perjantai 14. elokuuta 2015

Kohti klinikkaa

Taitaa ne meistä sittenkin leipoa ihan oikeita lääkäreitä. Vuosi sitten katsoin silloisia kolmosia ja olin onnellinen, että meillä oli vielä vuosi turvallista preklinikkaa jäljellä. Nyt vuosi on melkein mennyt ja tuntuu, että minä olen edelleen sama opiskelija kuin viimekin vuonna. Kuitenkin eilen lähti tilaukseen sairaanhoitopiirin kuvallinen varmennekortti ja käteeni ojennettiin henkilökohtaiset tunnukset sairaalan verkkoon. O-ou....


Syksyn harkkatyötkään eivät ole enää entisensä. Sen sijaan, että lukkari täyttyisi ryhmätöistä, labrapipetöinneistä tai aivodissektioista, otammekin laskimoverinäytteitä ja kanyloimme. Itse asiassa koko syksy on pelkkää lääkärileikkiä, koska pakollisten harkkojemme lista näyttää tältä:
 • Kanyylinlaitto
 • Injektio
 • Vuorovaikutusharkka
 • Psykiatrian video
 • Anamneesin otto
 • Silmänpohjan tutkiminen
 • Neurologian ryhmätyöt 1&2
 • Reseptinkirjoitusharjoitus
 • Statusharkka: malli ja pari sekä tutoroitu
 • Laskimoverinäytteenotto: harkka ja potilasharjoittelu
Yllämainittujen lisäksi meillä on muutama potilasseminaari ja labraharjoitus. Tästäkö se nyt lähtee?

Minä olen puoliksi innoissani ja puoliksi kauhuissani. Luennoilla on ollut kivempaa kuin ikinä, koska aiheet ovat jännittäviä ja käytäntöön valmistavia esim. kanylointi ja turvotusten syyn selvittäminen, mutta samalla jännään hetkeä, jolloin luennolla kuultu pitäisi kyetä soveltamaan käytäntöön oikean potilaan ja ohjaavan lääkärin edessä. Jo tämän syksyn aikana käymme haastattelemassa sairaalassa ensimmäiset potilaamme, ja samalla kohtaamme ensi kertaa potilaan kandeina, koska kandeja meistä ihan pian tulee! Tiedän, että tulen hajoamaan jännityksen määrästä monta kertaa tulevan vuoden aikana, mutta juuri tällä hetkellä minusta tuntuu, että tulta päin vain. Siitä sitä oppii ja ehkä lopulta uskaltaa hengittääkin potilaan seurassa ollessaan.

Mielessäni on käynyt myös hassu ajatus, että entä jos tämä onkin seuraavat neljä vuotta aina näin kivaa.

2 kommenttia:

 1. Toi kaikki kuulostaa niin siistille! Kuten myös teidän reilikesä! Olen kateellinen, enkä ihan vähän. Itse aloitin juuri ysin eli vielä 4 vuotta koulua jäljellä, ennen kuin voin edes lääkikseen hakea. Vuodet tuntuu iäisyydeltä. Oma unelmani on siis päästä lääkikseen ja kaikkeni sen eteen aion tehdä. Toivotan valtavasti onnea ja jaksamista opiskeluihin ja usko pois, kyllä susta varmasti kehittyy hyvä lääkäri. Kandit ovat tähän asti olleet parhaita lääkäreitä kun tk:ssa on käynyt ja hyvä kandi sinustakin varmasti tulee. =)
  -Dreamer

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jee, kiitos! :) Sulle tsemppiä ysiin ja nauti sen jälkeen lukiosta. Ne oli mulle kolme parasta vuotta ennen kun yliopistossa tuli vielä parempia ;) Täällä ehtii sit kyllä mädäntyy, kun sisään vaan pääsee, ja varmasti pääsee, kun vaan jaksaa tehdä töitä.

   Poista