torstai 13. elokuuta 2015

Reilipäivät 6-9: Kroatia

Ljubljanan jälkeen siirryimme vain couchsurfarin syleilystä toiseen, koska Zagrebin juna-asemalla meitä oli vastassa viime kevättalven vieraamme Davor. Tuolla junamatkalla pääsimme ensimmäistä kertaa junien myöhästelyn makuun, koska saavuimme Zagrebiin yli tunnin myöhässä. Jännittävää oli, että emme saaneet infottua viivästyksestä Davoria, joten Zagrebissa loikkasimme junasta hiukan epävarmoina. Entä, jos Davor onkin jo lähtenyt? Mitä vielä. Löysimme toisemme nopeasti laiturilta ja heitettyämme rinkat autoon, teimme pienen kierroksen Zagrebin kaduilla, josta todisteena tosin vain aivan ylin kuva.Kroatia oli meille supererikoisherkku. Saimme asua kolme yötä paikallisen kaverimme luona hänen vanhempiensa loma-asunnolla pikkuisessa kroatialaisessa rannikkokaupungissa Zadarissa. Asuimme oikeastaan vieläkin pienemmässä paikassa Virin saarella, mutta kaikkina päivinä ajoimme ainakin käymään Zadarissa. Davorin äiti oli laittanut meitä varten mukaan valmiiksi maustettua lihaa ja kaikenlaisia ruoka-aineksia, mm. kasviksia heidän omilta pelloiltaan. Saimme Jarkon kanssa myös oman makuuhuoneen ja pääsimme ensimmäistä kertaa reissun aikana pesemään pyykkiä, mikä oli hyvin tarpeen hikoiltuamme viikon Italian superhelteissä. Kroatia oli meille todellista lomaa loman keskellä.

Ei meillä ollut päivillemme erityisempiä suunnitelmiakaan. Heräilimme aamuisin rauhassa ja söimme aamupalaksi uunituoretta leipää lähileipomosta. Aamupalan/lounaan jälkeen kävimme seikkailemassa rannoilla, ihmettelimme kerta toisensa jälkeen meriveden kirkkautta ja tutkimme Zadaria lähialueineen. Rannikko on vahvasti kesäseutua, mutta kesäkuun alkupuoliskolla kroatialaisten lomailusesonki oli vasta aivan aluillaan, joten saimme nauttia rannoista ja uimisesta melkein keskenämme. Kuulemma pari viikkoa meidän reissustamme eteenpäin ja kaupunki on kuin muurahaispesä täynnä turisteja.Spesiaalijuttuina kävimme Kroatiassa urban exploratiomassa (wikipedian mukaan suomeksi urbaani löytöretkeily) vanhalla sisällissodan aikaisella kasarmialueella. Tai no vanhalla ja vanhalla, koska Kroatian sota käytiin 90-luvulla. Jarkko oli aivan liekeissä, koska hylättyjä taloja, sotaa ja vieläpä sisällissotaa, ja minäkin jaksoin roikkua mukana, koska palkintona oli alueen isoimman uimarannan tsekkaus seikkailun jälkeen.Paluumatkalla rannikolta Zagrebiin kävimme Plitvicen kansallispuistossa, joka kuuluu Unescon maailmanperintökohteisiin. Eikä syyttä. Puisto koostuu 16 eri korkeuksilla olevasta järvestä, joista vesi valuu järvi järveltä alemmas upeiden vesiputousten kautta. Lisäksi koska ollaan Kroatiassa, vesi on kirkasta kuin lasi. Järveen katsoessa pystyi näkemään metritolkulla kohti pohjaa. Hiukan eri tavalla kauniin näköistä, kuin Suomen sameat humusjärvet. Plitvice oli kuin sadusta. Vesiputouksia, vihreitä köynöksiä, veden kohinaa ja vedessä uivia kaloja kaikkialla, minne silmä vain eksyi. Tietysti silmiin osui myös aika monta kanssaturistia, minne vain silmä eksyi, mutta ainakaan kesäkuussa ihmisten määrä ei ollut millään tapaa ongelmallinen. Parhaimmillaan puistokokemus olisi ollut eväsleipien ja termospullon kanssa, mutta ehkä ensi kerralla osaamme varautua paremmin... 
Ei tuota paikkaa voi sanoin tai edes näillä miljoonalla kuvalla kuvata. Menkää Kroatiaan, menkää Plitvice-järville! 

Kroatiavinkit tiiviisti:
- Rannikko ja rannat
- Huumaavan kaunis ja kirkas merivesi
- Plitvice-järvet

4 kommenttia:

 1. Moikka!
  Menee nyt ohi aiheen, mutta aloitin siis turun lääkiksessä nyt ja meillä olisi ennen medical english-kurssin alkua korvaava koe, jonka läpäisemällä ei tarvi kurssia käydä. Kävitkö itse kokeessa, ja jos kävit niin millainen se oikein on :)? Meille sanottiin, että viime vuonna sen läpäisi vain yksi henkilö, että mitäköhän siellä oikein kysytään =O?!?

  Hyvää kolosvuoden alkua sulle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Moi!

   Hah, voit kuvitella sen enkun korvaavan kokeen haastavuustason, jos 200:sta ainoastaan yksi ihminen on saanut sen läpi :D Meille painotettiin ainakin kovasti, että jos sen kurssin haluaa skipata kokeen avulla, pitää olla tosi _hyvä_. Meiltä taisi ehkä pari päästä sen korvaavan läpi, ehkä. Kuitenkin 99%:ia istui kiltisti enkun tunneilla, myös minä, koska mun enkku ei ole supervahva peruskäytössäkään, saati tieteellisen lääketiede-englannin osalta. Sitä kurssia ei kuitenkaan kannata stressata, koska opettaja on tosi kiva ja pahin harjoitus, joita tehdään, on parin kanssa juttelu :) Ei isoja esitelmiä, ei paineita, ei huolia. Lisäksi kurssi on vaan yhden nopan arvoinen, joten paljon töitä se ei saa vaatiakaan. Joka kerralle on sanakoe lääketieteen sanoista ja muutenkin koko kurssi on pelkkää lääketiede-enkkua. Ei paha, mutta hyödyllinen kyllä, koska esim. elinten ja elinryhmien tietäminen enkuks helpottaa kirjojen, artikkeleiden ja latinan hoksaamista myöhemmin. Suosittelen siis todellakin suoraan kurssille menoa, jos et ole paljoa pyöritellyt englanninkielisiä lääketiedetekstejä aiemmassa elämässäsi.

   Kivaa fetusvuotta!!

   Poista
  2. Okei, tosi kiva kuulla siitä mitä on edessä :)! Kuulostaa ihan kivalta ja hyödylliseltä kurssilta. Ei tässä alussa heti haluaisi niitä paineita liikaa...

   Kiitos vastauksesta!

   Poista
 2. Ja unohdin vielä kysyä, että mitä siellä medical english kurssilla sitten opiskellaan :)? Eihän siellä ole mitään esittämistä ryhmälle...?

  t.sama anonyymi

  VastaaPoista