lauantai 24. toukokuuta 2014

Teille, joille ensi tiistai on enemmän kuin tiistai, vol. 3

Nyt näköjään puskee tätä pääsykoepostausta niin tiheään, että liekö kukaan jaksaa edes lukea.. Olen varmaan niin pahasti traumatisoitunut noista kokeista ja epäonnistumisista, että tykkään jauhaa ja jauhaa ja jauhaa asiaa, että saisin joskus patoutumat virtaamaan ja pääsisin lopulta jatkamaan elämässä eteenpäin :D Ehkä ei sentään, mutta pääsykokeesen liittyy myös tämä postaus.

Minä olen demonisoinut lääkiksen pääsykokeen. 

Minulle koe oli valtavan kokoinen musta mörkö, joka huohotti niskaani parina vuonna koko kevään ja imi minusta viimeisenkin ilon pisaran viimeistään kokeen jälkeisenä päivänä kuin ankeuttaja konsanaan. Vuosi toisensa jälkeen koe sai päättää seuraavan vuoden kohtalostani ja erityisesti pettymyksen kevään 2012 jälkeen pääsykoe ei enää ollut pääsykoe vaan giljotiini, jossa ratkaistiin katkaistiin elämäni suunta. Elämän suunnan se määrittää tietysti kaikille hakijoille, mutta kaksi kertaa aiemmin hakeneelle säälittävälle veteraanisarjan hakijalla, kokeen vastaus tuntuu maailmanlopulta. Minä pelkäsin sitä koetta, koska tiesin, miltä tuntuu epäonnistua ja kehittää taas varasuunnitelmaa uutta hakua edeltävälle ajalle.


Kaikilla tälläisiä typeriä pelkotiloja ei ole. Intouduin kirjoittamaan tästä aiheesta eilisen jälkeen, kun juttelin pääsykoefiiliksistä kaverini kanssa ja tajusin, miten eri kantilta me pääsykokeen näemme. Kun minä rämmin, epäonnistuin ja lopulta voitin, hän tuli, näki ja voitti. Loikkasi suoraan ylppäreiden jälkeen kirjastoon lukemaan pääsykokeisiin, luki, reissasi Turkuun tekemään kokeen, hoiti homman ja poimi hedelmät. Simppeliä eikä yhtään traumatisoivaa. Hän haastoi ennakkoluulottomasti tilanteen, jota ei ennen ollut kokenut ja kas vain, pääsi sisään ekalla kerralla.
Uskon, että tuo tietämättömyys on ensikertalaisille kaksiteräinen miekka. Toisaalta voi helpottaa, jos pääsykoetilanteen on aiemmin käynyt läpi, mutta toisaalta vailla huolen häivää ja puhtaalta pyödältä startaten voi olla melkoisen paljon stressittömämpää haastaa pääsykoe. Silloin vastassa ei välttämättä ole se iso karmiva mörkö vaan ihana kevätpäivän suoma mahdollisuus haastaa itsensä! Eiks jeh?

Ps.Vilkaisin eilen illalla viime kesäistä hyväksymispäätöstä ja pääsin lätkäisemään pääsykoemörölle uuden henkisen bitchläpin, kun oikeasti tajusin, että jumalauta koesuorituksen ei tarvitse olla täydellinen, että pääsee sisään. Minä, joka kuvittelin rämpiväni viime vuoden kokeen jotenkin sinnepäin, olin kerännyt niin paljon pisteitä, että Turun kummankin kiintiön sisäänpääsyrajat jäivät taakse yli viidellätoista pisteellä ja myös Helsingin lääkis olisi toivottanut minut tervetulleeksi. En halua leijua vaan konkretisoida sen, että pääsykokeen jälkeinen surkea epätoivontäyteinen fiilis ei ole lainkaan suoraan verrannollinen menestykseen. Sitä koetta ei saa pelätä, koska se ei ole mörkö. Se on vain koe, joka hoituu kyllä. Suorituksen ei tarvitse olla täydellinen, vain hyvä ja siihen jokainen tosissaan lukenut pystyy ensi tiistaina.

