sunnuntai 5. tammikuuta 2014

Ryhtiliike

Takaisin kotona Turkkusessa! Ensimmäiset aamut lomalla, kun on saanut nukkua niin pitkään kuin huvittaa ilman tunnontuskia aamupalapöydässä jäähtyvästä aamupuurosta, jonka äiti on työllä ja tuskalla keittänyt. Laukut alkaa olla purettuna ja joululahjat paikoillaan uudessa kodissaan, ja lomaakin on vielä tämä ja huominen jäljellä. Samalla tätä pellossa elämistä on jäljellä tasan kaksi päivää, tiistaina otetaan niskasta kiinni, repäistään selkäranka suoraksi ja elämäntavat uusiksi. Samoja houreita hokee tietysti koko Suomi tällä hetkellä, mutta tiedän, että minä onnistun, toisin kuin tuhannet muut.

Olemme eläneet kuin possut vuoden viimeiset kuukaudet ja erityisesti joulukuu oli yhtä isoa repsahdusta. Suklaata siellä, hesemättöä tuolla, pizzaa, kotisohvaa ja nukkumista. Olo alkaa olla pönäkkä ja ikävä. En tiedä, onko kaikki vain pääni sisällä, mutta tuntuu, että muutamassa hetkessä kroppa on aivan nuutunut ja jokainen syksyn aikana jumpattu lihassolu on jälleen kutistunut alkupisteeseen ja samalla tilalle on valunut jotain pehmeää...


Liikunnan osalta elimme molemmat Jarkon kanssa kunniallista elämää koko syksyn, mutta lautaselle on nostelty aivan mitä sattuu, joten suurin remontti odottaakin keittiössä ja ruokakaupassa. Uusien reseptien keksiminen vain on ikävää! Nyt keittiöhirmut siellä tuhisevat, että on se kumma, kun nuoret eivät jaksa vääntää kunnon ruokaa itselleen, mutta ei se niin mene. Meillä on aina syöty hyvää kunnon kotiruokaa niin Kuopiossa kuin täällä Turun opiskelijaluolassakin, mutta uudet, helpot ja nopeat ideat olisivat tarpeen. Tottakai netti on tälläisiä ohjeita pullollaan, mutta niiden selaaminen vie enemmän aikaa kuin tappavan tylsän jauhelihakastikkeen valmistaminen. Pitäisi varmaan tehdä kotiläksyt etukäteen eikä sillä sekunnilla, kun ruokaa olisi saatava nyt ja heti.

Tsempata pitäisi myös ruoka-ainesten suhteen. Pannulla suhisee aivan liian usein jauhelihaa ja kanaa, kun taas kasvikset, kalat ja kokolihat ovat jääneet alakynteen. Myös perinteinen salaatti pitäisi kaivaa pöytään. Olemme vain hiukan huonoja syömään pikkutähteitä, joten pelkään, että yli jääneet salaatinräpäleet viruvat jääkaapissa, kunnes annan niille kuolemantuomion kohti roskista. Taas uusi osa-alue tsempattavaksi. Kasviksia aion rueta työntämään kitaan uudellakin tavalla, koska pukki kaivoi meille pussistaan smoothie-sekoittimen. Aiemmin syksyllä testailin kiivin makuista smoothieta, joka kätki sisäänsä banaania, pinaattia, avokadoa, sitruunamehua ja omenaa. Nyt terveen elämän startatessa olisi tarkoitus laajentaa repertuaaria ja juoda itsensä terveelliseksi.


Uutena kokeiluna myös korkki pysyy kiinni tiistaista alkaen kuukauden ajan. Vanhempani ovat viettäneet tipatonta tammikuuta jo monta vuotta, mutta itse melko tuoreena alkoholin laillisena käyttäjänä en ole haasteeseen tarttunut, on ollut liikaa intoa ja juhlia ;) Nyt idea tuntuu loistavalta. Kunnon terveysstartti vuodelle! Jos liikunnan tuloksetkin näkyisivät tehokkaammin, kun taas yhdet ylimääräiset kalorit jäävät pois, kun pulloa ei kallistella. 

Henkilökohtaisesti ajattelin tammikuun loppuun elää todella kurinalaisesti ja sitten hellittää hiukan, mutta katsotaan nyt miten lähtee sujumaan. Olen muuten aivan varma, että tälläisten terveyssuunnitelmien onnistumiseen vaikuttavat jotkin tähtitieteelliset seikat. Välillä herkuttomuus nimittäin on helppoa kuin heinänteko, mutta toisinaan yritykset kaatuvat jo toisena päivänä. Tähdet oikeaan asentoon tiistaiksi, pliis?

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti