sunnuntai 15. tammikuuta 2017

Viime hetken vinkit uusille kliinisille kollegoille

C6-kurssi eli omaa kurssiani vuoden ns. nuoremmat aloittavat huomenna klinikan, mikä tarkoittaa, että meidän astumisestamme sisätautien ja ennen kaikkea potilastyön ihmeelliseen maailmaan on jo vuosi. Hauskaa! Me emme ole enää nuorimpia sairaalassa eksyjiä, ja hetken aikaa saatamme jopa olla tuoreita kollegoja paremmin perillä, missä mikäkin paikka on. Vaikka ei sillä, erikoisalojen ja sitä kautta osastojen vaihtuessa jatkuvasti, eksyttävää taitaa riittää aivan jokaiselle vuosikurssille. Meidän kurssimme ottaa juuri tällä hetkellä haltuunsa U-sairaalaa KNK-kurssin yhteydessä ja juuri perjantaina whatsapissa kovasti pohdittiin, millä hissillä täytyy ajaa minnekin päästäkseen.

Koska monia tällä hetkellä jännittää uuden lääkisvaiheen mukanaan tuomat haasteet, haluan lohduttaa, että aivan jokainen selviää klinikasta varmasti ja kun klinikkaan tottuu, ei preklinikkaan päin halua enää pissiäkään. (Paitsi opiskelijabileiden jälkeisenä aamuna, kun potentiaalisti skipattavan luennon sijaan lukkarissa seisookin pakollinen sisuksien aamukierto.) Joka tapauksessa ekasta klinikkakeväästä kannattaa ottaa paras mahdollinen riemu irti ja siksi haluankin jakaa omat vinkkini kevääseen.

32210523541_312e5ecf15_z

1. Antaudu tykkäämään omasta klinikkaryhmästäsi ja olkaa keskenään kavereita, olkaa ryhmä. Naurakaa yhdessä, olkaa epävarmoja yhdessä ja tsempatkaa toisianne, koska ryhmän tuki on yksi parhaista asioista koko klinikassa.

2. Ota rohkeasti hoitajiin kontaktia. Hoitajat tietävät hurjan paljon ja osaavat opettaa paljon kandille kullanarvoista tietoa. Pyydä saada kanyloida, letkuttaa tippuja ja olla mukana vaikka haavanhoidossa. Ja oikeasti pyydä! Kädentaitoja oppii vain käsin tehden. Erityisesti päivystyksessä kannattaa ilmottautua hoitajille innokkaaksi kanyloijaksi.

3. Tutki ja haastattele rohkeasti. Potilaat saattavat olla iäkkäitä ja sairaita, mutta tutki silti huolella. Keskity kuulemaasi ja näkemääsi, kysy ohjaavalta opettajalta epävarmoista havainnoista. Kysy, vaikka opettajaa ei paljoa kiinnostaisi. Valmistaudu kokemaan ihania hetkiä ihmisten elämäntarinoita kuunnellen, mahtavia vitsi mä osaan tän -fiiliksiä jotain löytäessäsi ja jatkuvia ainiin mä unohdin tutkia ton -viboja välittömästi potilashuoneesta poistumisen jälkeen.

4. Yritä uskoa, että tyhmiä kysymyksiä ei ole. En jaksa itsekään tarpeeksi usein uskoa tähän, mutta pitäisi. Me olemme oppimassa. Meillä on todellakin oikeus ja velvollisuuskin kysyä nyt, kun vasta treenamme eikä kenenkään henki ole meidän käsissämme.

5. Älä loukkaannu mahdollisesta kiireestä ja sen luomasta heikommasta opetusmyönteisyydestä, mutta loukkaannu puhtaasta asennevammasta kandeja kohtaan. Yliopistosairaalan lääkärit ovat opetusvelvollisia, ja se tarkoittaa, ettei meitä kohtaan saa olla ilkeä tai välinpitämätön vain siksi, että emme vielä osaa asioita priimasti. Juuri siksihän me yritämme saada opetusta!

6. Uskalla tehdä, luota käsiisi. Pääsemme taas heikkousalueelleni, josta kuitenkin pikkuhiljaa yritän vapautua. Pyydä saada tehdä ja kokeilla. Kerro, että et vielä osaa, mutta haluat oppia ja kokeilla. Nyt saa epäonnistua, koska vastuu on ohjaavalla ihmisellä siinä aivan vieressä. Pari vuoden päästä vastuu on itsellä eikä neuvojaa välttämättä ole lähimaillakaan.

7. Ole ylpeä itsestäni ja fiilistele klinikan alkua. Napsi snäppiin ja instaan kuvia niin, että vanhempia vuosikursseja naurattaa, vaikka ovat tehneet täsmälleen samaa pari vuotta sitten. Onhan klinikka valtava juttu! Ekaa kertaa pääsemme niihin hommiin, joista pääsykokeeseen lukiessa vain haaveiltiin, joten on aivan luvallista ihailla valkoista takkia ja tuoreita sisäkenkiä jokaisesta heijastavasta pinnasta.

8. Älä hätäile, kun kaikki on epäselvää ja paikat ovat kadoksissa. Kaikki on epäselvää ja kadoksissa myös kaikille muille. Asiat selkevät viikkojen myötä ja sairaalassa suunnistaminenkin helpottuu viikko viikolta.


En sano, että olisin itse elänyt täysin ohjeideni mukaan, mutta sanon, että jos nyt kävisin sisätaudit uudelleen, pyrkimyksenäni olisi kovasti yllä oleva. Onneksi tätä klinikkaa kuitenkin riittää vinkeille sovellettavaksi Tsemppiä alkuun C6!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti