maanantai 9. tammikuuta 2017

Ennakkokäsityksiä tulevan kevään erikoisaloista

Tuleva kevät alkaa tänään. Edessä on ns. kuoleman kevät, koska ennen ensimmäisiin oikeisiin lääkärin töihin astumista tulevana nelosvuoden jälkeisenä kesänä, kaikki siihen mennessä opetetut kurssit täytyy olla suoritettuna, jotta lupaviranomainen Valvira myöntää luvan toimia lääkärin sijaisena. Tuleva kesä tulee olemaan hurja oppimisen paikka, (josta minä ihme kyllä olen jopa hiukan innoissani), mutta sinne asti päästäkseen on ensin taisteltava itsensä kunnialla läpi keväästä. Ja taisteltavaa riittää.

Opinto-oppaan mukaan nelosen keväänä edessä ovat:
 • Korva-, nenä- ja kurkkutaudit, 7 op
 • Psykiatria, 11 op
 • Neurologia, 8 op
 • Lääkärintoimen harjoittaminen ja lääkärintyöhön liittyvä sosiaaliturva, 2 op
 • Tiimiviestintä ja johtaminen, 1 op
 • Yleislääketiede, kliininen opetus, 1 op

Koska minulla ei ole vielä oikeasti hajuakaan, mitä ensimmäiset kolme merkittävintä kurssia/erikoisalaa pitävät oikeasti sisällään, ajattelin tässä postauksessa kirjoittaa lyhyesti talteen aloihin liittyvät ennakkokäsitykseni ja -luuloni, toivoen, että kevään lopulla olen tätä postausta viisaampi. Yksikään allaoleva asia ei siis ole faktaa, vaan puhtaasti minun ajatusvirtaani.

Kuva: Turun yliopisto opinto-opas

Korva- , nenä- ja kurkkutaudit
Ööööö, siis ihan oikeasti tähän tarvitaan oma erikoisalansa? Miten ihmisen pääaukkoihin voi mahtua sairauksia kokonaisen erikoisalan tarpeisiin? Samaa olen jaksanut aiemmin hämmästellä anestesiologian kanssa, mutta senkin salat avautuivat, joten ehkä pian ymmärrän paremmin myös KNK:ta. Odotan edessä olevan paljon pientä piiperrystä ja erilaisilla metallivänkyröillä ihmisen ruumiinaukkoihin kurkkimista, itkeviä lapsia (lapsilla on aina korvaongelmia) ja tuskastelua oman välineosaamattomuuden ja käsien tärinän kanssa. Ehkä KNK-lääkärit tekevät myös sen alueen leikkaukset? Toisaalta odotan kurssia myös mielenkiinnolla, koska muistaakseni vanhemmat vuosikurssit ovat sitä kehuneet.

Psykiatria
Haluaisin valtavan paljon ihastua psykiatriaan! Se kiinnostaa minua etukäteen ajatuksena, mutta todellisuus luonnollisesti aukeaa vasta, kun saan nähdä, mitä ala oikeasti on. Tällä hetkellä mielikuvissani psykiatrit käyvät pitkiä keskusteluja potilaan kanssa, ovat myötätuntoisia mutta jämyjä - vähän isällisiä tai äidillisiä, osaavat kauheasti aivojen välittäjäainereseptorihäkkyröitä ja niihin vaikuttavia lääkkeitä sekä ovat vanhoja. Kauhulla odotan pelottavia potilaskohtaamisia, vaikeutta ymmärtää toisen maailman/mielen järkkymistä, toisen pahan olon kestämistä ja mahdollista voimattomuutta toisen epätoivon edessä. Oikeasti minua pelottaa myös psyykelääkkeiden hurja kertaaminen, koska niissä riittää hommaa. Toimenpiteitä psykiatrialla ei varmaan tehdä?

Neurologia
Päässä on vikaa. Tai selässä. Tai jossain ääreishermossa. Joka tapauksessa hermot menevät. Vaikka tiedän neurologisten sairauksien kirjon olevan laaja, näen kurssia ajatellessani mielessäni vain vaikean aivovamman saaneita potilaita, joiden kanssa kommunikointi on haastavaa. Samoin kuin psykiatriaan, myös ajatuksiini neurologiasta liittyy jännitys alan raskaudesta. Aivot ja hermot ovat ihmisen normaalille toiminnalle elintärkeitä. Miten rankkaa henkisesti on tehdä työtä lääkärinä ihmisten parissa, joilla nämä toiminnot ovat uhattuina tai jo menetettyjä? Edessä on varmasti paljon eri hermoratojen anatomian ja toiminan kertaamista, monenmoista neurologista statusta ja ulkoa opettelemista. Just kivaa siis, ehh...

2 kommenttia:

 1. Kyllä vain, KNK-taudit ansaitsevat ihan oman alansa... On korvan erilaisia ongelmia (minä en mm. ennen harjoittelua tiennyt, että korva voi olla niin kipeä, että myös kasvot särkevät ja tarvitaan osastohoitoa), on sitä ja tuota kurkun ongelmaa, nenän polyypeista ja muista puhumattakaan. Ja ainakin ulkomailla KNK-tautien vuodeosastolla (sairaanhoitajan) harjoittelussa ollessani meillä hoidettiin myös trakeostomiat ja laryngektomiat, joiden hoito taas on ihan oma hommansa mahdollisine ruokavalio-ongelmineen ja muineen, riippuen toimenpiteen syystäkin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olen valmis allekirjoittamaan tämän jo kahden päivän jälkeen :D Neurologiaa lukuunottomatta kaikki kevään erikoisalat ovat jo yllättäneet. KNK onkin vaikka mitä sen alueen leikkaukset mukaan lukien ja psykiatriassa täytyy opetella ajattelemaan ihmistä ja sairauksia aivan uudella tavalla. Jee! Tällä hetkellä fiilikset keväästä ovat erittäin hyvät. Meillä alkaa käytännön opetus juuri KNK:sta, joten hyvin pian olen varmasti erittäin varma, että ala on ihan oikeutetusti oma erikoisalansa :D

   Poista