torstai 20. marraskuuta 2014

Turha reissu, mutta tulipahan tehtyä

Tämän viikon kovin puheenaihe meidän kakkosten keskuudessa on ollut ehdottomasti lääketieteen historian tentti. On ollut hauskaa, miten oikeat raskaansarjan tentit kuten vaikka syksyn AR (anatominen ruumiinavaus) tai HRT (hermoston rakenne ja toiminta) taisivat hävitä keskustelukiihkeydessä tälle pikkuiselle yhden nopan luentokurssille. Sen verran meitä kuumotti 100 sivun kurssimoniste ja hurjasti vuosilukuja sisältäneet luentodiat. Tämähän on melkein ihan humanismia!

Kurssi on siis seitsemän luentokerran kokoinen puhdas luentokurssi, jossa tavoitteena on oppia lääketieteen kehitys nykyisiin kantimiinsa alkaen muinaisesta Egyptistä ja Mesopotaniasta. Jepjep. Missasin ensimmäisen luentokerran Korean takia, mutta muut kerrat kävin kiltisti kuuntelemassa (paitsi kun unohdin avaimet sisään), koska ihan oikeasti aihe oli minusta mielenkiintoinen. Olen aina tykännyt historiasta, ja mitä verisempää, sitä mielenkiintoisempaa, joten lääketieteen historia kallonporauksineen ei ollut yhtään ikävää kuunneltavaa luennoilla. Opettajammekin oli mukava asiaan syvästi paneutunut vanhempi herrasmies, josta huokui, että historiantutkimus on lähellä hänen sydäntään. Ei siis vielä mitään ongelmaa minun ja MEDS3002-kurssin välissä.


Ongelma alkoi muotoua vasta muutama päivä sitten, kun tutkin viime vuosien tenttitärppilistaa, ja esiin pamahteli yksittäisiä nimiä, vuosilukuja ja ajatusmalleja, joista minun olisi pitänyt osata kertoa enemmän. Noh ei paha vielä, aikaa on. Kriisi kuitenkin syveni, kun ehdin tiistai-iltaan mennessä lukea kurssimonisteesta vain 60 sivua ilman ajatusta alleviivaten ja aikaa oppia kaikki oli torstaihin kello 8.00 asti. Tenttiä edeltävän päivän tavoitteeksi jäi siis vaatimattomasti oppia modernin lääketieteen kehitys ja ymmärtää/takoa muistiin kaikki sitä edeltävä antiikista 1700-luvulle. Tartuin haasteeseen ja tein melkein kuusi sivua muistiinpanoja ja aikajanoja nimeten historian merkkihenkilöitä antiseptiikkamiehiksi, lapsivuodekuumemiehiksi ja tartuntateoriamiehiksi. Vielä tänä aamunakin ennen tenttiä heräsin etuajassa kertaamaan viimeiset nimet ja asiat, joita ylikuormittunut pääni ei pystynyt eilen sisäistämään.

Jaa, että miksikö? Sitä mietin itsekin tenttipaperin kääntäessäni... 

Vastaa neljästä kysymyksestä kolmeen esseemuotoisesti. (Tässä vaiheessa hirvitti. Essee, apua! Kunnes...)
1. Mitkä olivat Celsuksen neljä tulehduksen tuntomerkkiä.
2. Kuinka Andreas Vesalius kehitti lääketiedettä ja millä vuosisadalla hän vaikutti?
3. Tärkeimmät kirurgian nopean kehityksen mahdollistaneet tekijät 1800-luvulla?
4. Suomen lääketieteen ja hoidon keskiajan peruspiirteet.


Jaaaa-a, että essee. Ensimmäiseen vastaukseen vaadittiin neljä sanaa, toisesta selvisi kahdella lauseella ja kolmas kysymys olisi ollut täydellinen noin viiden kohdan luettelolla. Tein tenttiä 10 minuuttia ja istuin jakkaralla peukaloita pyöritellen seuraavat 20 minuuttia ennen luvallista poistumista. Kun kello iski puoli, 98% luentosalissa olleista pomppasi pystyyn palauttamaan papereita. Taisimme jonottaa papereiden palautukseen itse tentintekoaikaa kauemmin.

En missään nimessä valita tentistä, mutta huvittaa vain kaikki se kiihkeä keskustelu, lukeminen, muistiinpanojen tekeminen, merkkimiesten kertaaminen, vuosilukujen tahkoaminen ja kitinä kurssin olemassaolosta, koska loppuhaastajana kaikista pelotteluista huolimatta meitä odottikin tuo, 10 minuutin tentti.

2 kommenttia:

  1. Hei, pakko kiittää sua! TLKS-sivuthan on kaatuneina edelleen, joten en pääse sinne katsomaan tärppejä huomiseen historiantenttiin. Sitten muistin, et sähän kirjoitit tästä aiheesta aikanaan, joten tulin tänne katsomaan, ja olin oikeessa; täällä oli just mun etsimät kysymykset :) Kiitos!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Eikä :DDDD Kui hauskaa! Hyvä että oli apua! :D Onnea tenttiin! Hyvin se menee.

      Poista