lauantai 4. maaliskuuta 2017

KNK-blokin opetus oli timanttista

Meidän klinikkaryhmämme aloitti joululoman jälkeen kevään KNK:n (kurkku-nenä-korvataudit) blokilla. Keväämme muodostuu neljän eri erikoisalan 3 viikon mittaisesta blokista ja kaikkien blokkien erikoisalojen yhteisistä luentoviikoista aina blokkien välissä. Oliko riittävän epäselvästi ilmaistu? Meidän ryhmämme tosiaan aloitti KNK:lla, nyt on meneillään neurologia ja kevät jatkuu myöhemmin psykiatrialla ja yleislääketieteellä.

Korva-, nenä-, kurkkutaudit on erikoisalana hauska yhdistelmä käsillä tekemistä ja konservatiivista hoitoa. Jännäsin etukäteen, millaista on kurkistella ihmisen suihin ja neniin, mutta lopulta kolmen viikon KNK-opetus lensi kuin siivillä! Blokki ehti loppua jo ennen kuin sen tajusi melkein alkaneenkaan, ja jäljelle jäi vain harmitus, että joko se loppui.

32858350350_2cef5cc6e0_o
33199562636_c97c19cc69_o

Blokki lähti liikkeelle 3 x tutkimusharkoilla, joissa pääsimme treenaamaan KNK-statuksen tekoa toisillamme, mikä oli loistavaa, koska korva-, nenä-, kurkkualueen tutkiminen on potilaalle melko herkkää ja intiimiä tutkimusaluetta. Oli siis hyvä, että pääsimme tekemään pahimmat alkuvaiheen möhellykset toisillemme, emmekä oikeille potilaille. Saimme samalla myös tuntumaa, miltä potilaasta tuntuu, kun lääkäri kerta toisensa jälkeen pyytää, josko vielä kerran saisi kokeilla katsoa kurkkuun, vaikka oksennus on pyörinyt kurkussa jo useampaan kertaan nielun sörkkimisen jäljiltä. Tärkeää treeni oli myös siitä syystä, että huolellinen KNK-status on todella vaikea tehdä ja ihmisten anatomiset ja fysiologiset erot tekevät touhusta vieläkin vaikeampaa. Kun yhdellä tärykalvon näkee lähes paljaalla silmällä metrin päästä, toisella ei koko kalvoa saa näkyviin, vaikka korvaa kuinka kiskoisi ja suurentavalla otoskoopilla katsoisi.

Pisteet täytyy antaa myös KNK:n opetushenkilökunnalle niin Turussa kuin Vaasan hajautuksessammekin. Totesin useasti blokin aikana, että KNK-lääkäreihin ja -hoitajiin ei vain taida mahtua yhtäkään kurjaa ihmistä, ja teoriani kesti koko kolmen viikon ajan. Kaikki meitä opettaneet henkilöt olivat todella mukavia ja opetushenkisiä, koko ajan uskalsi vapaasti kysellä mieleen tulleita asioita ja tarvittaessa apua sai aivan kädestä pitäen. Tykkään todella paljon keskustelevasta pienryhmäopetuksesta, mutta vain harva opettaja saa tilanteen oikeasti toimimaan, vaikka todella moni sitä yrittää. KNK:lla tämä onnistui minusta loistavasti opettajien ollessa rennon asiallisia.

32397251614_bc125381c4_o
33112946461_cc7b7d56af_o

Erityisen hyvää opetusta oli Turun ja Vaasan opetuspoliopetus, jossa saimme pareittain ottaa vastaan oikeita potilaita ensin itse ja sen jälkeen yhdessä erikoislääkärin kanssa keskustellen. Klinikkavaiheen alussa vuosi sitten olin aivan paniikissa opetuspoliopetuksessa, joten on ollut ihanaa huomata, miten lääkäri-itsetunto on vuodessa rakentunut eheämmäksi ja samalla potilaiden kohtaaminen muuttunut kivan jännäksi haasteeksi paniikin sijaan. KNK:nkin opetuspoleilla oli superkivaa ottaa vastaan itse potilaita, haastatella heidät ja päästä etsimään statuslöydöksiä.

Käteen kolmen viikon KNK:sta jäi monen monta katsottua korvaa, kurkkua ja nenää, pari isompaa poistettua ihomuutosta kasvoista ja kaulalta, näiden myötä ensimmäiset ihon alle jäävät sulavat tikkaukset ja kova into erikoisalaa kohtaan. Vaikka KNK:n erikoislääkäriä minusta ei varmaankaan tule, KNK-manun tekisin erittäin mielelläni vielä ennen valmistumista. Ja se on melko puhtaasti KNK:n huikean opetuksen ja opetushenkilökunnan ansiota.

Ps. Aivan erityiskunniamaininnan ansaitsee Vaasan KNK-hajautus. Jos pääsette Vaasaan tai on mahdollisuus päästä sinne KNK:n aikana, voin erittäin vahvasti suositella! Tarkemmin Vaasaviikosta täällä.

Pps. Proffislippu taskussa! Onnetar suosi ja olimme parini kanssa arvontasijoilla 16 ja 17/24

2 kommenttia:

  1. Olen ollut sairaanhoitajaopintojeni aikana Vaasassa KNK-polilla harjoittelussa, ja todellakin olen samaa mieltä kanssasi polin henkilökunnasta!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hurraa Vaasa! :) Kiva kuulla, että muillakin hyviä kokemuksia.

      Poista