Kuva
https://www.flickr.com/photos/thorntocon/

11 kommenttia:

 1. Kiitos näistä pääsykoepostauksista. Nää toimii hyvin viimisenä tsemppauksena paria päivää ennen koetta. Varsinkin toi vol. 2 oli tosi rohkaseva ajatellen ens tiistaita.
  Oon lukenu vasta vähän aikaan sun blogia, mut tää on mun lemppari lääkisblogi. Päivität usein ja asiaa, eikä kaikki oo vaan lääkistä :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Et uskokaan, miten kivalta tuntuu kuulla :))) Pelkälle lääkislinjalla en halua lipsua, koska maailmassa on niin paljon kaikkea muutakin, mitä haluan ihmetellä ääneen.
   Tosi paljon tseppiä tiistaille! Luotat ittees vaan :)

   Poista
 2. Kiitos kun jaksat näitä väsätä, nää luo monelle varmasti uskoa ja halua taistella. OOn niin iloinen, että voitit tuon mörön - siitä elämässä on kyse :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos sinulle hurjasti, kun jätit ihanan kommentin! :)

   Poista
 3. Moi! Löysin blogisi vasta vähän aikaa sitten ja täytyy sanoa, että olen iloinen kun löysin! :) Kirjoitat tosi mielenkiintoisesti, hauskasti ja rehellisesti ja sun postauksia on ilo lukea!

  Kuinka paljon muuten porukkaa pääsee sisään suoraan lukiosta? Ovatko nämä yksilöt huomattavasti älykkäämpiä monen ällän ylioppilaita vai millaisia? Millaiset yo-tulokset tällä heti pässeellä kaverillasi oli? :)

  Voisitko muuten mahdollisesti tehdä kysymyspostauksen joskus? :) Hauskaa ja rentouttavaa kesää sulle! <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Alkuun iso kiitos tästä kommentista! Tuli hyvä mieli :)

   Mitäköhän uskaltaisin valehdella tuosta uusien ylioppilaiden määrästä... Aika paha, mutta musta tuntuu, et hallituksen tavoite toimi, ja yhä useempi pääsee suoraan lukiosta, kun Galenos hylättiin. Sanosinko et 30-50%. Aika iso haarukka ja voi mennä ihan päin honkia, mut tommosta arvelisin.

   Aika vähän oon jutellu ihmisten ylppäritaustasta tai ainakaan miettinyt samalla, et monennenako vuonna tyyppi on päässy sisään, mut pari tyyppiä, jotka tiedän on kyllä ollu kovia ylppärihirmuja. Kaveri, josta puhuin kirjotti 3 ällää, kaikki matemaattisista aineista ja toinen tuttu vetäisi oliko 7 vai 8 ällää. Mutta tuo kahden ekalla sisäänpäässeen otos on aika suppea ja uskon, et hyvin eri taustaisia tapauksia löytyy :D

   Kysymyspostaus kuulostaa tosi hauskalta ja toivon, et jossain vaiheessa uskallan luottaa lukijamääriini sen verran, et uskallan kyselyn järjestää. Meinaan vaan, että nolottaisi, jos kukaan ei mitään kysyisi, kun ei tässä kuitenkaan suuren maailman blogi olla :D Mut pidän todellakin mielessä!

   Poista
 4. Kiitos tsemppaavista teksteistä. Minullakin on tiistaina lääkiksen pääsykoe Turussa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Paljon paljon paljon tsemppiä! Turkuun kannattaa tulla ;)

   Poista
 5. Tällaiset tekstit on tosi kivoja, kiitos niistä! Näistä saa hyviä vinkkejä ja näkökulmia siihen itse pääsykoetilanteeseen ja näihin viimeisiin hetkiin ennen sitä, itsekin kun olen tänä vuonna lääketieteelliseen hakemassa. :) Löysin muuten tänne blogiisi vasta muutamia päiviä sitten, ja aion kyllä lukaista kaikki aikaisemmatkin tekstisi kunhan se pääsykoe ensin on ohi :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hyvä, jos oot tykänny ja iso kiitos kommentista! Musta on ollu hauska kirjottaa, koska itellä tosiaan hyvin vahvoja tunteita pääsykoetta kohtaan.. Paljon tsemppiä tiistaille! :)

   Ps. Ei kannata kaivella arkistoa liian syvälle... Blogin alkutaival oli.. hmmm.. no vähän haparoivaa :D Mutta silti tärkeä taival, et en oo niitäkään postauksia poistamassa, mut sanotaanko näin, et marraskuusta eteenpäin tehdyistä postauksista olen vähän ylpeämpi.

   Poista
  2. Kiitos paljon! Ja täytyy varmaan sit vähän katsella kuinka pitkälle uskallankaan lukea :D Mukavaa kesää sulle!:)

   Poista