sunnuntai 26. marraskuuta 2017

Ensikosketus luonnonkosmetiikkaan - Saako turhamaisuudesta nauttia?

Olen tällä hetkellä ristiriitaisessa tilanteessa. Että voisitte paremmin ymmärtää ihotautikurssilla olevan lääkisläisen hämmentynyttä mieltä, kerron alkuun hiukan eilisestä.

Vietimme eilen Varpublogien kanssa äärimmäisen inspiroivan ja innostavan illan luonnonkosmetiikkaa ja ekokauneudenhoitopalveluita tarjoavan Greenlips Beautyn myymälä-hoitolassa. Kolmetuntiseksi suunniteltu iltamme venähti lopulta lähes nelituntiseksi kuunnellessamme silmät ja korvat hehkuen paikalla olleiden työntekijöiden - Sharonin, Monan ja Annikan - kertomuksia yrityksen taustoista, luonnonkosmetiikan erityispiirteistä ja heidän omista kokemuksistaan eri tuotteista.

Jos joku on yhtä nolon tietämätön kuin minä, joka en jaksa lainkaan kiinnostua kosmetiikka- tai hiusjutuista enkä oikeastaan perehtyä mihinkään kauneudenhoitoasioihini kovin syvällisesti, laitan tähän alkuun pienen Greenlips Beautyn nettisivuilta lainatun määritelmän luonnonkosmetiikasta:

"Luonnonkosmetiikka on kosmetiikkaa, jonka valmistuksessa käytetään luonnonmukaisia raaka-aineita. Luonnonkosmetiikan perusajatus on se, että kosmetiikkatuotteissa ei saisi olla ihmiselle, luonnolle, vesistöille tai eliöstölle haitallisia tai vaarallisia kemikaaleja. Perusajatuksiin kuuluu myös eettinen ja reilu tapa toimia niin ihmisiä kuin eläimiä kohtaan. Luonnonkosmetiikkatuotteiden valmistajille on tärkeää, että tuotteen koko elinkaari on mahdollisimman turvallinen, eettinen ja ekologinen. Luonnonkosmetiikka täyttää aina kaikki tavallisen kosmetiikan standardit ja Euroopan asettamat lait."

38596258516_838b366594_o
38596251006_0d27866ec1_o
24780512148_ef865164c7_o
38652235861_8993495328_o

Kyse on siis samat standardit täyttävästä kosmetiikasta kuin perus-Niveakin, mutta mahdollisimman ympäristöä kunnioittavasti tehtynä. Mitään ei siis menetetä, vaan saadaan ainoastaan ympäristöedut ja kemikaalien puute plussana. Kuulostaa hyvältä, oikeastaan erittäin hyvältä. Tässä vaiheessa kuitenkin pieni iho- ja allergologiakurssilainen nostaa päätään sisälläni. Kun näiden erikoisalojen mukaan totuus on, että ihomme ei kaipaa mitään muuta kuin apteekista saatavia täysin hajusteettomia perusvoiteita ja pH-neutraaleja pesuliuoksia suihkuun. Ihomme ei siis kaipaisi synteettisiä ihonhoitotuotteita sen enempää kuin luonnonkosmetiikkaakaan. Kuivalle iholle tarvittessa levitettävän perusvoiteen lisäksi kaikki muu on ihomme kannalta turhaa markkinavoimien hapatusta ja ylimääräiset tuoksuaineet ovat ainoastaan immuunijärjestelmäämme herkistäviä tekijöitä.

Yritä tässä nyt olla 2010-luvun nainen, kun samaan aikaan kuitenkin olen innosta piukeana luonnonkosmetiikan suhteen ja toisaalta päässäni kaikuu, että kaikki paitsi perusvoide on turhaa. Kuitenkin kuten jo alkuun sanoin, eilinen oli todella inspiroiva ilta. Kaikkien Greenlipsin työntekijöiden puheesta kuuli vilpittömän kiinnostuksen ja innostuksen kauneudenhoitoon. He suorastaan hehkuivat aiheesta puhuessaan eikä innostuksen tarttumiselta voinut välttyä. Minäkin haluan olla yhtä hehkuvan upea kuin he!

Ollaan rehellisiä. Pelkkään Aqualan L:ään tyytyminen on jäätävän tylsää, vaikka ihotautioppi niin suosittaisikin. Käytän nykyään perusvoidetta kasvojeni pesemisessä ja tätä kikkaa voin todella lämpimästi suositella, mutta muutoin janoan ihonhoidoltani jotakin erityisempää. Haluan ottaa voidetta kauniista purkista, tuoksuttaa vienoa tuoksua ihollani ja nauttia ainakin placebosta, että ihoni voi voiteen jälkeen erityisen hyvin. Minusta on myös hauskaa silloin tällöin kuoria ihoani ja töpötellä silmänympärysiholle erityistä voidetta. Alistun siis tietoisesti markkinavoimien myllerrykselle, koska nautin erityistuotteisiin liittyvästä luksustunteesta, ja tuon paheellisen nautinnon aion itselleni myös sallia.

38620068672_5bc6a29fec_o
38596529656_329ce6fc01_o
26876538379_755c520760_o
38620087272_0dc536a714_o
26876670589_b930e4de43_o

Meikkien saralla ostin Greenlipsistä testiin ensimmäinen mineraalimeikkipohjani (BareFaced Beautyn mineral foundation), jonka Sharon, Mona ja Annika taisivat kaikki nimetä yhdeksi suosikkituotteekseen. Kaikki meikki on ihon kannalta varmasti turhaa, jos ei lasketa meikkipohjien aurinkosuojaominaisuutta, mutta jos turhuus voi olla ympäristöystävällistä ja hyvää niin, miksi en kokeilisi. Innostuin eilisestä niin kovin, että minun oli pakko heti tänään kotilöllymissunnuntaina kokeilla meikkipohjaa - ja ensikokeilun perusteella olen kyllä myyty! Kuin ei olisi meikkiä ollenkaan, mutta silti näyttää freesiltä.

Minä taisin eilisen jälkeen kaikkiaan vähän hurahtaa. Luonnonkosmetiikka ei nimittäin ollut mitään hippien mutaleikkiä, vaan todella ylellisen tuntuisia tuotteita, jotka täyttävät samat standardit kuin tavallinenkin kosmetiikka, mutta mahdollisimman ympäristöystävällisesti ja ilman kemikaaleja. Päässäni käytävä taistelu ei siis ole luonnonkosmetiikka vastaan tavallinen kosmetiikka, koska tuon taistelun luonnonkosmetiikka vie 100-0, vaan kosmetiikka ylipäätään vastaan ihotautiopin näkemys pelkästä tarvittaessa käytettävästä perusvoiteesta.

Voin todella lämpimästi suositella piipahdusta Greenlips Beautyn liikkeeseen (Kalevantie 8, Turku) tai nettikauppaan. Työntekijät ovat ihania persoonia ja todella taitavia auttamaan kaikissa kauneudenhoitoon liittyvissä asioissa oli sitten kauneudenhoitoon enemmän perehtynyt kuluttaja tai tälläinen ihonhoitotumpelo kuten minä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti