijaksi

Kolmosen jälkeen alkaa lääkisuraputkikuumotus, kun sisätautien kurssin jälkeen avautuu mahdollisuus suorittaa toinen lääkiksen pakollisista manuista pois alta heti kesällä. Sanotaanko, että noin 70-80% ihmisista myös suorittaa sisusmanun heti kurssia seuraavana kesänä, ja kevät ja syksy kuluvatkin kurssin kesken manupaikoista puhistessa. Itse suoritin orjallisesti kolmosen jälkeen sisusmanun ja lisäksi tein mikrobiologian manun, joiden palkkojen turvin vietin kesällä myös yhden kuukauden lomaa puhtaalla omatunnolla.

  •  3. vuoden jälkeen: suorita pois alta tutkintoon pakollisena kuuluva sisätautiamanuenssuuri

IMG_0660

Manukesän jälkeinen puhina jatkuu heti nelosen syksyllä, kun aletaan metsästää ekoja lääkärisijaisuuksia nelosen jälkeistä kesää varten. Nelosen kesä on ensimmäinen the kandikesä ja eka varsinainen hetki päästä oikeisiin lääkärin töihin. Saamme ensi kertaa tehdä itse hoitopäätöksiä potilaista sekä kirjoittaa reseptejä hoitamillemme potilaille. Sukulaiset saavat kuitenkin siis edelleen odottaa hartaasti ykkösvuodesta asti kinuamiaan Buranapurkkeja, koska oikeutemme ovat todellakin rajatut ja esimerkiksi reseptikirjoitusoikeutemme pätee ainoastaan työpaikallamme hoitamiimme potilaisiin, kun valmis lääkäri saa kirjoittaa reseptin kenelle vain ja missä vain.

Nelosen jälkeisenä kesänä saamme tehdä lääkärin töitä vain rajoitetusti. Oikeutemme riittävät osastotyöhön sairaaloissa ja terveyskeskuksissa, mutta tk:n vastaanottotyötä emme vielä saa tehdä. Myös päivystyksen suhteen nelosen kandeilla on rajoituksia, mutta niihin en ole vielä perehtynyt riittävän huolella niistä puhuakseni.

  • 4. vuoden jälkeen: mene ekaa kertaa lääkärinsijaiseksi sairaalan tai tk:n osastolle

Vitosen jälkeen työoikeudet laajenevat, kun naisten-, lasten- ja silmätautien kurssit on saatu suoritettua. Viiden vuoden opintojen jälkeen saamme tehdä osastotyön lisäksi myös tk:n vastaanottotyötä ja hiukan laajempaa päivystystä, kai. Kuten olen aiemminkin sanonut, monet asiat lääkiksessä selkenevät vasta, kun ne tulevat itselle ajankohtaiseksi ja niiden läpi elää, joten vitosen jälkeinen elämä on minulle tällä hetkellä vielä hämärän peitossa.

  • 5. vuoden jälkeen: mene töihin terveyskeskukseen pitämään vastaanottoa

Kutosvuoden jälkeen olemme omillamme. Ihmiset singahtavat minne sattuu, suurin osa varmasti terveyskeskuksiin, koska erikoitumiseen kuuluu erikoisalasta riippumatta 9kk tk-palvelujakso, jonka moni haluaa saada heti kärkeen pois alta.

  • 6. vuoden jälkeen: olet valmis lisensiaatti, yritä selviytyä

Koska elämä ja lääkäriys ovat yhtä oppimista, ovat tulevat kandikesät ja valmistumisen jälkeinen elämä vasta alku. Valmiiksi tässä ei lopulta taida tulla koskaan.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti