lauantai 7. tammikuuta 2017

Elossa 24h

Nyt on luvassa verorahoilla tuotettua silmä-, korva ja fiiliskarkkia terveydenhuoltomaailmasta kiinnostuneille! Ja vaikka ei olisi erityisesti kiinnostunutkaan, kannattaa tsekata silti, koska meno on todella yleissisivistävää: näin meidän terveydenhuoltomme oikeasti toimii!

Yle on tällä viikolla esittänyt ma-la klo 20 Elossa 24h -ohjelmaa, jossa nähdään 30min jaksoissa kuvausryhmien yhden vuorokauden aikana tallentamia paloja julkisen terveydenhuollon toiminnasta Suomessa. Ohjelmaa kuvattiin kesällä yhdessätoista Suomen kaupungissa, mutta jaksot painottuvat pääosin viiteen yliopistosairaalaan, vaikka välähdyksiä nähdäänkin myös muualta. Terveydenhuollon arkea avataan monesta eri näkökulmasta, koska kuvausryhmien seurattavat vaihtelevat ensihoidon helikopterilääkäristä sairaalan huoltomiehen kautta sairaalaklovneihin. Jokaisella on oma osansa meidän sujuvan ja tehokkaan terveydenhuollon eteen. Haluan myös vielä korostaa, että ohjelma on kuvattu keskellä sairaalamaailman todellisuutta, eivätkä ohjelman tähdet siis ole näyttelijöitä vaan oikeita sairaanhoitajia, lääkäreitä, huoltomiehiä, fysioterapeutteja ja potilaita.

Kuva: Yle

Kuten ohjelman nettisivuilla mainitaan, 90 000 suomalaista saa päivittäin hoitoa julkisessa terveydenhuollossa. Se on Kuopion kaupungin kokoinen määrä ihmisiä. Luonnollisesti osan ongelmat ovat pienempiä ja yksinkertaisempia hoitaa kuin toisten, mutta 90 000 hoidettavaan mahtuu joka päivä hurjan monta vakavasti sairasta ihmistä, joiden pelastamisessa moderni lääketiede on ainoa mahdollisuus.

Ja siitä tulee ohjelman hienous. Olen edelleen aivan fiiliksissä nykyaikaisten hoitojen mahdollisuuksista auttaa sairasta ihmistä ja sairaanhoidossa työskentelevien ihmisten vilpittömästä halusta auttaa. On käsittämätöntä, että 420g painava vauva saadaan nousemaan elon tielle ja, että aivojen sisällä kyetään operoimaan kirurgisesti. Niin käsittämätöntä, että itku on meinannut jo parin jakson aikana tulla silmään useamman kerran.

nimetön2

Oman lisämausteensa ohjelmaan tietysti tuo oma vuoden aikana kertynyt klinikkakokemus. Kanssani on varmasti äärimmäisen ärsyttävä katsoa Elossa 24h -ohjelmaa, koska jokaisen Tyksin tunneli- tai päivystyskohtauksen aikana minun on pakko ilmoittaa olleeni tuolla, nähneeni tuon huoltomiehen ja avanneeni tuon saman oven. Perjantain jaksosta bongasin jopa pari kurssikaveria. Kanssakatsojieni helpotukseksi minulla on onneksi kokemusta vain yhdestä viidestä yliopistosairaalasta.

Pahoittelen, mutta yhtä aikaa en pahoittele, koska taustalla on vilpitön riemu, että tämä on minun alani ja olen siitä näin fiiliksissä! Suosittelen koko sydämelläni ohjelmaa! Areenasta jaksot löytyvät varmasti vielä pidemmän aikaa, jos nyt pyörivä televisioesityskierros meni huti.

Kuvat: Yle


Ps. Hauskan kontrastin ohjelmaan toi juuri ennen Elossa 24h:ta katsomamme uskontokanavan ohjelma, jossa siunaamalla "parannettiin" ihmisten syöpää ja muita vakavia sairauksia. Tuntui hyvältä kääntää kanavaa ja palata todellisuuteen, jossa sairaudet eivät valitettavasti parane uskomalla vaan paraneminen vaatii usein hyvin monimutkaista hoitoa ja jopa kymmenien ihmisten työpanoksen. (Kommenttiani ei saa ottaa loukkauksena, koska kunnioitan todella jokaisen oikeutta uskoa ja hakea lohtua vaikeaan elämäntilanteeseen uskonnosta. Minusta on vain väärin, että vakavasti sairaita ja epätoivoisessa tilanteessa olevia ihmisiä "parannetaan" uskonnolla, jolloin oikeasti parantavaan hoitoon hakeutuminen voi viivästyä.)

10 kommenttia:

 1. Elossa24 on kyllä ihan mahtava! Samoin muut vastaavanlaiset ohjelmat (esim. joltain Mtv:n kanavalta tuli aikanaan Uppsalan sairaala ja jokin tanskalainen sarja, ja eikös Suomessakin joskus kuvattu Tayssissa tms. dokumenttisarjaa?). Etenkin nyt, kun on kokenut molemmat puolet, sekä sairaanhoitajan että ensimmäistä kertaa myös potilaan roolin, on tuota ihan mahtavaa seurata. Vaikka aina näkee vain negatiisia juttuja netissä, niin on meillä kyllä ihan huippuja hoitajia ja lääkäreitä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mä katoin kans tota Tayssissa kuvattua sarjaa! Se tais olla Sairaala nimeltään. Muistan vieläkin miten vaikuttunut olin erityisesti yhden ensihoitajan tyyneydestä, jolla hän hoiti työtään, vaikka tilanne olisi ollut kuinka tiukka. Pakko arvostaa. Ja tosiaan kaiken julkisuudessa pyörivän negatiivisen terveydenhuoltoon liittyvän rinnalla, on kiva nähdä positiivista kääntöpuolta meidän sairaanhoidosta, koska kyllähän meillä on terveydenhuolto aivan maailman kärkitasoa.

   Poista
 2. Tykkäsin tästä sarjasta kyllä todella paljon (onneksi vielä yksi jakso jäljellä), olisin mielelläni katsonut jaksoja vielä tuplasti enemmänkin. :D Harmitti että Kandeista ei tullut nyt uutta kautta mutta tämä onneksi korvasi sen hyvin. Myös tuo katselutapa, että ilmoitetaan aina kun tulee tuttu paikka vastaan, kuulostaa tutulta. Jos joskus pääsen tästä kouluun ja Taysin käytäville, teen ihan taatusti samaa vastaavaa ohjelmaa katsoessani. :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mä kans hämmästyin sarjan lyhyydestä. Jotenkin ajattelin, että koko 24h hyödynnetään sarjassa eli että 30min jaksoilla jaksoja tulisi yhteensä 48. Mutta nyt on tyytyminen kuuteen. Kandeja mä kans katoin! Hurjaa miten rohkeita ihmiset oli siihen lähtiessään. Mua kuumottaa ekat työt lääkärinä jo aivan liikaa ilman kameroitakin :D

   Poista
  2. Kandit <3. Toivottavasti niistä tulee joskus taas uusi kausi. Tai vaikka jostain muista terveysalanopiskelijoista, jotka on kesätöissä? Musta oli niin kiva seurata niitä, ja huomata miten samanlaisia ajatuksia sieltä löytyi, kuin itseltäkin aikanaan. Ja miten rautaisia ammattilaisia heistä kaikista varmasti joskus tulee.

   Poista
  3. Vink vink vaan Yle tai muut ohjelmantilaajat/-tuottajat ;)

   Poista
 3. Oiih mä rrrrrakastin tätä ohjelmaa. Harmi, että jaksoja oli niin vähän, koska jäin totaalisesti koukkuun. Mun mielestä oli hienoa, että ohjelmassa näytettiin niin avoimesti potilaiden, omaisten ja terveydenhuollon henkilöiden ajatuksia ja tunteita (+tietysti supersiistit toimenpiteet).

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Just toi aitous onkin tän ohjelman suola. Mahtavaa, että potilaina olleet ihmiset on niin rohkeasti lähteneet mukaan, koska moni heistä on oikeasti kovan sairauden edessä tai vaarassa menettää rakkaan läheisen. Nyt just alan kattoo telkkarista vikaa jaksoa!

   Poista
 4. Tykkäsin tosi paljon ja itsekin bongasin sarjasta mua leikanneen kirurgin jne :D Kun ei ole vielä päässyt opintojen alkuvaiheen takia sairaalaympäristöön, niin oli kiva nähdä sitä oikeaa elämää, eikä greyn anatomian draamaa. Tippa linssissä tuli oltua monta kertaa koskettavien tarinoiden äärellä ♥

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Me katottiin kans parin kaverin kanssa tätä ja kun mä hihkuin et toi ja toi on opettanut mua, niin kaveri bongas kans hänet leikanneen lääkärin :D Toi ohjelma korosti mun mielestä kivasti kaikkia niitä eri tavoin terveydenhuoltoa edistäviä ammatteja. Ei sairaala pyöris pelkillä lääkäreillä eikä edes yhdessä sairaanhoitajien kanssa, vaan lisäks tarvitaan kaikenlaista huoltomiestä, fyssaria ja sosiaalityöntekijää, joiden roolin herkästi unohtaa.

   Poista