perjantai 14. huhtikuuta 2017

Vietnamilainen nyhtökauranuudelisalaatti

Meidän fleksaamisruokavalionakin tunnettu kotona syödään lihaa vain poikkeustapauksissa ja koulussa ei lainkaan -projektimme jatkuu yhä. Minä pidän hyvin tiukasti kiinni, että syön koulussa vain kasvis- tai kalaruokia, mutta Jarkko joustaa enemmän ja valitsee puhtaammin maku edellä. Kotona liha on meillä nykyään kuitenkin harvinaisuus, mikä on pakottanut meidät tutustumaan uusiin resepteihin. Oli muuten hassua viime viikolla Jarkon kaverin ollessa kylässä ja hänen toivoessaan nopeaa liharuokaa, tehdä jauhelihakastiketta! Moista ei ole meidän keittössämme tehty varmaan vuoteen ja aiemmin ruoka kuitenkin kuului kuukausittaiseen vakiosettiimme.

Minä olen tällä hetkellä lumoutunut aasialaisesta ruuasta. Olemme pitäneet vaihtelevan epäsäännöllisesti lihaisia Korea-ruokapäiviä, joihin olemme saaneet reseptejä ja tarvikkeita Jarkon korealaisilta vaihtokavereilta, mutta netin avulla on onneksi mahdollista sukeltaa myös aasialaisen kasvisruuan pariin. Koreassa kasvisruoka ei nimittäin toistaiseksi ole kovin hurjassa huudossa...

Tällä viikolla testiin lähti vietnamilainen nyhtökauranuudelisalaatti, jonka vietnamilaisuudesta en ole lainkaan varma, koska en vietnamilaista ruokakulttuuria tunne, mutta näin lähderesepteissäni väitettiin. Selkeä Aasia-viba herkullisen ruokaisessa salaatissa joka tapauksessa on. Oma reseptini on kolmen eri nuudelisalaattiohjeen sekoitus. Alkuperäiset ohjeet täällä, täällä ja täällä.

33868388981_d7688bafaa_o

Vietnamilainen nyhtökauranuudelisalaatti, 4:lle

Kastike
  • kahden limen mehu
  • 2 valkosipulinkynttä
  • 1-2 chiliä 
  • 1 tl - 1 rkl raastettua inkivääriä
  • 2 rkl soijaa
  • 2-3 rkl kalakastiketta (itse käytin kaapista löytynyttä osterikastiketta)
  • 2 rkl valkoviinietikkaa
  • 2 rkl sokeria
  • tilkkanen vettä

Karamellisoitu nyhtökaura
  • paketti nyhtökauraa (meillä oli inkiväärimaustettua)
  • 2 rkl seesamiöljyä
  • 2 rkl sokeria
  • 2 rkl soijaa
  • 2 kynttä valkosipulia silputtuna
  • 1 rkl raastettua inkivääriä
  • 1/4 - 1/5 kiinankaalia

Salaatti
  • n. 200g riisinuudeleita
  • 2-3 porkkanaa
  • 2-3 kevätsipulia
  • puolikas kurkku
  • 1/2 ruukku tuoretta minttua
  • kourallinen herneitä tai pitkiä vihreitä papuja (tuoreita)
  • n. 100g cashewpähkinöitä

Aloita sekoittamalla kaikki kastikkeen ainekset sekaisin ja hurauta seos sauvasekoittimella sileäksi. Tämän jälkeen kannattaa paahtaa cashewpähkinät kuumalla, kuivalla pannulla jatkuvasti heilutellen. Paahtamisen jälkeen pähkinöitä voi pieniä haarukalla tai sauvasekoittimella. Pähkinät lisätään ruokaan vasta lopussa, mutta paahtaminen kannattaa hoitaa pois alta jo kärkeen.

Nyhtökaura valmistetaan paistamalla pannulla rapeaksi. Heitä pannulle seesamiöljy ja soija, kuumenna ja lisää nyhtökaura ja muut karamellisoimistykötarpeet. Paista rapeahkoksi, mutta varo polttamasta sokeria. Lisää joukkoon silputtu kiinankaali aivan loppuvaiheessa hiukan pehmenemään/lämpenemään. Valmis nyhtis+kiinankaali -sekoitus saa jäädä odottamaan salaattipohjan valmistumista.

Keitä nuudelit ohjeen mukaan, huuhtele siivilässä kylmällä vedellä ja jätä valumaan salaattipohjan valmistamisen ajaksi. 

Salaattitarpeet raastetaan/pilkotaan halutunlaisiksi paloiksi ja laitetaan suureen tarjoilukulhoon. Kulhon kannattaa olla oikeasti iso, koska tällä ohjeella tulee reilu annos ruokaa, ja liian pienessä kulhossa salaatin sekoittaminen on vaikeaa.

Samaan kulhoon lisätään myös nuudelit, nyhtökaura ja pähkinät, ja koko upeus sekoitetaan salaatiksi. Kastikkeen lisäsimme vasta lautaselle oman maun mukaan.

33868388701_44eb10d990_o
33185242753_1b335ab5a3_o

Voin vain suositella! Salaatti oli todella herkkua ja upposi niin minulle kuin Jarkollekin. Nuudelien, papujen ja nyhtökauran ansiosta ruoka oli myös sopivan täyttävää päivän toiseksi pääateriaksi. Salaatti myös valmistuu nopeasti varsinkin, jos paikalla on useampi käsipari silppuamassa tarpeita. Meillä valloillaan olevan Aasia-innostuksen myötä kaapistamme löytyi jo valmiina niin seesamiöljyä kuin kalakastikettakin, mutta näitä kahta hiukan erikoisempaa ainesta lukuunottamatta salaatin ainekset ovat myös melko simppeleitä ja helposti tavoitettavia. Jos vain tietty onnistuu löytämään kotimaista nyhtökauraa kaupasta!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti