keskiviikko 23. syyskuuta 2015

Kanylointiharkka

Jos laskimoverinäytteiden ottamisen harjoittelua sairaalan labrassa, ensimmäistä anamneesin ottoa potilaalta ja vuorovaikutustilanteiden reenaamista näyttelijöiden kanssa ei lasketa, jännitin kolmosen alkusyksyssä eniten kanylointiharkkaa. Minusta on täysin luonnotonta, että pieniin kädenselän suoniin työnnetään pitkän neulan avulla muovinen pikkuputki, joka suostuu pysymään auki keskellä virtaavaa verta. Yhtälö on minusta täysin mahdoton, mutta huolimatta henkilökohtaisesta hämmennyksestäni, kanyyli on kuitenkin lääketieteelle maanpäällinen paratiisi, joka mahdollistaa nopean lääkkeen- ja nesteenannon potilaalle sekä näppärän näytteenoton. Siksi meidän on se osattava.

Koska ainakin itselleni käsite kanyyli oli viime viikkoon asti mysteeri, avaan kuviota hiukan, jos joku vaikka on yhtä kujalla kuin minä olin. Käytännössä kanyloinnissa on kyse pienen muoviputken liu'utuksesta laskimon sisään. Koska pehmeällä muovilärpäkkeellä ei ihmisen ihoa lävistetä, tarvitaan neula, jonka avulla putki juotetaan suonen sisään. Kun putken pää on neulan avulla viety suoneen, neula poistetaan ja loppu putki työnnetään suonen sisään, kunnes ihon pinnalle jää vain kaikille tuttu kanyylitötterö, jota puhuttelen näin ammattitaitoisesti, koska en tunne oikeampaa termiä. Päälle heitetään tarrat pitämään paketti paikallaan, ja näin meillä on nopea suoniyhteys avoinna lääkkeitä, nesteitä tai näytteenottoa varten. Sinillä siivous sujuu ja kanyylilla suoni aukeaa!

  
Minut kanyloitiin elämäni ensimmäistä kertaa viime keväänä, kun osallistuin vapaaehtoisena lääketutkimukseen. Nyt monta kuukautta jälkikäteen kehtaan ehkä myöntää, että vuorokauden mittaisen palkallisen hetkeni potilaan roolissa -kokemuksen lisäksi juuri käteen tuikattava kanyyli sai minut hakemaan tutkimukseen. Samalla tavoin pistäminen motivoi minua menemään verenluovutukseenkin. Minä tykkään olla pistettävänä. Minusta on uskomattoman kiehtovaa, että nykypäivänä ihmisen verisuonistoon, joka on yksi elämämme alku ja juuri, voidaan kajota pienin riskein ja todella siististi.

Jos kurssikoot ovatkin kasvaneet, kanylointiharkkaan ryhmäkokojen kasvatus ei onneksi ole vielä iskenyt. Saimme kolmen parin eli kuuden hengen kesken harjoitella yhden opettajan ohjauksessa kaksi kokonaista tuntia toistemme pistämistä. Alkuun kertasimme nopsaan aiheeseen liittyvän perusteorian, jonka jälkeen katsoimme yhden mallikanyloinnin, jonka jälkeen stage olikin meidän. Seuraavat puolitoista tuntia pistimme toisiamme käsien laskimoihin niin, että veri tirskui ja käsivarret turposivat.


Harkka oli valtavan antoisa. Jos jo verinäytteenotossa jännitti toisen fyysisyyteen kajoaminen, niin nyt tuota fiilistä koeteltiin vielä hiukan enemmän, koska kanylointi osaa sattua, vaikka sen kuinka onnistuneesti tekisi. Tuntui todella hyvältä nähdä veren nousevan kanyylin kammioon merkkinä suoneen osumisesta, koska kuten laskimonäytteissä, kanyloinnissakaan ei voi olla seppä syntyessään, ja lisäksi tässä leikissä pelissä on vielä perusverinäytettä enemmän kipua ja jännitystä. Ihmiset tietävät, että kanylointi sattuu ja on ns. hurjempi juttu, joten olisi kiva löytää toimenpiteeseen itse edes jonkinlainen rauha ja rutiini, ettei tarvitsisi vapista potilaan kanssa kilpaa. Voisin ainakin kuvitella osumatarkkuuden paranevan, jos täriseviä kappaleita on kahden sijasta vain yksi.


Vaikka minua jännitti joka kerta ennen pistämistä, joka kerta tiesin haluavani tehdä sen. Se tuntui hyvältä, koska on hauskaa innostua tekemästään. Tätä lisää! Samoin kuin sitä innostunutta fiilistä harkkahuoneessa.

2 kommenttia:

  1. Blogiasi on niin mahtavaa lukea, koska työskentelen itse sairaalassa (työtään rakastavana osastonsihteerinä, lääkärin ja hoitajan hommat jätän suosiolla muille) ja kanyylitkin ovat tuttuja sieltä :) Itsekin puhun niistä sujuvasti hoitajien kanssa, kun on esim. TT-tutkimuksesta kyse :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jee, kiva kuulla :) Pitäs ite kyllä käydä taas treenaamassa, kun on tuostakin harkasta aikaa kulunut ja kohta pitäs selvitä tositoimissa.

      Poista